Σε αδιέξοδο φαίνεται πως έχει βρεθεί ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, αναφορικά με το ζήτημα της έγγραφης δέσμευσης για εφαρμογή της νέας δανειακής σύμβασης και μετά τις εκλογές. Η Άνγκελα Μέρκελ δεν αφήνει πια κανένα περιθώριο ελιγμών στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας καθώς σήμερα δήλωσε ότι η δέσμευση του Έλληνα πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου δεν αρκεί, αλλά χρειάζονται οι υπογραφές όλων των κομμάτων που έχουν συμφωνήσει να στηρίξουν την ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο, ενώ οι πιέσεις για να υπογράψει από το εξωτερικό εντείνονται, την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της ΝΔ, δέχεται πιέσεις από μερίδα στο εσωτερικό του κόμματός του, για να μην υπογράψει. Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, εκτίμησε ότι το ζήτημα μπορεί να λυθεί ακόμη κι εντός της ημέρας.

Ads

Αυξάνονται οι πιέσεις για τις έγγραφες δεσμεύσεις έως την ερχόμενη Τρίτη, ημέρα που συνεδριάζει το Eurogroup, προκειμένου να καταβληθεί η 6η δόση. Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα, σε ομιλία της στο γερμανικό κοινοβούλιο για τον προϋπολογισμό του 2012, ότι η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για την παροχή της έκτης δόσης.

«Το ελληνικό ζήτημα δεν έχει διευθετηθεί ακόμη γιατί δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Και γι’ αυτό απαιτείται, και οφείλω να το πω σήμερα ενώπιον του κοινοβουλίου, πιστεύω ότι συμφωνούμε όλοι (…) δεν χρειαζόμαστε μόνον την υπογραφή του Έλληνα πρωθυπουργού, αλλά και τις υπογραφές των κομμάτων που έχουν συμφωνήσει να στηρίξουν την κυβέρνηση. Σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει καταβολή της 6ης δόσης».

Οι ασφυκτικές πιέσεις που ασκούνται από τους ευρωπαίους εταίρους αναγκάζει τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας να μην φτάσει στα άκρα αλλά θα επιχειρήσει να υιοθετήσει στάση ευθύνης, σύμφωνα με ρεπορτάζ στο Βήμα. 

Ads

Ευρωπαϊκές πιέσεις

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ξεκαθάρισε χθες, Τρίτη, ότι οι Βρυξέλλες αναμένουν τις έγγραφες δεσμεύσεις έως την ερχόμενη Τρίτη, ημέρα συνεδρίασης του Eurogroup. Εάν το θέμα δεν έχει ξεκαθαριστεί έως τότε, σύμφωνα με τον ίδια, δεν θα εκταμιευθεί η 6η δόση.

Εν τω μεταξύ, πολλές είναι σήμερα, οι αναφορές του γερμανικού τύπου στο θέμα των ενυπόγραφων εγγυήσεων, που αναγορεύουν τον Αντώνη Σαμαρά σε πρόσωπο κλειδί.

«Νέα βοήθεια μόνον κατόπιν ενυπόγραφων δεσμεύσεων», τιτλοφορείται άρθρο στην ιστοσελίδα του Stern, «Χωρίς υπογραφή δεν υπάρχουν λεφτά», σημειώνει το ειδησεογραφικό N-TV, «Το Eurogroup επιμένει σε υπογραφές από την Αθήνα», είναι ο τίτλος του N24.

«Η Αθήνα απειλείται με χρεοκοπία επειδή ο Σαμαράς δεν υπογράφει», είναι ο τίτλος στην Badische Zeitung. «Η Ελλάδα σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Ήδη την ερχόμενη εβδομάδα μπορεί να κριθεί εάν η χώρα οδηγηθεί σε μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία ή εάν διασωθεί εκ νέου με δάνεια δισεκατομμυρίων. Η ΕΕ ζητά ενυπόγραφες εγγυήσεις από τους κορυφαίους πολιτικούς της Αθήνας ότι θα συνεχίσουν στο δρόμο της εξυγίανσης. Όλοι είναι διατεθειμένοι (να το κάνουν) – πλην ενός: ο συντηρητικός αρχηγός Αντώνης Σαμαράς. Έτσι γίνεται το πρόσωπο κλειδί στο δράμα του χρέους. (…) Εάν ο Σαμαράς εμμείνει στην άρνησή του, τότε η Ελλάδα απειλείται με κατάρρευση» σημειώνει η εφημερίδα.

«Οι Βρυξέλλες τα θέλουν στο χαρτί», γράφει η εφημερίδα Die Welt στην ηλεκτρονική της έκδοσης: «Οι Έλληνες συντηρητικοί συνεχίζουν να απορρίπτουν. Τελευταία προθεσμία μέχρι την επόμενη Τρίτη».

Να μην υπογράψει ο Αντώνης Σαμαράς

Εν τω μεταξύ, ο Αντώνης Σαμαράς, δέχεται πιέσεις από το εσωτερικό της ΝΔ, ώστε να μην υπογράψει. Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του συνεργάτη του προέδρου της ΝΔ Φαήλου Κρανιδιώτη στον ΣΚΑΙ το πρωί της Τετάρτης, ο οποίος χαρακτήρισε «χάρτινη απειλή» τα περί μη εκταμίευσης των 8 δισ. ευρώ και τάχθηκε υπέρ του να μην βάλει την υπογραφή του ο Αντώνης Σαμαράς. Αντίστοιχη στάση κράτησε και ο Γιάννης Μανώλης.
 
«Ζητούν υπογραφή σε λευκό χαρτί» δήλωσε ο υπεύθυνος συνδικαλιστικού της ΝΔ Γιάννης Μανώλης και τόνισε πως το κόμμα έχει δεσμευθεί για αυτά που πιστεύει. «Να μην υπογράψει» τόνισε μιλώντας στη ΝΕΤ.
 
«Εάν δεν πατήσεις εδώ φρένο, τότε θα έρθουν και άλλα» δήλωσε ο Φαήλος Κρανιδιώτης και εξέφρασε την άποψη ότι ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να επιμείνει στη στάση του να μην υπογράψει, καθώς έχει δεσμευθεί με 5 διαφορετικούς τρόπους. Παράλληλα, ο κ. Κρανιδιώτης εξέφρασε την εκτίμηση ότι το θέμα της υπογραφής του κ. Σαμαρά ως προαπαιτούμενο για την 6η δόση ενισχύεται κυρίως από «ελληνικά κέντρα», με σκοπό να ταπεινωθεί ο πρόεδρος της ΝΔ και να έχει απώλειες.

Ακόμη και σήμερα οι υπογραφές για την έκτη δόση εκτιμά ο Βενιζέλος
 
Άμεσα, ακόμη και εντός της ημέρας, τα ελληνικά κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου θα κάνουν τα πάντα, για εξασφαλισθεί η εκταμίευση της 6ης δόσης, εκτίμησε την Τετάρτη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
 
Το Reuters εκτιμά ότι η δήλωση του αυτή ο κ. Βενιζέλος μπορεί να ερμηνευτεί ως ένδειξη ότι η ΝΔ είναι έτοιμη να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της ΕΕ για γραπτές εγγυήσεις.

Πλάι στα παραπάνω, σημειώνεται η αντιμετώπιση εκ μέρους του κ. Βενιζέλου, του Προϋπολογισμού ως «συγκεφαλαίωσης όλων των πρωτοβουλιών που οδήγησαν στην 26η Οκτωβρίου και όλων των πολιτικών, η εφαρμογή των οποίων συνιστά αμετάθετη προϋπόθεση για την εφαρμογή της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου».

Τα ταμειακά διαθέσιμα, αρκούν μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου – διαβεβαίωσε ο κ. Βενιζέλος. «Δεν έχουμε το δικαίωμα να παίζουμε με τη φωτιά. Οι εταίροι μας ξέρουν ποιες είναι οι υποχρεώσεις μας από τις 15 Δεκεμβρίου μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου και ξέρουν τι μπορεί να συνιστά ενέργεια που να έχει γενικότερη επίπτωση για την ευρωζώνη – και μπορούν να την στεγανοποιήσουν», προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών.

Κουβέλης: «Δεν πρέπει να υπογράψει ο Σαμαράς»
 
Την άποψη ότι ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς δεν θα πρέπει να υπογράψει τις δεσμεύσεις που ζητά το Eurogroup προκειμένου να καταβληθεί η 6η δόση εξέφρασε, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Τετάρτης ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης. 

Ο κ. Κουβέλης χαρακτήρισε την υπογραφή που ζητείται «καθ’ υπέρβαση απαίτηση» των Βρυξελλών, εξηγώντας ότι δεν αντιλαμβάνεται περαιτέρω απαιτήσεις από την ψήφο εμπιστοσύνης που έχουν δώσει τα τρία κόμματα στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

Κληθείς να σχολιάσει τις πιέσεις που ασκούνται στον κ. Σαμαρά, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς παρατήρησε πως ο πρόεδρος της ΝΔ έχει εγκλωβιστεί και «θα αναζητήσει μια λύση, ίσως δεν είναι ακριβώς η επιστολή που ζητείται, αλλά θα βρει μια λύση για να ισορροπήσει» εν μέσω αντίρροπων δυνάμεων στο εσωτερικό του κόμματός του.