«Έπρεπε είτε να κάνει εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές, είτε να πάρει μέτρα και ας έπεφτε», φέρεται να έχει αναφέρει ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια δείπνου που του παρέθεσαν οι ευρωβουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στις Βρυξέλλες. Απευθύνονταν στον τέως πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, ο οποίος ξεκίνησε τις πασχαλινές διακοπές του, στην Τοσκάνη, στις 25 Μαρτίου, την ημέρα της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στην ΕΕ.

Ads

Εκείνη την ημέρα, στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της ΝΔ επιχείρησε να συντονίσει τη στάση του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα με την αντίστοιχη του πρωθυπουργού -εξού και η σχετική τηλεφωνική επικοινωνία. Ανάμεσα στους λόγους που τον οδήγησαν στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι και οι δεδομένες ευθύνες του κόμματός του για τη σημερινή οικονομική κατάσταση, όπως αυτές προκύπτουν από τη διακυβέρνηση Καραμανλή.

Επιπλέον, η Ρηγίλλης φαίνεται ότι «ποντάρει» στη συναίνεση, τουλάχιστον ως προς την εικόνα της Ελλάδας προς τα έξω, με στόχο και την αντιστροφή του κλίματος στις δημοσκοπήσεις. Άλλωστε, προβληματισμός στο κόμμα επικρατεί από τους «πόντους» που μάλλον κέρδισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, με την επιλογή του από την πρώτη στιγμή να κάνει σαφή τη συναινετική στάση του στην προσπάθεια της κυβέρνησης. Στο μεταξύ, στελέχη της ΝΔ ανησυχούν για το ενδεχόμενο, αν αποτύχει η κυβερνητική δημοσιονομική πολιτική, να ξεσπάσει κοινωνική αναταραχή η οποία συν τοις άλλοις θα φέρει πλήγμα στο σημερινό πολιτικό (δικομματικό) σκηνικό.

Πάντως, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικρίνει την κυβέρνηση για την εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ενδεχόμενο ενεργοποίησης του μηχανισμού οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ προς την Ελλάδα. Στελέχη της ΝΔ εκτιμούν ότι, εφόσον τεθεί σε λειτουργία, η τελική συμφωνία ουσιαστικά δεν διαφέρει από την προσφυγή στο ΔΝΤ.

Ads

Πηγή: Ελευθεροτυπία – Χριστίνα Κοραή