Το 2005 επί Δ. Σιούφα το υπουργείο Ανάπτυξης αποφάσισε τη δημιουργία ενός Βιοτεχνικού Πάρκου στην πόλη της Καβάλας. Μέσα στα επόμενα χρόνια, προσδιορίστηκαν τόσο ο προϋπολογισμός του έργου όσο και οι φορείς που θα αναλάβουν τη διαχείρισή του. Οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει, όμως μια νέα έκθεση του ΤΕΕ κρίνει ακατάλληλη την τοποθεσία όπου κατασκευάζεται το έργο.

Ads

Διακηρυγμένος στόχος του Επιμελητηρίου Καβάλας, της Νομαρχία Καβάλας και του Δήμου, οι οποίοι τελικά ανέλαβαν από κοινού το έργο, ήταν, μεταξύ άλλων, «η αποσυμφόρηση του κέντρου της πόλης, η λειτουργία οργανωμένου χώρου εγκατάστασης επιχειρήσεων και επαγγελματικών εργαστηρίων, η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και απασχόλησης, καθώς και η προστασία του περιβάλλοντος».

H τυπική ολοκλήρωση του έργου έχει επιτευχθεί ήδη από το Μάρτιο του 2009 και από εκεί και πέρα εκκρεμεί η εγκατάσταση των επιχειρήσεων σε αυτό. Στο σχετικό σχεδιασμό οριζόταν ότι θα εγκατασταθούν στο ΒΙΟ.ΠΑ αρχικά 60 επιχειρήσεις και στη συνέχεια να ακολουθήσει η δεύτερη φάση κατασκευής του Βιοτεχνικού Πάρκου, με την επέκτασή του νοτιότερα σε επιπλέον έκταση διακοσίων πενήντα στρεμμάτων. Ο αρχικός προγραμματισμός ήταν και η δεύτερη αυτή φάση να ολοκληρωθεί στα τέλη του ίδιου έτους (2009) ή στις αρχές του 2010.

Μέχρι σήμερα, πάντως, φέρονται να έχουν υπογραφεί μόνο περί τα 20 συμβόλαια με επιχειρήσεις, οι οποίες επιθυμούν την μετεγκατάστασή τους εκεί, καλύπτοντας μόνο το μισό του διαθέσιμου χώρου. Ως αίτια αναφέρονται η οικονομική κρίση, καθώς και τη σημαντική καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στο πρόγραμμα επιδότησης μετεγκατάστασης των επιχειρήσεων στους χώρους του ΒΙΟ.ΠΑ. Το πρόγραμμα που είχε τότε προκηρυχθεί από το αρμόδιο υπουργείο για μετεγκατάσταση σε Βιοτεχνικά Πάρκα λάμβανε επιδότηση της τάξεως του 50%.

Ads

Στους λόγους, αυτούς, όμως, ήρθε τώρα να προστεθεί ένα πολύ σημαντικότερο πρόβλημα: μια έκθεση του Τεχνικού Επιμελητηρίου, η οποία καταδεικνύει ότι ο χώρος ίσως δεν είναι και ο καταλληλότερος για την κατασκευή του Πάρκου.

Ακατάλληλος τελικά ο χώρος

Το ΒΙΟΠΑ χωροθετήθηκε σε περιοχή όπου απαιτείται ειδική θεμελίωση των κτηρίων κι όχι συμβατική, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας – Ανατολικής Μακεδονίας. Συνεπώς, για κάθε κτήριο που θα ανεγερθεί, θα πρέπει να εκπονηθεί εδαφοτεχνική μελέτη ως απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση της οικοδομικής άδειας.

Η τοποθεσία που έγινε το ΒΙΟΠΑ ανήκει στην «κατηγορία Χ – ακατάλληλη (χαλαρά λεπτόκοκκα αμμοϊλυώδη εδάφη υπό τον υδάτινο ορίζοντα, που ενδέχεται να ρευστοποιηθούν). Έτσι, η θεμελίωση κτιρίων θα πρέπει να γίνεται με την εφαρμογή βαθιάς θεμελίωσης επί πασσάλων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της γεωτεχνικής έρευνας» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Οι ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες θα επωμιστούν προφανώς το κόστος της εδαφοτεχνικής μελέτης και θα επιβαρυνθούν επιπλέον με την υψηλή δαπάνη για τη θεμελίωση» αναφέρει το ΤΕΕ, προσθέτοντας ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν όλα τα παραπάνω τέθηκαν έγκαιρα υπόψιν των αρμόδιων φορέων, αλλά και των ενδιαφερόμενων επαγγελματιών.

Σημειώνεται, πάντως, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που θίγεται το ζήτημα της καταλληλότητας του υπεδάφους του συγκεκριμένου χώρου. Ερωτηθείς σχετικά το 2009 ο Άγγελος Τσατσούλης, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, είχε δηλώσει ότι «ο θέμα αυτό έχει εξυγιανθεί πλήρως. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η τεχνολογία πλέον μας επιτρέπει να χτίσουμε και μέσα στη θάλασσα. Άλλωστε, στο ΒΙΟΠΑ δεν δημιουργούμε πολυόροφα κτίρια». Για να διευκρινίσει στη συνέχεια ότι «με μία επιπλέον δαπάνη ύψους 300.000 ευρώ έχει καθαρίσει το υπέδαφος από ακατάλληλα υλικά».

Ωστόσο, το ζήτημα επανήλθε στην επιφάνεια, με υποσχέσεις για νέες μελέτες και μέριμνες να ακολουθούν. «Εφ όσον έκριναν οι αρμόδιες υπηρεσίες ότι αυτά είναι τα τελικά δεδομένα που υπάρχουν σήμερα, τότε θα προσαρμοστούμε. Έχουμε αποφασίσει ως διοίκηση να προχωρήσουμε σε μια νέα εδαφολογική μελέτη με τα νέα δεδομένα και το πρόβλημα θα λυθεί. Με αυτό τον τρόπο θα απαλλάξουμε τους επενδυτές και τους επαγγελματίες να κάνει ο καθένας ξεχωριστά από μία εδαφολογική μελέτη» δηλώνει σήμερα ο αντινομάρχης και Πρόεδρος του ΒΙΟΠΑ Καβάλας, Ανδρέας Μπαλίκας, απαντώντας στο έγγραφο του ΤΕΕ.

Καλλικράτης: σε ποιόν ανήκει τώρα το πάρκο;

Εξάλλου, όπως έχει προαναφερθεί, στο έργο του ΒΙΟΠΑ συμμετέχουν η νομαρχία Καβάλας, ο Δήμος και το Επιμελητήριο, με τον πρώτο φορέα να κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο του 51%. Η εφαμρογή όμως του Καλλικράτη από την 1η Ιανουαρίου συνεπάγεται ότι η Νομαρχία Καβάλας παύει να υφίσταται. Σε ποιον θα ανήκει, λοιπόν, το ΒΙΟΠΑ από το νέο έτος;

«Επίσημη απάντηση δεν μπορεί να δώσει κανείς» απαντά ο κ. Μπαλίκας, εξηγώντας ότι πρόκειται για θέμα που εμπίπτει στις ασάφειες του Καλλικράτη. Λογικά το μερίδιο αυτό θα μεταφερθεί στην Περιφέρεια, αφού, θεωρητικά, όλα τα στοιχεία της Νομαρχίας θα περιέλθουν σε αυτήν, προσθέτει.

Το ίδιο ασαφής είναι και η κατάσταση στο φορέα διαχείρισης του ΒΙΟΠΑ, την «Επιχειρηματικό Πάρκο Καβάλα ΑΕ», καθώς και αυτή ανήκει κατά 51% στη Νομαρχία.

Μένει τώρα να συγκληθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς το αρμόδιο διοικητικό συμβούλιο με την ελπίδα να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, καθώς παραμένει ουσιαστικά άγνωστο το ποιες υπηρεσίες θα μεταφερθούν στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας και ποιες στους Δήμους.