Προς τη δημιουργία σχίσματος οδεύει η Σοσιαλιστική Διεθνής κάτι που ίσως φέρει περισσότερες σκιές στο ΠΑΣΟΚ ακόμη και από τη μαύρη τρύπα στα ταμεία του κόμματος.

Ads

Με πρωτοβουλία του γερμανικού SPD ιδρύεται η Προοδευτική Συμμαχία, με τη συμμετοχή περίπου 50 κομμάτων που εγκαταλείπουν τη Σοσιαλιστική Διεθνή. Ανάμεσά τους, πολιτικοί σχηματισμοί της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Β.Ευρώπης. Προς το παρόν, δεν έχει διευκρινιστεί η στάση που θα τηρήσει το ΠΑΣΟΚ και το θέμα αναμένεται να αποτελέσει νέο σημείο τριβής μεταξύ του προέδρου του Κινήματος Ευ.Βενιζέλου και του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γ.Παπανδρέου.

Ήδη πληροφορίες θέλουν το ΠΑΣΟΚ να αποχωρεί τελικά από τη Σοσιαλιστική Διεθνή και να ενσωματώνεται στο νέο σχήμα.
 
Όπως σημειώνει το real.gr, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα συμμετάσχει στην εκδήλωση στη Λειψία στις 22 Μαΐου για τον εορτασμό των 150 χρόνων του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) το οποίο έχει αποφασίσει να δημιουργηθεί ένας νέος φορέας των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, κόντρα ουσιαστικά στη Σοσιαλιστική Διεθνή.
 
Οι ηγεσίες μάλιστα των περίπου 50 κομμάτων που θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση έχουν ξεκινήσει τις συζητήσεις, καθώς θεωρούν ξεπερασμένη και διεφθαρμένη τη Σοσιαλιστική Διεθνή, την κατηγορούν ότι ανέχθηκε στο εσωτερικό της δικτάτορες από το χώρο της Αφρικής και κατακρίνουν την ανοχή της στον γενικό γραμματέα της Λουίς Αγιάλα ο οποίος ουσιαστικά αποτελεί και το ισχυρό της πρόσωπο.