Σε δίκη στο Ναυτοδικείο Πειραιά, παραπέμπονται στις 20 Σεπτεμβρίου 2011, οι 39 λιμενικοί που κατηγορούνται για ρατσιστικά συνθήματα κατά την παρέλαση της 25ης Μαρτίου πέρυσι στην Αθήνα. Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), που είχε υποβάλει ακριβώς πριν ένα χρόνο μηνυτήρια αναφορά για αυτές τις ενέργειες, χαρακτήρισε σημαντική αυτή την εξέλιξη.

Ads

Αχαρακτήριστα συνθήματα όπως «Έλληνας γεννιέσαι, δεν γίνεσαι ποτέ, το αίμα σου θα χύσουμε, γουρούνι Αλβανέ», «Τους λένε Σκοπιανούς, τους λένε Αλβανούς, τα ρούχα μου θα ράψω με δέρματ’ απ’ αυτούς», αλλά και πολλά άλλα είχαν ειπωθεί από βατραχανθρώπους των Ειδικών Δυνάμεων που συμμετείχαν στην παρέλαση στην Πανεπιστημίου και στην Αγίου Κωνσταντίνου στο πλαίσιο της επίσημης στρατιωτικής παρέλασης της 25ης Μαρτίου.

Πιο συγκεκριμένα οι άνδρες της ΟΥΚ, μόλις προσπέρασαν τις εξέδρες των επισήμων στο Σύνταγμα και έστριψαν προς την Πανεπιστημίου, «μετέτρεψαν την παρέλαση σε μία πορεία μίσους, ακροδεξιών μυαλών, φωνάζοντας συνθήματα που υπόσχονταν αιματηρή σφαγή κάθε γειτονικού μας λαού αλλά και προσδιορίζοντας το ποιος έχει δικαίωμα να λέγεται Έλληνας και ποιος όχι, επισημαίνει το Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη γραμμή για τα συνθήματα την έδιναν άντρες με πολιτικά, οι οποίοι ακολουθούσαν την παρέλαση από την πλευρά των θεατών. Μάλιστα ένας άνδρας πηγαινοερχόταν με ιδιαίτερη άνεση μεταξύ αυτών που παρήλαυναν αλλά και του κόσμου που παρακολουθούσε, φωνάζοντας πρώτος τα συνθήματα που επαναλάμβαναν οι καταδρομείς.

Ads

Πρόκειται για πράξεις που κυρίως προσβάλλουν την ανθρωπιά μας, καταπατούν κάθε δικαίωμα των μεταναστών και εκθέτουν την χώρα ανεπανόρθωτα, τονίζει σε σχετική ανακοίνωση το Παρατηρητήριο, προσθέτοντας ότι ο ελληνικός στρατός χρησιμοποιώντας μία ρητορική μίσους παραβιάζει κατάφωρα τον αντιρατσιστικό νόμο, ο οποίος διώκει αυτεπάγγελτα τέτοιες ενέργειες. Υπενθυμίζει ταυτόχρονα, πως εδώ και αρκετό καιρό έχει ψηφιστεί νόμος στη Βουλή για την απόδοση ιθαγένειας στους μετανάστες και όπως «είναι γνωστό οι μετανάστες μπορούν να συμμετέχουν στις αντίστοιχες μαθητικές παρελάσεις και μάλιστα ως σημαιοφόροι».

Ανάλογες ενέργειες ρατσιστικού περιεχομένου δεν έλειψαν και φέτος από την παρέλαση, από ακροδεξιές ομάδες, μέλη της Χρυσής Αυγής. Συνθήματα, επιθέσεις με καδρόνια ενάντια των μεταναστών στην πλατεία Συντάγματος, αλλά και ο τραυματισμός δύο Αφγανών απεργών πείνας στα Προπύλαια ήταν μερικά από τα ετήσια, όπως φαίνεται, έκτροπα της επετείου.