Τη δημοπράτηση της πρώτης φάσης του διαγωνισμού για το πρώτο περιβαλλοντικό έργο Σύμπραξης Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, γνωστοποίησε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η αναδοχή του έργου θα γίνει εντός των επόμενων 6-8 μηνών.

Ads

Αντικείμενο του έργου, που θα κατασκευαστεί στην περιοχή της Κοζάνης, σε χώρο που έχει παραχωρήσει η ΔΕΗ (πρόκειται για ληγμένα λιγνιτωρυχεία), είναι η κατασκευή Μονάδας Αποβλήτων χωρητικότητας 120.000 τόνων. Η μονάδα θα περιλαμβάνει:

– εγκατάσταση μηχανικής ανακύκλωσης,

– εγκατάσταση βιολογικής επεξεργασίας (αναερόβιας χώνευσης, κομποστοποίηση ή άλλη περιβαλλοντικά συμβατή βιολογική επεξεργασία) του χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων,

Ads

– λειτουργία και συντήρηση των εγκαταστάσεων του δικτύου της Μονάδας, το οποίο θα αποτελείται από 9 υφιστάμενους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και έναν που θα κατασκευαστεί από τον ανάδοχο,

– ενεργειακή αξιοποίηση από τον ανάδοχο των υλικών.

Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 116,4 εκατ. ευρώ, ενώ φορέας υλοποίησης είναι η Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας (ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ).

Ο ιδιώτης ανάδοχος θα αναλάβει, στο πλαίσιο του έργου, την χρηματοδότηση, μελέτη, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία των υποδομών του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων για 27 έτη.

Ο ανάδοχος θα λαμβάνει πληρωμές μόνο μετά την παράδοση του έργου σε λειτουργία και οι τυχόν υπερβάσεις κόστους αλλά και ζημιών θα επιβαρύνουν τον ιδιώτη και όχι το Δημόσιο.

Επιπλέον, το Δημόσιο θα κατέχει τον εποπτικό ρόλο σε ότι αφορά την απόδοση του αναδόχου αλλά και στη λειτουργία. Εάν δεν ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις του έργου, το Δημόσιο δεν θα πληρώσει τον ανάδοχο.

Σε ό,τι αφορά την διαδικασία αναδοχής του έργου, προκηρύσσεται με κλειστή διαδικασία δύο φάσεων, η οποία, βασίζεται στον αντικειμενικό και διαφανή τρόπο αξιολόγησης τόσο στη φάση της προεπιλογής, όσο και στη φάση υποβολής των δεσμευτικών προσφορών.