Προκειμένου να διευθετηθεί η πληρωµή 37.000 αιτήσεων εφάπαξ που εκκρεμούν και για τα οποία χρειάζονται συνολικά 1,7 δισ. ευρώ. Προκειμένου να βρεθεί διέξοδο στην κατάσταση, η κυβέρνηση προωθεί σχέδιο τριών µέτρων προκειµένου να εξευρεθούν οι πόροι για να συνεχιστεί η καταβολή του.

Ads

Το Ταµείο Πρόνοιας Δηµοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) πάσχει από βαθιά ελλείµµατα µε αποτέλεσµα το εφάπαξ να βρίσκεται στον αέρα και να υπάρχουν ουρές αναµονής χιλιάδων υποψήφιων συνταξιούχων, που περιµένουν µέχρι και πεντέµισι χρόνια ενώ η διοίκηση του Ταµείου αδυνατεί να προβλέψει πότε θα καταβληθεί το εφάπαξ σε όσους υποβάλλουν φέτος αιτήσεις. Ενδειτκικό είναι ότι αυτή την περίοδο καταβάλλονται σε όσους είχαν καταθέσει τις συνταξιοδοτικές αποφάσεις έως τον Ιούνιο του 2009.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ των νέων, τα τρία μέτρα είναι;

  • Ασφάλιση στο Ταµείο Πρόνοιας Δηµοσίων Υπαλλήλων των περίπου 60.000 εργαζοµένων µε σύµβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι οποίοι σήµερα καλύπτονται για κύρια σύνταξη από το ΙΚΑ και δεν δικαιούνται εφάπαξ. Με αυτό τον τρόπο, εκτιµάται πως θα αυξηθούν κατά 25 εκατ. ευρώ τα έσοδα από εισφορές.
  • Δανείο 350 εκατ. ευρώ το οποίο θα δοθεί από το Ταµείο Επικουρικής Ασφάλισης Δηµοσίων Υπαλλήλων µε ισόποση έκδοση οµολόγου Δηµοσίου.
  • Δεύτερο Δανείο 250 εκατ. ευρώ το οποίο θα δοθεί στο Ταµείο Πρόνοιας Δηµοσίων Υπαλλήλων µε οµόλογο του Δηµοσίου.

Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι τα παραπάνω μέτρα θα ξεµπλοκάρουν την έκδοση της εφάπαξ αποζηµίωσης στους δηµοσίους υπαλλήλους. Η διοίκηση του ΤΠΔΥ, πάντως, υπό το βάρος των ελλειµµάτων και των καθυστερήσεων καταβολής, προχωρεί σε αναλογιστική µελέτη για τη βιωσιµότητα του Ταµείου η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη τον Ιούνιο.

Ads