Η ίδια η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει χαρακτηρίσει την εφετινή σχολική χρονιά ως τη «δυσκολότερη μεταπολεμική», κυρίως υπό το βάρος της περιορισμένης χρηματοδότησης. Μαζικές συνταξιοδοτήσεις προσωπικού, σχεδόν μηδαμινές προσλήψεις, καθυστερήσεις στην έκδοση των βιβλίων και εξαγγελίες για κινητοποιήσεις με το «καλημέρα» διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό σκηνικό στην Α’βάθμια και Β’βάθμια εκπαίδευση.

Ads

«Βραχνάς» τα κενά

Σπεύδοντας να διασφαλίσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα λόγω των εξαγγελθέντων αλλαγών στο Ασφαλιστικό, εφέτος συνταξιοδοτούνται 6.000 εκπαιδευτικοί -τα τελευταία χρόνια έχει περίπου τριπλασιαστεί ο αριθμός των πρόωρων αποχωρήσεων από τα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Ωστόσο, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε αφενός το διορισμό μόλις 600 εκπαιδευτικών (120 δάσκαλοι, 480 καθηγητές), αφετέρου τη μείωση του αριθμού των αναπληρωτών κατά 50% σε σύγκριση με την περσινή χρονιά (από 15.800 στους 7.900).

Φόβοι για «άδειες» αίθουσες

Τα συνδικάτα ερμηνεύουν την εξέλιξη ως υποβάθμιση του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος και μιλούν για τη χειρότερη σχολική χρονιά των τελευταίων 50 ετών. Σύμφωνα με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ), τα κενά προσωπικού στην Α’βαθμια εκπαίδευση, δηλαδή στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία, θα ανέλθουν περίπου στα 5.159 (2.412 δάσκαλοι, 1.503 νηπιαγωγοί, 1.244 καθηγητές -φυσικής αγωγής, αγγλικών, μουσικής). Μάλιστα, αν συνυπολογιστούν και οι ελλείψεις στα ολοήμερα σχολεία με το ενιαίο αναμορφωμένο πρόγραμμα, τα κενά εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 7.000. Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Κομνηνός Μαντάς αναφέρει χαρακτηριστικά πως έως και το πρώτο 15νθήμερο του Αυγούστου έχουν συνταξιοδοτηθεί περισσότεροι από 3.000 εκπαιδευτικοί Α’βάθμιας εκπαίδευσης και στη θέση τους διορίζονται 119 εκπαιδευτικοί: 1 για κάθε 28 συνταξιούχους.

Ads

Καταγγέλλουν τη λιτότητα

Στο ίδιο πλαίσιο, η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) αμφισβητεί ότι μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες, από τη στιγμή που προσλαμβάνονται μόνο 600 εκπαιδευτικοί, διαβλέποντας «εκρηκτικά προβλήματα στη λειτουργία του δημόσιου σχολείου» από ελλείψεις και στις βασικές ειδικότητες: φιλόλογοι, μαθηματικοί, φυσικοί. Οριοθετόντας πολιτικά τη σημερινή πραγματικότητα, εντοπίζει «ακόμη ένα πλήγμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής του Μνημονίου στην Παιδεία». Γενικότερα, επισημαίνει παράγοντες όπως «η παρατηρούμενη αύξηση του μαθητικού δυναμικού, το κλείσιμο εκατοντάδων σχολείων και οι συνολικά μειωμένες δαπάνες για το 2011». Εκφράζει, δε, αντίθεση στην επιδίωξη του υπουργείου Παιδείας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα «με την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, το κλείσιμο σχολείων και τις μετακινήσεις εκπαιδευτικών σε όλη τη χώρα». Εν κατακλείδι, ζητά διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών.

Το υπουργείο επιμένει

Μπροστά σε όλες αυτές τις αντιδράσεις οι οποίες αναμένεται να μετουσιωθούν σε κινητοποιήσεις με την έναρξη της σχολικής περιόδου, το υπουργείο Παιδείας αντιτάσσει ότι τα κενά θα καλυφθούν με κινήσεις όπως η επιστροφή των αποσπασμένων (σε φορείς και οργανισμούς) εκπαιδευτικών, η εξοικονόμηση εκπαιδευτικού προσωπικού από τη συγχώνευση 1.933 σχολικών μονάδων σε 877 και η μετακίνηση 900 εκπαιδευτικών από τη Β’βάθμια στην Α’βάθμια εκπαίδευση. Υπογραμμίζει, μάλιστα, ότι στο παρελθόν η σχολική σαιζόν έχει ξεκινήσει με μεγάλα κενά σε προσωπικό παρά το γεγονός ότι είχε σημειωθεί μεγάλος αριθμός προσλήψεων -εδώ επικαλείται το παράδειγμα του 2009 (8.000 κενά, 2.770 προσλήψεις στην Α’βαθμια). Η ηγεσία του υπουργείου διαβεβαιώνει ότι έχει προηγηθεί ένας «πολύ σωστός προγραμματισμός, παρά το σφίξιμο στα λουριά». Υπερασπιζόμενη τον εξορθολογισμό στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου έχει δηλώσει πως 1000 εκπαιδευτικοί στην Τεχνική Εκπαίδευση εντοπίστηκαν να εργάζονται από 0 έως 3 ώρες την εβδομάδα, διαμηνύοντας ότι από εδώ και στο εξής το διδακτικό ωράριο θα εξαντλείται από όλους. H ίδια έχει προαναγγείλει αυστηρότερα κριτήρια για τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών και αντιμετώπιση του φαινομένου της υπεραριθμίας με δειγματοληπτικό έλεγχο σε σχολικές μονάδες. Eπιπλέον, προκειμένου για την κάλυψη των εφετινών αναγκών και μετά από σχετική έγκριση του υπουργικού συμβουλίου, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε χθες το διορισμό 546 εκπαιδευτικών Α’βάθμιας και Β’ βάθμιας εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2011-12 (με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου).

«Αγώνας δρόμου» για τα βιβλία

Συνδικαλιστικά στελέχη της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ καταγγέλλουν «αδικαιολόγητες καθυστερήσεις» από τον -υπό κατάργηση- Οργανισμό Έκδοσης Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ) στην προμήθεια χαρτιού και στην έκδοση των σχολικών εγχειριδίων για την Α’βάθμια και τη Β’εκπαίδευση. Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για παράδοση του συνόλου των βιβλίων στα σχολεία το Δεκέμβριο. Το υπουργείο Παιδείας θεωρεί ότι τα «βασικά» βιβλία θα βρίσκονται στα σχολεία αμέσως μετά την έναρξη της σαιζόν (12 Σεπτεμβρίου) και θα παραδοθούν στους μαθητές μέσα στις πρώτες εβδομάδες. Τα υπόλοιπα, σημειώνει, θα βρίσκονται στις αίθουσες έως την αρχή του Οκτωβρίου.

Στον «αέρα» η πρεμιέρα

Μέσα σε αυτό το κλίμα, τα σωματεία των εκπαιδευτικών δηλώνουν αποφασισμένα για κινητοποιήσεις με την έναρξη της εφετινής σχολικής περιόδου, διακυβεύοντας το ομαλό ξεκίνημα στο λειψό ελληνικό σχολείο.