Σε διαθεσιμότητα βγαίνουν στα τέλη Ιουλίου οι 2.200 σχολικοί φύλακες ενώ στα τέλη Σεπτεμβρίου ακολουθούν οι 3.500 δημοτικοί αστυνομικοί. Τα εν λόγω επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης. Στο μεταξύ, νέα συνάντηση της ΚΕΔΕ με την ηγεσία των υπ. Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη το πρωί. Η τελεσίδικη η απόφαση για τη διαθεσιμότητα αποτελεί αιτία πολέμου για την ΠΟΕ-ΟΤΑ που προκήρυξε νέα 24ωρη απεργία για αύριο Τρίτη. Απεργεί και η δημοτική αστυνομία. 

Ads

Την τελεσίδικη απόφαση της κυβέρνησης, έπειτα από την συμφωνία με την τρόικα, για την διαθεσιμότητα των δημοτικών αστυνομικών και των σχολικών φυλάκων μετέφεραν στην ΠΟΕ-ΟΤΑ οι υπουργοί Εσωτερικών Γ.Μιχελάκης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ.Μητσοτάκης. Αιτία πολέμου χαρακτήρισε την απόφαση ο Θέμης Μπαλασόπουλος.

Τα μέλη του προεδρείου της ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισαν για την Τρίτη νέα 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 11 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη. Από την απεργία εξαιρούνται και πάλι οι υπηρεσίες πρόνοιας των δήμων.

Το βράδυ της Τρίτης θα συνεδριάσει εκ νέου η εκτελεστική επιτροπή της Ομοσπονδίας για να εκτιμήσει τα δεδομένα, που θα προκύψουν στην αυριανή μέρα.

Ads

Σε εικοσιτετράωρη απεργία κατεβαίνουν την Τρίτη και οι δημοτικοί αστυνομικοί, μετά από απόφαση του σωματείου τους που συνεδρίασε σήμερα το απόγευμα. Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, αύριο θα συγκληθεί νέα γενική συνέλευση του σωματείου ώστε να αποφασιστεί η στάση που θα τηρήσουν στη συνέχεια.

Νέα συνάντηση ΚΕΔΕ – Αρμόδιων υπουργείων

Στη νέα συνάντηση της Τρίτης μεταξύ ΚΕΔΕ και αρμόδιων υπουργείων θα συζητηθεί με ποιους τρόπους θα αναπληρωθούν οι αρμοδιότητες των σχολικών φυλάκων και των δημοτικών αστυνόμων, αλλά και η αναπλήρωση των εσόδων που προκύπτουν για τους δήμους με τη λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας. Οι υπόλοιποι υπάλληλοι που θα βγουν σε διαθεσιμότητα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα προκύψουν από την αξιολόγηση των δήμων.
 
Έως τον Σεπτέμβριο θα υπαχθούν βάσει της συμφωνίας σε διαθεσιμότητα 1.500 εκπαιδευτικοί που έχουν δηλώσει αδυναμία να ασκήσουν τα καθήκοντά τους, 2.000 πλεονάζοντες από την αναδιοργάνωση των δομών σε υπουργεία, ενώ ο αριθμός θα συμπληρωθεί με 1.250 υπαλλήλους των δήμων.
 
Στο κάδρο μπαίνουν επίσης και οι καθαρίστριες των δημόσιων σχολείων, πιθανά για επόμενο κύμα διαθεσιμότητας. Πρόκειται για μια ομάδα υπαλλήλων η οποία μπορεί να τεθεί καθ’ ολοκληρίαν και αυτόματα στο καθεστώς αυτό. Υπάρχουν περίπου 3.000 καθαρίστριες οι οποίες υπηρετούν με σχέση αορίστου χρόνου, ενώ συνολικά μαζί με τις επί συμβάσει συναδέλφους τους ανέρχονται σε 9.000.

Διαμαρτυρίες έξω από το υπουργείο Εσωτερικών

Δεκάδες εργαζόμενοι στους ΟΤΑ παραμένουν συγκεντρωμένοι έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, όπου έγινε η συνάντηση. Φορτισμένοι συγκινησιακά, οι συγκεντρωμένοι εκφράζουν διαμαρτυρίες για το αβέβαιο εργασιακό τους μέλλον.


Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θέμης Μπαλασόπουλος τόνισε «η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα αποτελέσει τη βασική δεξαμενή για διαθεσιμότητα και απολύσεις. Αυτό που απομένει είναι να αντιμετωπίσουμε τη νέα κατάσταση. Γι’ αυτό θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή προκειμένου να αποφασίσει για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων».

image

Ερωτώμενος για το χθεσινοβραδινό περιστατικό με τον κ. Καμίνη, ο κ. Μπαλασόπουλος απάντησε: «Από το Δήμο Αθηναίων θα φύγει μεγάλος αριθμός εργαζομένων. Μακάρι αυτή τη στιγμή ο κ. Καμίνης να ασχολιόταν με τα σοβαρά. Αλλά επιλέγει να ρίξει την μπάλα στην εξέδρα».


«Δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς», σημείωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Δήμο Αθηναίων Β. Πολυμερόπουλος. «Αυτή τη στιγμή βγαίνουν 6.000 άτομα σε διαθεσιμότητα, ενώ θα υπάρξει και επόμενο κύμα μετά από στοχευμένες παρεμβάσεις για διαθεσιμότητα και απολύσεις».

Ο κ. Πολυμερόπουλος άσκησε κριτική και στην ΚΕΔΕ σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει καμία ουσιαστική αντίδραση από την πλευρά της ΚΕΔΕ. Λένε ότι θα συνεχισθεί αύριο η διαπραγμάτευση. Αλλά γιατί ακριβώς διαπραγματεύονται; Θα αντιδράσουμε. Δεν μπορεί η αξιοπρέπειά μας να καταρρακώνεται κι εμείς να παραμένουμε απαθείς».

image

image


 
Μπουτάρης: Αποφάσεις ερήμην της τοπικής αυτοδιοίκησης
 
«Δεν έχουμε καμία επίσημη πληροφόρηση από το κράτος για το θέμα των δημοτικών αστυνομικών» δήλωσε στο μεταξύ σε συνέντευξή του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, με αφορμή όσα δημοσιοποιούνται τις τελευταίες μέρες για το θέμα της διαθεσιμότητας των δημοτικών αστυνομικών και γενικότερα των δημοτικών υπαλλήλων.
 
Ο δήμαρχος τόνισε ότι λαμβάνονται αποφάσεις ερήμην της τοπικής αυτοδιοίκησης χωρίς καμία διαβούλευση μαζί της, ζήτησε από τους αρμόδιους υπουργούς να δηλώσουν ξεκάθαρα τι θα συμβεί και σχολίασε ότι χωρίς τη δημοτική αστυνομία δεν μπορεί να γίνει αστυνόμευση στην πόλη.
 
Για τους συνολικούς σχεδιασμούς περί διαθεσιμότητας και κινητικότητας, επισήμανε ότι αν αυτοί υλοποιηθούν ο δήμος θα χάσει περίπου 1.000 άτομα από τα 4.000 που εργάζονται στις υπηρεσίες του. «Αν συμβεί αυτό, ο δήμος δεν θα μπορεί να κάνει τη δουλειά του» πρόσθεσε.
 
Για τη στάση που θα κρατήσει ανέφερε αρχικά ότι αν η κατάσταση συνεχιστεί θα παραδώσει τα κλειδιά του δήμου και θα προτείνει να διορίσει το πρωτοδικείο έναν δήμαρχο. Ωστόσο όταν ρωτήθηκε συγκεκριμένα αν θα παραιτηθεί, σχολίασε πως το ενδεχόμενο των ομαδικών παραιτήσεων δημάρχων συζητείται στο πλαίσιο της ΚΕΔΕ και αν επικρατήσει αυτή η επιλογή, θα υλοποιηθεί όχι μεμονωμένα αλλά συλλογικά.
 
Κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη
 
Στο μεταξύ, συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης πραγματοποίησαν εργαζόμενοι στους δήμους, αντιπροσωπεία των οποίων συναντήθηκε με τον υπουργό Θεόδωρο Καράογλου.

«Παρουσιάσαμε την κατάσταση στον υπουργό, ο οποίος, όμως, πέραν από την κατανόηση που έδειξε για το θέμα εκτιμά ότι πρέπει να υπάρξουν θυσίες από την πλευρά του ελληνικού λαού και με απολύσεις» σχολίασε στο ΑΠΕ ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στους ΟΤΑ και τις δημοτικές επιχειρήσεις του νομού Θεσσαλονίκης, Σωτήρης Παπανικολάου.
 
Στο μεταξύ, πολυμελής αντιπροσωπεία δημοτικών αστυνομικών μετέβη τα ξημερώματα στην Αθήνα προκειμένου να συμμετέχει στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται στην πρωτεύουσα.