Την άμεση προκήρυξη έργων ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα), προϋπολογισμού άνω των 2 δισ. ευρώ, και την προώθηση μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων, ύψους 4 δισ. ευρώ, που είχαν βαλτώσει στη γραφειοκρατία ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ads

Όπως ενημέρωσε τους δημοσιογράφους η υπουργός Οικονομίας, το υπουργείο Οικονομίας θα προχωρήσει στη συνολική επαναξιολόγηση των έργων ΣΔΙΤ που
είχαν εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Σύμφωνα πάντα με την κα Κατσέλη, από τα 52 έργα ύψους 5,7 δισ. που είχαν εγκριθεί από τη «γαλάζια» διακυβέρνηση, ένα μόνον βρίσκεται σε φάση υλοποίησης, αυτό των 7 πυροσβεστικών σταθμών, έργο προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ.

Από αυτά τα έργα, σημείωσε η κα Κατσέλη, θα προχωρήσουν άμεσα όσα κρίνονται ώριμα και χρήσιμα. Πρόκειται για έργα ύψους 2,09 δισ. ευρώ στα οποία περιλαμβάνονται σχολεία, φοιτητικές εστίες, δικαστικά μέγαρα, υποδομές αστικών συγκοινωνιών, Πυροσβεστικής και ΕΛΑΣ, έργα διαχείρισης απορριμμάτων και υποδομές για τις ένοπλες δυνάμεις. Τα υπόλοιπα έργα βρίσκονται υπό αξιολόγηση, ορισμένα θα απενταχθούν (μεταξύ αυτών τα κτίρια νομαρχιών, τα οποία πλέον περιττεύουν λόγω Καλλικράτη) και θα ενταχθούν νέα.

Το υπουργείο ήδη εξετάζει προτάσεις για βιολογικούς καθαρισμούς, μονάδες αφαλάτωσης, μαρίνες και λιμάνια, αξιοποίηση δημόσιας ακίνητης περιουσίας για έργα φωτοβολταϊκών, θεματικών πάρκων, τουριστικών υποδομών, εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης, έργα πληροφορικής, νοσοκομεία και σχολεία. Για αυτά θα υπάρξει 5ετής προγραμματισμός ούτως ώστε να διασφαλιστέι η χρηματοδότηση τους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους.

Ads

Σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με τον αναπτυξιακό νόμο, η κα Κατσέλη επισήμανε ότι ο νόμος δεν καθυστερεί καμία επένδυση, ενώ με τον νέο νόμο θα ξεκινήσει η χρηματοδότηση επενδύσεων από το 2011 και ύστερα, με τις πληρωμές στο μεταξύ να γίνονται με βάση τον παλιό νόμο.

Η κα Κατσέλη ενημέρωσε επίσης τους εκπροσώπους του Τύπου ότι η διυπουργική επιτροπή για τις μεγάλες επενδύσεις που λειτουργεί υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ.Πάγκαλο έχει ήδη απεμπλέξει έργα ύψους 2 δισ. ευρώ στους τομείς της ενέργειας και του τουρισμού, ενώ σύντομα αναμένεται η προώθηση έργων 2 δισ.

Επιπλέον, σύμφωνα με την υπουργό, η απορρόφηση κονδυλίων μέσω του ΕΣΠΑ έφτασε στο 6,7% και στόχος είναι να πάει στο 8% ως το τέλος Ιουνίου. Η απορρόφηση των κονδυλίων είναι θέμα ενεργοποίησης όλων των υπουργείων, είπε καθώς άλλα επιχειρησιακά και περιφερειακά προγράμματα πάνε καλά, άλλα λιγότερο. Ο στόχος είναι το ποσοστό απορρόφησης να φτάσει στο 15% στο τέλος του χρόνου. Σχετικά με τα δύο προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ για τη ρύθμιση οφειλών επιχειρήσεων προς ΔΟΥ, ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές, η κ. Κατσέλη κάλεσε τις τράπεζες να στηρίξουν τα προγράμματα.

Ερωτώμενη για τη μεγάλη άνοδο του πληθωρισμού, η υπουργός Ανάπτυξης απέδωσε την αύξηση στο 5,4% για το μήνα Μάϊο στα φορολογικά μέτρα. Όταν υπάρχει φορολογική επιβάρυνση είναι φυσικό να υπάρχει και προσαρμογή των τιμών προς τα πάνω, φαινόμενο το οποίο, όπως είπε, θα συνεχιστεί τον Ιούλιο με την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ. «Αν εξαιρέσουμε το 39% του τιμαρίθμου που αυξήθηκε κατά 11% λόγω της ανόδου των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης και του ΦΠΑ το υπόλοιπο 61% ανατιμήθηκε μόλις 1%. Αυτό το 61% στοχεύει το υπουργείο να πετύχει μειώσεις» είπε και πρόσθεσε ότι συμφωνεί με τον υπουργό Οικονομικών στο ότι υπήρχαν και υπάρχουν αθέμιτες χρεώσεις και στρεβλώσεις στην αγορά, οι οποίες πρέπει να πάψουν. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρχαν και υπάρχουν αθέμιτες χρεώσεις και στρεβλώσεις. Αυτές προσπαθούμε να σταματήσουμε. Συμφωνώ με τον κ. Παπακωνσταντίνου».

Μετά τις δηλώσεις αυτές μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για νέα ένταση στις σχέσεις της υπουργού με τον Γ. Παπακωνσταντίνου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις της κας Κατσέλη είπε πως η κυβέρνηση δρα συλλογικά και ενιαία και ό,τι αποφασίζεται έχει την έγκριση συλλογικά της κυβέρνησης.

Σχετικά με τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, και ειδικότερα για την αύξηση στο ειδικό τέλος υπέρ ΑΠΕ και στην αύξηση των τιμολογίων για τις επιχειρήσεις, η υπουργός Οικονομίας είπε ότι κατανοεί τις ανάγκες που υπάρχουν, αλλά και ότι γίνεται προσπάθεια να μην υπάρχει επιβάρυνση για τα νοικοκυριά. «Η αύξηση των τιμολογίων και των τελών των ΔΕΚΟ αναμφισβήτητα προσθέτουν επιβάρυνση. Συζητάμε με όλους τους υπουργούς. Χθες μίλησα με την υπουργό ΠΕΚΑ για να δούμε πως μπορεί να μην προκύψει επιβάρυνση. Υπάρχει στενή συνεργασία».