Συνεχίζεται για έβδομη ημέρα η απεργία των ιδιοκτητών ταξί οι οποίοι αντιδρούν στα σχέδια για την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους. Το περασμένο Σάββατο οι ιδιοκτήτες ταξί αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων τους σε Αθήνα και επικράτεια με πιο «ήπια» μορφή. Για αύριο, με αφορμή τη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Μεταφορών, αναμένεται να συγκεντρωθούν αυτοκινητιστές από όλη την Ελλάδα έξω από τη Βουλή. Εν τω μεταξύ, επιστολή για το θέμα έστειλε στο υπουργείο Μεταφορών ο Λέανδρος Ρακιντζής.

Ads

Στην επιστολή του, ο γενικός επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης ζητά τη διενέργεια ελέγχου για απώλειες εσόδων του δημοσίου, λόγω των καταλήψεων διοδίων και αρχαιολογικών χώρων.

Χθες, οι ιδιοκτήτες ταξί είχαν καταλάβει για λίγες ώρες τα εκδοτήρια της εισόδου στον βράχο της Ακρόπολης και στο Μουσείο μοιράζοντας φυλλάδια με τα αίτια των κινητοποιήσεών τους και επιτρέποντας την ελεύθερη διέλευση των επισκεπτών. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις γίνονται εδώ και ημέρες και στα διόδια των εθνικών οδών, με τους ιδιοκτήτες να ανοίγουν τις μπάρες και να επιτρέπουν την ελεύθερη δίοδο των οχημάτων.

Από το πρωί της Δευτέρας ιδιοκτήτες ταξί βρίσκονται στα διόδια των Αφιδνών και της Ελευσίνας και έχουν σηκώσει τις μπάρες. Παρόμοια κινητοποίηση πραγματοποιούν οι αυτοκινητιστές στα διόδια της εθνικής οδού Πατρών-Κορίνθου, στο ύψος του Ρίου και στα διόδια της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου. Στα Χανιά ιδιοκτήτες ταξί έχουν αποκλείσει την εφορία.

Ads

Την ίδια ώρα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Ρέππας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα το «Βήμα της Κυριακής» άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης του ζητήματος των αυτοκινητιστών καλώντας τους ωστόσο να σταματήσουν τις όποιες «ανεύθυνες» ενέργειές που οδηγούν σε «εθνική καταστροφή». Για το επίμαχο προεδρικό διάταγμα που αφορά το άνοιγμα της αγοράς των επιβατικών δημόσιας χρήσης που είχε ετοιμάσει αλλά δεν πρόλαβε να υπογράψει ότι σε αυτό υπήρχε μια πρόβλεψη που ισχύει σε όλη την Ευρώπη και είναι αυτή που συνδέει τον πληθυσμό μιας πόλης ή περιοχής. «Αυτό και μόνο το σημείο δεν υιοθετήθηκε από τον αρμόδιο υπουργό» διευκρίνισε.

Οι αυτοκινητιστές προγραμματίζουν συγκέντρωση έξω από τη Βουλή την Τρίτη, καθώς θα συνεδριάσει ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Ελέγχου Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ, από τα μέλη του οποίου έχει κληθεί ο υπουργός Μεταφορών Γ. Ραγκούσης, προκειμένου να ενημερώσει για τις προθέσεις του σχετικά με το άνοιγμα του επαγγέλματος. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Μεταφορών με άρθρο του στα «Νέα» στέλνει μήνυμα εφαρμογής του νόμου.

«Τη στιγμή που η μεγάλη μάστιγα για την ελληνική οικονομία και τους πολίτες είναι η φοροδιαφυγή, το να μην ανοίξει το επάγγελμα σημαίνει ότι ρίχνουμε κι άλλο νερό στο μύλο της, στην πιο προκλητική και επιζήμια εκδοχή της: την παραοικονομία με τη σφραγίδα του ίδιου του κράτους» επισημαίνει ο κ. Ραγκούσης. «Αν το συγκεκριμένο επάγγελμα παραμείνει κλειστό, τι πετυχαίνουμε; Προστατεύουμε τα αδικαιολόγητα προνόμια των λίγων-και δεν μιλώ βέβαια για το σύνολο των ιδιοκτητών ταξί, γιατί δεν είναι όλοι ίδιοι-και όχι τα δικαιώματα των πολλών» προσθέτει.

Τέλος αναφέρει ότι όταν το υπουργείο γνωστοποιήσει το επόμενο διάστημα τη συνολική πρόταση και τους κανόνες που διέπουν την απελευθέρωση του επαγγέλματος, θα δώσει στους ιδιοκτήτες ταξί χρόνο για να επισημάνουν τα στοιχεία που συμφωνούν και τα στοιχεία με τα οποία διαφωνούν. «Μέχρι τότε είναι παντελώς αδικαιολόγητη κάθε μορφή κινητοποίησης και μάλιστα με θύμα το κοινωνικό σύνολο και την τουριστική οικονομία» καταλήγει.

Παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα ταξί

«Το άνοιγμα του επαγγέλματος βρίσκεται στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, για το οποίο έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε σήμερα για το θέμα των ταξί η Αμέλια Τόρες, εκπρόσωπος του επιτρόπου οικονομικών υποθέσεων Χοακίν Αλμούνια. Όπως ισχυρίστηκε, η απελευθέρωση του επαγγέλματος θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και θα βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Νέα επίθεσης της ΝΔ στην κυβέρνηση για τα ταξί

Την ίδια στιγμή, “ανεύθυνο παρατηρητή” χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, για το θέμα. Ο κ. Μιχελάκης ζήτησε από τον Γιώργο Παπανδρέου να λάβει σαφή θέση στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ των κκ Ρέππα και Ραγκούση, οι οποίοι όπως τονίζει “συνεχίζουν την προσωπική τους βεντέτα σε βάρος της κοινωνίας και της οικονομίας, υπονομεύοντας τη βαριά μας βιομηχανία, τον τουρισμό”. Όπως επισημαίνει ο κ. Μιχελάκης, ο κ. Ρέππας επιμένει στη ρύθμιση που είχε αποφασίσει, η οποία συνέδεε τον αριθμό των αδειών με τον πληθυσμό κάθε περιοχής, ενώ ο κ. Ραγκούσης “αδειάζει”, για μια ακόμη φορά, τον προκάτοχό του και ρίχνει λάδι στη φωτιά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι ρυθμίσεις Ρέππα ευνοούν «αγοραπωλησίες αδειών με μαύρα χρήματα», τη φοροδιαφυγή και την παραοικονομία.