Η πίεση που δέχεται τα τελευταία 24 ώρα το ΕΣΥ σε ολόκληρη την χώρα είναι ασφυκτική. Η έξαρση της πανδημίας φαίνεται ότι είναι πιο έντονη σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, ωστόσο δεν περιορίζεται μόνο σε αυτές. Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, γιατρός και η ίδια στο επάγγελμα, προχώρησε σε μια παραδοχή, αποκαλυπτική της κατάστασης: «Αν αυξηθούν κι άλλο τα κρούσματα κορονοϊού, οι νοσηλείες και οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, θα πρέπει σε λίγο να διαλέξουμε αν θα νοσηλευθεί ασθενής με κορονοϊό ή με εγκεφαλικό», δήλωσε, έχοντας ήδη επισημάνει τις σημαντικές ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό

Ads

Τα επιδημιολογικά στοιχεία, τόσο από τον αριθμό των κρουσμάτων όσο και από τα λύματα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά με τις εκτιμήσεις μάλιστα να αναφέρουν πως τις επόμενες ημέρες ενδεχομένως να φτάσουμε και τα 10.000 ημερησίως. Σημαντική αύξηση καταγράφεται και στους σκληρούς δείκτες, εισαγωγές, διασωληνωμένους και θύματα. Η κυβέρνηση μπορεί να ξορκίζει και να απορρίπτει το lockdown στην όποια του μορφή, η πανδημία όμως καλπάζει και τσακίζει για μια ακόμη φορά κάθε σχεδιασμό, ξαναβάζοντας στο τραπέζι εισηγήσεις για σκληρά μέτρα – από επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού έως οριζόντιες απαγορεύσεις σε τοπικό επίπεδο.

Άλλωστε, ανοιχτό το ενδεχόμενο για τοπικά περιοριστικά μέτρα, αποκλειστικά όμως για ανεμβολίαστους, άφησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. «Τοπικά περιοριστικά μέτρα θα μπορούσαν να υπάρξουν, όμως η γενική μας αρχή είναι ότι και αυτά θα αφορούν στους ανεμβολίαστους. Προσπαθούμε στο μέτρο του εφικτού τα οριζόντια μέτρα να μην επηρεάζουν πολύ τη ζωή των εμβολιασμένων», δήλωσε.

Ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη, όπου πλέον υπάρχουν διασωληνωμένοι και εκτός ΜΕΘ, η Λάρισα όπου τα νοσοκομεία δέχονται περίπου 100 περιστατικά ανά εφημερία. Στο νοσοκομείο Βόλου διασπορά καταγράφεται και σε μη covid πτέρυγα, ενώ οι ΜΕΘ είναι όλες κατειλημμένες και το όριο των κλινών έχει ξεπεραστεί, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δεχτεί νέα περιστατικά. Τέλος, και η Αττική δείχνει να ασφυκτιά, καθώς φαίνεται να υπάρχουν μόνο 10 κλίνες ΜΕΘ σε όλη την περιφέρεια διαθέσιμες. Η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας για τις εφημερίες του τελευταίου 24ωρου έκανε λόγο για τη «Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου». Αποκάλυψε μάλιστα ότι στο νοσοκομείο Γεννηματάς πήραν δανεικά ράντζα από το «Σωτηρία» για να βγάλουν την εφημερία.

Θεσσαλονίκη

 Στη Θεσσαλονίκη, στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»και οι 25 ΜΕΘ είναι κατειλλημένες, ενώ υπάρχουν και 7 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ σε απλούς θαλάμους και την μονάδα ανάνηψης. Τα κρεβάτια, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, είναι πολύ λίγα, ενώ σε ΑΧΕΠΑ, Παπανικολάου και Παπαγεωργίου δεν υπάρχουν ελεύθερες κλίνες. οσον αφορά το τελευταίο, 500 άτομα μεταφέρθηκαν, επίσης, σε Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών Covid και κοινής λήψης δωμάτια  Την ίδια ώρα, οι μετρήσεις των λυμάτων καταγράφουν αυξητική τάση στο ιικό φορτίο.

Ads

Λάρισα

Σε οριακό σημείο βρίσκεται και η Λάρισα, καθώς σε κάθε εφημερία των νοσοκομείων της πόλης καταφθάνουν 100 νέα περιστατικά, ενώ οι γιατροί δηλώνουν πως «δεν αντέχουν. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ στο Γενικό Νοσοκομείο ένας γιατρός και ένας ειδικευόμενος καλούνται να δουν όλα τα περιστατικά της βάρδιας, δηλαδή και περιστατικά covid και μη covid περιστατικά. Μόλις πριν από τέσσερις ημέρες, άλλωστε, διευθυντής Παθολογικής κλινικής Covid του νοσοκομείου Λάρισας λύγισε από την κούραση την ώρα που έκανε δηλώσεις σε δημοσιογράφους για την δραματική κατάσταση που επικρατεί στις δομές υγείας της πόλης.

Βόλος

Στο Νοσοκομείο Βόλου υπάρχει πληροφορία για διασπορά κορονοϊού στην Παθολογική κλινική μη Covid. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, διασπορά καταγράφηκε μετά από έλεγχο με rapid test οι οποίοι βγήκαν θετικοί, ενώ στην συνέχεια έγιναν μοριακά τέστ σε όσους είχαν βγει θετικοί, ώστε να επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα. Επιπλέον, το νοσοκομείο του Βόλου ξπέρασε το όριο των 100 νοσηλειών κορονοϊού, οι οχτώ κλίνες ΜΕΘ έχουν καταληφθεί και δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες για νέες νοσηλείες στο νοσοκομείο.

Αττική

Όμως και η Αττική βρίσκεται σε ανάλογη θέση, όπως έγραψε ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, Παναγιώτης Παπανικολάου στο twitter «λιγότερες από 10 κλίνες ΜΕΘ COVID είναι διαθέσιμες σε όλη την Αττική. Αρχισαν να φρακάρουν οι ΜΕΘ και στην Αττική. Καλή μας τύχη». Η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας για τις εφημερίες του τελευταίου 24ωρου έκανε λόγο για τη «Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου». Αποκάλυψε μάλιστα ότι στο νοσοκομείο Γεννηματάς πήραν δανεικά ράντζα από το «Σωτηρία» για να βγάλουν την εφημερία.