Σε απεργία πείνας βρίσκεται εδώ και 4 μέρες ο Ρασίντ, από την Αλγερία, ο οποίος συνελήφθη στο Ρέθυμνο, όπου και συνεχίζει να κρατείται εδώ και 19 μέρες επειδή δεν έχει χαρτιά παραμονής. Ο Ρασίντ, αρνούμενος να προσλάβει τροφή, διαμαρτύρεται τόσο για την κράτηση, όσο και για τις συνθήκες κράτησης του. Πρόκειται για έναν ακόμη «φιλοξενούμενο – κρατούμενο» ο οποίος ούτε απελευθερώνεται, ούτε απελαύνεται, κι έτσι απλά παραμένει στο κρατητήριο…

Ads

Σύμφωνα με όσα του έχουν ανακοινωθεί, η μεταφορά του στο Μεταγωγών στην Αθήνα από όπου και θα δρομολογηθεί η απέλαση του, μπορεί να πάρει ακόμη και 6 μήνες. Αλλά, κι όταν φτάσει εκεί, κανείς δεν του εγγυάται ότι θα καταφέρει να επιστρέψει στην πατρίδα του σύντομα κι ότι δεν θα μείνει φυλακισμένος για ανάλογο διάστημα εκεί.

«Υπάρχει ένα κενό νόμου με τις απελάσεις, καθώς πολλές πρεσβείες δεν αναγνωρίζουν τους μετανάστες ως υπηκόους τους, άλλες πρεσβείες πάλι αργούν να δώσουν τα απαραίτητα χαρτιά και γενικώς επικρατεί ένα γραφειοκρατικό χάος. Στο μεταξύ, αν και νομικά δεν έχει καταργηθεί η χορήγηση ασύλου, ουσιαστικά στην Ελλάδα δεν χορηγείται πια άσυλο», εξηγεί στο tvxs.gr η Ιωάννα Δρόσου, μέλος της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των κρατουμένων. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 30 με 100 άνθρωποι κάθε μήνα στις φυλακές, οι οποίοι παραμένουν εκεί χωρίς καμία μέριμνα ως ‘φιλοξενούμενοι-κρατούμενοι’».

Πέραν της παρατεταμένης κράτησης του, χωρίς να υπάρχει καμία εξέλιξη, ο Ρασίντ, καταγγέλει άθλιες συνθήκες κράτησης τόσο για τον ίδιο όσο και για τους συγκρατούμενους του, ενώ κάνει επίσης λόγο για βίαιη συμπεριφορά από τους αστυνομικούς που τον μετέφεραν στο Α.Τ. Ρεθύμνου.

Ads

Εις ένδειξη συμπαράστασης, και η σύντροφος του έχει ξεκινήσει απεργία πείνας…