Η αδυναμία των δύο μεγάλων κομμάτων να επιλέξουν τον νέο πρωθυπουργό για την κυβέρνηση εθνικής ενότητας, παρά την πληθώρα των ονομάτων που ‘έπεσαν’ στο τραπέζι, με επικρατέστερο αυτό του κυρίου Λουκά Παπαδήμου φέρνει την Ελλάδα ξανά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του ξένου Τύπου. Με τα μάτια ,λοιπόν, στραμμένα στις εξελίξεις εν Ελλάδι, οι ξένοι ανταποκριτές σχολιάζουν την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας αλλά και τις κινήσεις των κυβερνόντων.

Ads

Οι New York Times συνεχίζουν την αρθρογραφία τους για την Ελλάδα αναφέροντας χαρακτηριστικά : «Ο αργός ρυθμός των ελληνικών διαβουλεύσεων εγείρει φόβους για την Ιταλία» και «Η Ελλάδα φιλονικεί για την καθυστέρηση επιλογής του νέου ηγέτη» ενώ και η Washington Post γράφει : « Συζητήσεις καταμερισμού της εξουσίας κρατούν πίσω την Ελλάδα» και «Επίσημο: Ελληνική προσωρινή κυβέρνηση ανακοινώνεται την Τετάρτη μετά από συζητήσεις που τραβούν και τρίτη μέρα».

Η γαλλική εφημερίδα Le Figaro σημειώνει: «Ελλάδα: Οι Βρυξέλλες θέλουν δεσμεύσεις» και «Ο Παπαδήμος θα διοριστεί πρωθυπουργός» ενώ η Le Monde γράφει : «Ελλάδα: δεξιά και αριστερά ψάχνουν ακόμα τον σωστό τύπο μετάβασης» και «Ελλάδα: ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης ‘σε τροχιά’».

Το Reuters, επικαλούμενο πηγές της Αθήνας, μετέδωσε τα ξημερώματα ότι υπάρχει εμπλοκή στο σχέδιο να αναλάβει την πρωθυπουργία ο Λουκάς Παπαδήμος και αυτό παρατείνει το πολιτικό κενό, τη στιγμή που η χώρα οδεύει προς τη χρεοκοπία. Μάλιστα, πηγές τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη ΝΔ φέρονται να δήλωσαν στο πρακτορείο ότι εξετάζονται και άλλες υποψηφιότητες.

Ads

Τόσο το Reuters όσο και η Wall Street Journal υποστηρίζουν ότι ανάμεσα στους όρους που έθεσε ο Λ.Παπαδήμος ήταν να αντικατασταθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης -όρος με τον οποίο διαφωνεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η WSJ, στο άρθρο της υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα παρατείνει το σασπένς για τον νέο πρωθυπουργό», γράφει ότι ο κ. Βενιζέλος διεμήνυσε σε κομματικά στελέχη ότι δεν θα αναλάβει καμία άλλη θέση σε κυβέρνηση υπό τον κ. Παπαδήμο, πλην αυτής του υπουργού Οικονομικών. Η εφημερίδα σημειώνει, ακόμη, ότι πρόβλημα προέκυψε και με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος αρνείται να υπογράψει τη δεσμευτική επιστολή προς τις Βρυξέλλες για τη δανειακή σύμβαση.

Η Liberation με τη σειρά της αναφέρει: «Ο Παπανδρέου ζητά την παραίτηση των υπουργών του» σημειώνοντας στον υπότιτλο «Ο Έλληνας σοσιαλιστής πρωθυπουργός σκοπεύει έτσι να διευκολύνει το σχηματισμό μιας προσωρινής κυβέρνησης συνασπισμού».

Η βρετανική Guardian τιτλοφορεί σχετικό άρθρο της ως εξής : «Ο λογομαχούντες πολιτικοί της Ελλάδας αποτυγχάνουν να επιλέξουν το νέο πρωθυπουργό» συνεχίζοντας, «Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να αντιμετωπίσει τη λιτότητα με δικούς της όρους» και «Η Ελλάδα πατρίδα της Δημοκρατίας, στερείται ψήφου».

«Η Ελλάδα αποτυγχάνει να συμφωνήσει για την κυβέρνηση συνασπισμού» και «Το ελληνικό προηγούμενο εκθέτει τις τράπεζες, λέει ο Ackermann», είναι οι τίτλοι που επιλέγουν οι Financial Times.

Το βρετανικό δίκτυο BBC μεταδίδει «Η ελληνική κυβέρνηση συνασπισμού ‘πρόκειται να ανακοινωθεί’» και συμπληρώνει «Η προσωρινή κυβέρνηση της Ελλάδας θα ανακοινωθεί την Τετάρτη, λέει επίσημο μέλος της κυβέρνησης, καθώς οι συζητήσεις ‘σέρνονται’ και Τρίτη μέρα χωρίς σαφής σημάδια προόδου» ενώ θέτει παράλληλα το ερώτημα «Θα πρέπει να λυπούμαστε για την Ελλάδα;».

«Η Ελλάδα περιμένει την ανακοίνωση του νέου πρωθυπουργού» , «Η πολιτική κρίση στην Ελλάδα, θέτει σε κίνδυνο την συμφωνία για το χρέος στην ευρωζώνη;» και «Μπορεί να σωθεί η Ελλάδα από την οικονομική κατάρρευση;» είναι τα θέματα που απασχολούν το αμερικανικό δίκτυο CNN.

Με δηκτικά σχόλια για τον Γιώργο Παπανδρέου αναφέρεται , όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η γερμανική εφημερίδα Die Zeit η οποία σχολιάζει στον τίτλο της: «Παπανδρέου ο Ευρωπαίος που δεν τα κατάφερε» ενώ και η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει : « Ιδού η Ρόδος».

Επιμέλεια: Γρηγόρης Καυκιάς