Βαριά αναμένεται η ατμόσφαιρα στη σημερινή συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων, η οποία πραγματοποιείται λίγες ώρες μετά το επεισόδιο μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τα υπολειπόμενα μέτρα ύψους 2 – 2,5 δισ. ευρώ από το πακέτο των 11,5 δισ. Η αδυναμία των πολιτικών αρχηγών να καταλήξουν στο οριστικό πακέτο των μέτρων προκαλεί εντάσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με το οικονομικό επιτελείο να εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την «οξεία κριτική» και τη «γκρίνια» που δέχεται. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση – σε μια προσπάθεια να πείσει πως διεξάγει σκληρές διαπραγματεύσεις – αφήνει να διαρρεύσει πως σημειώθηκε έντονη αντιπαράθεση του Γιάννη Στουρνάτα με τον Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ για τις περικοπές.

Ads

Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συναντώνται αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου με στόχο να «κλείσει» η λίστα των μέτρων. Σε περίπτωση που η λίστα επικυρωθεί, όπως αναφέρουν «Τα Νέα», ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει με διάγγελμά του, το απόγευμα της Κυριακής, την τελική συμφωνία.

Διαφορετικά, οι κ.κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης θα συναντηθούν εκ νέου το μεσημέρι της Κυριακής – «σε μια σύσκεψη που θα ολοκληρωθεί μόνο όταν συμπληρωθεί ο κατάλογος των μέτρων», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, διαμηνύοντας ότι δεν υπάρχει περιθώριο για άλλες καθυστερήσεις.
 
Η σημερινή σύσκεψη πάντως πραγματοποιείται στη σκιά της ενδοκυβερνητικής κόντρας που ξέσπασε χθες, μετά τις δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά σχετικά με την ανυπαρξία ισοδύναμων μέτρων. Οι δηλώσεις προκάλεσαν αμηχανία στην κυβέρνηση, ενώ έκδηλη ήταν και η ενόχληση του οικονομικού επιτελείου, με κύκλους του υπουργού Γιάννη Στουρνάρα να παρατηρούν: «Δεν βλέπουμε χείρα βοηθείας παρά μόνο κριτική και γκρίνια».
 
Σε μια προσπάθεια εκτόνωσης του κλίματος, η ΝΔ αρκέστηκε σε μια χαμηλών τόνων απάντηση όσον αφορά τις αντιδράσεις από πλευράς ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας σε μια λιτή ανακοίνωση ότι «σε αυτές τις δύσκολες ώρες, πρέπει όλοι να δείχνουμε υπευθυνότητα και να προσέχουμε την κάθε μας λέξη». Στελέχη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος απέδιδαν το επεισόδιο στην πολιτική και δημοσκοπική πίεση που δέχεται το ΠΑΣΟΚ, σε αντιδιαστολή με την ενίσχυση της εικόνας του κ. Σαμαρά, όπως έλεγαν.
 
Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός μεταβαίνει το απόγευμα της Πέμπτης στη Ρώμη προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο ηγετών του CDI (Διεθνής Κεντροδεξιών Κομμάτων), όπου θα έχει, μεταξύ, άλλων, συναντήσεις με τον Ιταλό ομόλογό του Μάριο Μόντι και τον Πάπα Βενέδικτο ΧVI. 

Και αντιπαράθεση Στουρνάρα – Τόμσεν
 
Διαφωνία για τα προωθούμενα μέτρα φαίνεται πως εκδηλώθηκε το βράδυ της Τετάρτης και στη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους της τρόικας. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», στη χθεσινή συνάντηση υπήρξε αντιπαράθεση των κ.κ. Στουρνάρα και Τόμσεν, καθώς ο τελευταίος απέρριψε όλα τα μέτρα που πρότεινε η ελληνική πλευρά και αφορούν την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, με το επιχείρημα ότι έχουν υψηλό ρίσκο υλοποίησης, υποδεικνύοντας νέες περικοπές από μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα.
 
Ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να απέρριψε ένα ακόμη μεγαλύτερο «ψαλίδι» στους μισθούς στο δημόσιο και επιχείρησε να κάμψει τις αντιρρήσεις του κ. Τόμσεν. Όπως αναφέρει το «Πρώτο Θέμα», ρόλο «πυροσβέστη» στην κόντρα ανέλαβε ο Ματίας Μορς που κάλεσε όλες τις πλευρές να διακόψουν τις συνομιλίες και να ανανεώσουν το ραντεβού τους για σήμερα το απόγευμα μετά τη σύσκεψη των αρχηγών, λέγοντας πως «δεν θα σηκωθούμε να φύγουμε αν δεν καταλήξουμε».

Ads

Από τις 10:00 το πρωί σήμερα και για δύο ώρες, ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Mετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό δήλωσε πως  οι συζητήσεις θα χρειαστούν μερικές ημέρες ακόμη και επιβεβαίωσε ότι η διαφορά που υπάρχει αυτή τη στιγμή με την τρόικα είναι της τάξης των 2 έως 2,5 δισ. ευρώ. Στις 13:00 το μεσημέρι, ο κ. Στουρνάρας θα παραστεί στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Στις 18:00, ο υπουργός Οικονομικών θα έχει νέα συνάντηση με την τρόικα.
 
Το υπουργείο Οικονομικών, πέρα από την αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, παρουσίασε στην τρόικα και σχέδιο για την αύξηση των εσόδων από την φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών. Πάντως μέρος της διαπραγμάτευσης παραμένει τόσο η μείωση των επιδομάτων που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι όσο και η μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ. Τέλος, η κυβέρνηση βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την τρόικα για νέες παρεμβάσεις στα εργασιακά, όπως η αποσύνδεση του ωραρίου λειτουργίας από το ωράριο εργασίας των υπαλλήλων και μείωση των αποζημιώσεων των εργαζομένων είτε λόγω απόλυσης είτε λόγω συνταξιοδότησης.

ΣΥΡΙΖΑ – ΚΚΕ: Έχουν ήδη πει «ναι» στα μέτρα
 
Πάντως, οι αντιδικίες των κυβερνητικών εταίρων δεν έπεισαν το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, που έκαναν λόγο για συναποφασισμένα μέτρα, στα οποία ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχουν ήδη πει «ναι».
 
«Όλα αυτά τα οικογενειακά καβγαδάκια και οι κόνξες των τελευταίων ωρών έχουν μικρή αξία, περισσότερο επικοινωνιακής και πολιτικής διαχείρισης, δηλαδή πώς θα μοιραστεί το πολιτικό και κομματικό κόστος ανάμεσα στους τρεις κυβερνητικούς συνεταίρους. Γιατί και ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Κουβέλης έχουν πει από τώρα «ναι, θα ψηφίσουμε, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, το πακέτο των κυβερνητικών μέτρων”», δήλωσε, στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης.
 
Πρόσθεσε, ακόμη, πως «το ΠΑΣΟΚ το «παίζει», όπως το «έπαιζε» η ΝΔ, επί κυβέρνησης Παπαδήμου. Συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση, αλλά, επί της ουσίας, απόλυτη σύμπραξη, όταν έρχεται η ώρα της επιβολής και της ψήφισης των μέτρων».
 
«Οι αντιδικίες των κυβερνητικών συνεταίρων δεν έχουν σχέση ούτε με την αγριότητα ούτε με το στόχο των μέτρων», σχολιάζει, από την πλευρά του, το ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι «αυτά είναι συναποφασισμένα και σε κεντρικό επίπεδο με την ΕΕ». Όπως επισημαίνει, αυτό που τους ενδιαφέρει είναι «ποιος θα έχει το μικρότερο κόστος και πώς θα ελέγξουν τις λαϊκές αντιδράσεις ώστε να μη γίνουν πραγματικά επικίνδυνες για την πολιτική τους».