Την πρόθεσή τους για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας και για επίλυση των προβλημάτων εξέφρασαν στις δηλώσεις τους τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ads

Αρχικά, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε την πρόθεση για νέους δημιουργικούς δρόμους στις σχέσεις των δύο χωρών, «μετά από διαρκείς και πρωτόγνωρες προκλήσεις», όπως είπε, όπως η πανδημία και οι φυσικές καταστροφές.

«Οι διμερείς σχέσεις γνώρισαν διακυμάνσεις. Οι δύο χώρες όμως βαδίζουν σε ένα πιο ήρεμο μονοπάτι. Οι διαφορές μας είναι γνωστές αλλά πρέπει να αναζητούμε λύσεις», υπογράμμισε, αναφέροντας πως δεν πρέπει να παράγονται εντάσεις και κρίσεις.

«Βρισκόμαστε για τρίτη φορά τους τελευταίους έξι μήνες. Κάναμε σήμερα αποτίμηση των κοινών προσπαθειών. Έχουμε κάνει πολλά βήματα μπροστά σε πολλούς τομείς. Το διμερές εμπόριο έχει ξεπεράσει τα 5 δις ευρώ. Μπορεί να φτάσει και τα 10» δήλωσε επίσης ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως οι δύο χώρες υπέγραψαν διακήρυξη για σχέσεις καλής γειτονίας.

Ads

Τόνισε ότι η διακήρυξη που υπεγράφη «σεβόμενοι απόλυτα τα δικαιώματα που απορρέουν από την κυριαρχία κάθε χώρας επιβεβαιώνει τη σχέση φιλίας μεταξύ μας, καθορίζει τις αρχές και τα ορόσημα του διαλόγου μας και αναδεικνύει τις δυνατότητες συνεργασία μας, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε διεθνές επίπεδο».

«Αναφορικά με τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδος για την ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η χώρα μας στηρίζει τη διευκόλυνση χορήγησης θεωρήσεων στο πλαίσιο πάντα του ευρωπαϊκού κεκτημένου ώστε να μπορεί η νέα γενιά της Τουρκίας, οι επιστήμονες, οι επιχειρηματίες, οι φοιτητές να αναπτύξουν στενότερες σχέσεις με την Ευρώπη», είπε επίσης ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Σχετικά με το μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως οι ροές έχουν μειωθεί, εν μέρει λόγω και της «πολύ καλύτερης συνεργασίας της ακτοφυλακής των δύο χωρών».

Αναφορικά με το Κυπριακό, είπε πως «υπάρχει μία λύση, λύση σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Να επανέλθει ο διάλογος στο 2017».

Ακόμη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως φιλοδοξεί να επισκεφθεί την Άγκυρα μέσα στην άνοιξη. «Η γεωγραφία μας έταξε να ζούμε στην ίδια γειτονιά. Έχουμε μία ευκαιρία και πρέπει να την αξιοποιήσουμε».

Τέλος, όσον αφορά στη μειονότητα στη Θράκη, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε πως «η Θράκη αποτελεί παράδειγμα συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων. Ο προσδιορισμός της μειονότητας ως μουσουλμανικής καθιερώνεται από τη συνθήκη της Λωζάννης. Διαβεβαιώνω προς αυτή την κατεύθυνση θα δουλεύουμε».

Φωτο Eurokinissi

Ο Τούρκος Πρόεδρος, από την πλευρά του, ανέφερε αρχικά πως «Αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση που βρίσκομαι ξανά στην Αθήνα και επιθυμώ να αναπτύξουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας».

«Είχαμε ωφέλιμες συζητήσεις με την πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό», πρόσθεσε. «Τονίσαμε ότι πρέπει να μείνουν ανοιχτοί οι διάλογοι επικοινωνίας. Συμφωνήσαμε να ανεβάσουμε από τα 5 στα 10 δις. δολάρια την αξία του μεταξύ μας εμπορίου».

«Ειλικρινή μας ευχή είναι να επιλύσουμε τις μεταξύ μας διαφορές» υπογράμμισε, υποστηρίζοντας πως «Είμαστε δυο γειτονικές χώρες που μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα. Είναι λογικό να υπάρχουν διαφορές ανάμεσα σε δύο χώρες, πόσο μάλλον σε δύο αδέρφια. Δεν υπάρχει όμως κανένα πρόβλημα που να μην μπορεί να επιλυθεί. Να γίνει το Αιγαίο θάλασσσα ειρήνης και συνεργασίας».

«Είμαστε ικανοποιημένοι που έχει την ίδια αντίληψη και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Εύχομαι οι συνομιλίες μας να βγουν σε καλό», είπε ακόμη.

«Ευχή μας είναι να επιλύσουμε τα κοινά προβλήματα. Η τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα και η ρωμέικη κοινότητα στην Τουρκία είναι δομικά στοιχεία του ανθρώπινου και πολιτιστικού μας πλούτου», δήλωσε επιπλέον.

Αναφερόμενος στη Γάζα, ο Ερντογάν είπε πως «Από την αρχή η Τουρκία δήλωσε ότι δεν εγκρίνει σε καμία περίπτωση να στοχοποιούνται άμαχοι. Όχι μόνο στη Μέση Ανατολή. Αυτά τα συμβάντα μετατράπηκαν σε μαζική τιμωρία του λαού της Γάζας και σε 17.000 αθώων Παλαιστινίων αμάχων, επί το πλείστον γυναίκες και παιδιά, και αυτό πληγώνει τις συνειδήσεις. Η διεθνής κοινότητα δεν θα πρέπει να σιωπά απέναντι στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται. Η επίτευξη της μόνιμης εκεχειρίας το συντομότερο δυνατό και η διασφάλιση της απρόσκοπτης ροής των ανθρωπιστικών βοηθειών θα πρέπει να είναι προτεραιότητα για όλους μας.

»Με τις τελευταίες εξελίξεις είδαμε άλλη μια φορά ότι η ίδρυση ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου με εδαφική ακεραιότητα Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 67 είναι πλέον αναπόφευκτη. Ανακοινώσαμε ότι ως Τουρκία είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε το καθήκον, την ευθύνη ως εγγυήτρια ως προς την εφαρμογή μιας δίκαιης ειρήνης. Πιστεύω ότι η διεθνής κοινότητα θα δείξει την απαραίτητη ευαισθησία για τη συνέχιση της βοήθειας».