Σε 48ωρη απεργία προχωρούν την Πέμπτη και την Παρασκευή οι διοικητικοί υπάλληλοι των Πανεπιστημίων για το μέτρο της διαθεσιμότητας. Οι υπάλληλοι του Καποδιστριακού καλούν σε συγκέντρωση στα Προπύλαια το μεσημέρι της Τετάρτης, ενώ υπό κατάληψη από τους διοικητικούς βρίσκονται ήδη το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Στην Πάτρα οι διοικητικοί υπάλληλοι έστησαν σκηνές και κατασκήνωσαν έξω από το κεντρικό κτίριο. Μαγείρεψαν και διένειμαν φαγητό στους οικότροφους της φοιτητικής στέγης του Πανεπιστημίου, ενώ θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη και συλλαλητήριο στις 19:30 στην πλατεία Αγίου Γεωργίου. Την Τετάρτη από το πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής ψηφίστηκε τροπολογία για την ολιγοήμερη παράταση του καθεστώτος διαθεσιμότητας. 

Ads

Το Υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει πως στο Δημόσιο θα παραμείνουν οι 600 εκ των 1.136 εργαζομένων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Σε συνάντηση με τον Ανδρέα Λοβέρδο οι διοικητικοί ζήτησαν διευκρινίσεις σε σειρά ζητημάτων που αφορούν τη διαδικασία αξιολόγησης των οργανισμών και των οργανογραμμάτων των πανεπιστημίων και την προκήρυξη 600 θέσεων οι οποίες θα καλυφθούν από την δεξαμενή των υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Παιδείας από τις 600 θέσεις μόνο οι 102 θα καλυφθούν μέσω της διαϊδρυματικής κινητικότητας, ενώ οι 498 θα καλυφθούν ενδοϊδρυματικά. Σημείωσε επίσης ότι σε περίπτωση που ο ανεξάρτητος εκτιμητής διαπιστώσει έλλειμμα θέσεων τότε θα υπάρξει και νέα προκήρυξη.

Ωστόσο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Βήμα Fm, διέψευσε τον Ανδρέα Λοβέρδο σχετικά με το ενδεχόμενο προκήρυξης και νέων θέσεων. «Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε ξεκαθαρίσει και στην προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου παιδείας, αλλά και στη νυν ηγεσία, ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να προχωρήσει στην προκήρυξη περισσότερων των 600 θέσεων διοικητικών υπαλλήλων, διότι εάν έκανε κάτι διαφορετικό θα έθετε σε κίνδυνο τις συνολικές δεσμεύσεις της χώρας όσον αφορά την επίτευξη των στόχων της διαθεσιμότητας και των απολύσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Όχι δεν χωράνε όλοι, η εκτίμηση μου είναι ότι κάποιοι θα φύγουν στο τέλος».

Ads

Σημειώνεται πως η αντιπαράθεση του Ανδρέα Λοβέρδου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποτέλεσε την πρώτη ενδοκυβερνητική κρίση στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Μετά από σειρά διαβουλεύσεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την παράταση της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων των οποίων η διαθεσιμότητα έληγε την Κυριακή 15 Ιουνίου, σημειώνοντας πως «απόφαση αυτή κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να ενημερωθεί και να αξιολογήσει τα δεδομένα ο νέος Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων».

Την Τρίτη ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έδωσε συνέχεια σε αυτήν την αντιπαράθεση. «Η κυβέρνηση είναι μια και αυτή δεν μπορεί να χωρίζεται σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς. Πρέπει να συνεργάζομαι με όλους τους υπουργούς για να υλοποιηθούν αυτές οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις», σημείωσε μιλώντας στο Βήμα Fm.