Ευρείας κλίμακακας επέκταση της ιδιωτικοποίησης με την κατακρήμνιση του ποσοστού συμμετοχής του δημοσίου στην εταιρεία αποφασίζει σήμερα η συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, δηλαδή το Δημόσιο, που ελέγχει το 51% των μετοχών, με τους εργαζόμενους της εταιρείας να έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία και δεκάδες φορείς να τάσσονται κατά της ουσιαστικής απεμπόλησης του γράμματος «Δ» – Δημόσια – από την ονομασία της εταιρείας, 71 χρόνια μετά από την ίδρυσή της και εν μέσω της διεθνούς ενεργειακής κρίσης που τσακίζει περαιτέρω τα λαϊκά νοικοκυριά.

Ads

Στο πλαίσιο της απεργίας, πραγματοποιήθηκε από τις 10 το πρωί της Τρίτης συγκέντρωση στην έδρα της ΔΕΗ στην οδό Χαλκοκονδύλη. Κεντρικό σύνθημα των εργαζομένων ήταν «να μην χαθεί το Δ της ΔΕΗ». Παρόντες στην κινητοποίηση ήταν ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Τζανακόπουλος, καθώς και πολλοί βουλευτές και στελέχη του κόμματος. «Σήμερα εξελίσσεται ένα έγκλημα ενάντια στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, ενάντια στη δημόσια περιουσία στην πραγματικότητα» υπογράμμισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα γίνει μέσω της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ κατά τουλάχιστον 575 εκατομνύρια ευρώ, ποσό το οποίο, όπως σημειώνει η «Εφημερίδα των Συντακτών» είναι σήμερα το ονομαστικό κεφάλαιο της ΔΕΗ, έναντι 750 εκατομμυρίων που είχε προαναγγελθεί ως ελάχιστο ποσό αύξησης στις 14 Σεπτεμβρίου. Με την αύξηση αυτή το ποσοστό του Δημοσίου θα συρρικνωθεί το πολύ στο 34%, τη λεγόμενη καταστατική μειοψηφία, ενώ, παράλληλα, η συνέλευση θα εξουσιοδοτήσει το Δ.Σ της εταιρείας για τους όρους διάθεσης των 232 εκατ. νέων μετοχών που θα εκδοθούν.

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα καλυφθεί εν μέρει με «Δημόσια Προσφορά» και, εν μέρει με «Ιδιωτική Τοποθέτηση» από θεσμικούς και μεγάλους επενδυτές του εξωτερικού. Το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών στην ελληνική αγορά αναμένεται στο τέλος του μήνα.

Ads

Στο «σφυρί» ΔΕΔΔΗΕ – Δίκτυο διανομής

Επίσης, η συνέλευση θα εγκρίνει την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, του δικτύου χαμηλής τάσης της χώρας, το οποίο διεκδικεί το αυστραλιανό επενδυτικό κεφάλαιο Macquirie Infrastracture μέσω της θυγατρικής Spear και της θυγατρικής της θυγατρικής MSCIF DYNAMI BIDCO.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το εν λόγω σχήμα κηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής στον διαγωνισμό τον Σεπτέμβριο, με προσφορά 1,3 δισ., αλλά πραγματικά καταβλητέο όφελος για τη ΔΕΗ μόλις 800 εκατομμύρια ευρώ.

Ο ΔΕΔΔΗΕ πωλείται μαζί με τον κλάδο δικτύου διανομής της ΔΕΗ, που αποσχίζεται και απορροφάται από τον ΔΕΔΔΗΕ, πράγμα που είναι προϋπόθεση για την υπογραφή της σύμβασης αγοράς του 49% από τη Macquirie, μαζί με την έγκριση της Κομισιόν.

Κυβερνητική μεθόδευση

Η δραματική συρρίνωση της συμμετοχής του δημοσίου στην ΔΕΗ ουσιαστικά αποτελεί κυβερνητική μεθόδευση αφού, όπως αναφέρει η εφημερίδα, καταργούνται τα δικαιώματα προτίμησης των νυν μετόχων στο όνομα της «δίκαιης και ανταγωνιστικής διαμόρφωσης τιμής» και της «διεύρυνσης της βάσης των μετόχων». Ενώ, εξαρχής οι εκπρόσωποι του δημοσίοτυ δήλωσαν ότι προτίθενται να απέχουν μερικώς από την αύξηση κεφαλαίου, εγκαταλείποντας το 17% των μετοχών (που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ) και περιοριζόμενοι στο 34%, δηλαδή στο ποσοστό που κατέχει το υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ).

Με απεργία απαντούν οι εργαζόμενοι

Με 24ωρη απεργία σήμερα Τρίτη 19 Οκτωβρίου και συλλαλητήριο στις 10 το πρωί στην Αθήνα, στην οδό Χαλκοκονδύλη 30, ενάντια στην επέκταση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, μέσω της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου απαντά η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία αναφέρει, ότι «η απόφαση της διοίκησης, με εντολή της κυβέρνησης, για την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της ΔΕΗ χωρίς τη συμμετοχή του Δημοσίου οδηγεί στην “απώλεια” της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης της χώρας.

Ως εργαζόμενοι, είμαστε κομμάτι μιας μεγαλύτερης προσπάθειας που έκανε δυνατή την πρόσβαση των καταναλωτών σε ένα βασικό και απαραίτητο αγαθό, το ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτό το αγαθό σήμερα κινδυνεύει. Κανείς μας δεν ξεχνάει τις πολλές προσπάθειες που έγιναν για τη διάλυση και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Αυτή, ίσως, είναι η πιο επικίνδυνη απόπειρα.

Έχουμε υποχρέωση να δώσουμε μια μάχη, ίσως έναν κρίσιμο αγώνα. Η ΔΕΗ, αν προχωρήσει η ΑΜΚ όπως σχεδιάζεται, δεν θα είναι η ίδια εταιρία με αυτή στην οποία εργαστήκαμε. Θα έχει χάσει οριστικά το Δ. Το Δ της Δύναμης και του Δημοσίου Συμφέροντος.

Έχουμε χρέος, απέναντι στους καταναλωτές, στις οικογένειές μας αλλά και στην ιστορία μας να ακουστεί η φωνή μας και να αγωνιστούμε : Έχουμε χρέος Να μη χαθεί το Δ της ΔΕΗ».

Την Κυριακή 17 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στην Πτολεμαΐδα συλλαλητήριο με ίδιο πλαίσιο και οργανωτή το σωματείο της ΔΕΗ «Σπάρτακος» που έχει έδρα την Πτολεμαΐδα.

«Πρωτιά» της Ελλάδας στο «ράλι» τιμών ρεύματος

Τα παραπάνω συμβαίνουν την ώρα που η χονδρική τιμή της μεγαβατώρας στην Ελλάδα έφτασε τα 253,33 ευρώ, η υψηλότερη πανευρωπαϊκά.

Η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία άνοδο χονδρικής τιμής στην Ευρώπη (+8,5%), ενώ σχετικά κοντά, αλλά κάτω από το ελληνικό ρεκόρ κινούνται η Ιταλία και η Κροατία, με 252 και 250 ευρώ αντίστοιχα.