Επεκτείνονται και οξύνονται οι διαφωνίες στους κόλπους της ΕΕ. Μετά τη γνωστή κόντρα Μέρκελ – Σαρκοζί – με παρασκηνιακές αποκλίσεις να βλέπουν συνεχώς το φως της δημοσιότητας – η οποία οδήγησε και στην πραγματοποίηση της δεύτερης συνόδου  κορυφής την προσεχή Τετάρτη, ο Γάλλος πρόεδρος άνοιξε και δεύτερο μέτωπο. Ο Νικολά Σαρκοζί φέρεται σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ να εξαπέλυσε οξεία επίθεση στον πρωθυπουργό της Βρετανίας, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να τον ακούει να υποδεικνύει στους άλλους ηγέτες τι πρέπει να κάνουν. Εν τω μεταξύ, Παρίσι και Βερολίνο εντείνουν τις πιέσεις στην Ιταλία ζητώντας αξιόπιστη μείωση του δημόσιου χρέους της. Παράλληλα, η κριτική προς την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ συνεχίζεται, με τον επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, να κατηγορεί τη Γερμανία για καθυστερήσεις στη διάσωση του ευρώ.

Ads

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργός της Βρετανίας υποστήριξε ότι δεν μπορεί να ανεχθεί πλέον να τον ακούει «να μας λέει τι πρέπει να κάνουμε».

«Αηδιάσαμε να σας ακούμε να μας επικρίνετε και να μας λέτε τι να κάνουμε. Έχετε πει ότι απεχθάνεστε το ευρώ, δεν θέλετε η Βρετανία να ενταχθεί σε αυτό, και τώρα θέλετε να ανακατεύεστε στις συνόδους μας» είπε στον Ντέιβιντ Κάμερον, ο Νικολά Σαρκοζί, σύμφωνα με τις εφημερίδες The Guardian και The Daily Telegraph, που επικαλούνται διπλωματικές πηγές. Και η εφημερίδα Times του Λονδίνου έκανε επίσης λόγο περί φραστικού επεισοδίου ανάμεσα στους δύο ηγέτες, χωρίς όμως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Χαρακτηριστικό το πρωτοσέλιδο της Γκάρντιαν

Ads

image

Από την πλευρά του ο Κάμερον φέρεται να επέμεινε ότι η «η κρίση στην ευρωζώνη πλήττει όλες τις οικονομίες»,περιλαμβανομένης και της Βρετανίας, προσθέτοντας ότι είναι «προς το συμφέρον της Μεγάλης Βρετανίας οι χώρες της ευρωζώνης να επιλύσουν τα προβλήματά τους». «Υπάρχει όμως ο κίνδυνος οι χώρες της ευρωζώνης να λάβουν αποφάσεις για τον χρηματοοικονομικό τομέα που αφορούν ολόκληρη την ενιαία αγορά» χωρίς να διαβουλευθούν με τις χώρες-μέλη της ΕΕ που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη, τόνισε.

Εν τω μεταξύ, τη σοβαρότερη «ανταρσία» στις τάξεις του κόμματός του επί των ημερών του ως πρωθυπουργός εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίσει τη Δευτέρα Ντέιβιντ Κάμερον, όταν θα τεθεί σε συζήτηση και ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων η έκκληση των «ευρωσκεπτικιστών» στις τάξεις των Τόρις να διοργανωθεί δημοψήφισμα για το εάν η Βρετανία πρέπει να παραμείνει – ή όχι – μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο Κάμερον αντιτίθεται στη διενέργεια δημοψηφίσματος και προσπαθεί να μεταφέρει το επίκεντρο της προσοχής στις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Στο εν λόγω θέμα θα έχει και τη στήριξη της αντιπολίτευσης, ωστόσο, αν ο αριθμός των βουλευτών που ψηφίσουν εναντίον του είναι μεγάλος θα αμφισβητηθεί το κύρος του.

Μειώνεται ο χρόνος, παραμένουν οι διαφωνίες

Οι γαλλογερμανικές διαφωνίες αλλά και η υποχρέωση της κυρίας Μέρκελ να περάσει τις  νέες κατευθυύνσεις επίλυσης της κρίσης από το γερμανικό Κοινοβούλιο που συνεδριάζει την Τρίτη, είναι  ο λόγος που αποφασίστηκε να πραγµατοποιηθεί και δεύτερη Σύνοδος Κορυφής, την προσεχή Τετάρτη, µε τη συµµετοχή µόνο των κρατών-µελών της ευρωζώνης. Οι εν λόγω διαφωνίες έγκεινται στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και τον EFSF.

Κοινό μέτωπο για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη προσπάθησαν πάντως να εμφανίσουν οι Νικολά Σαρκοζί και Άνγκελα Μέρκελ στην Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. Εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η ευρωζώνη βρίσκεται κοντά στην εξεύρεση μιας λύσης για το ελληνικό χρέος, μιά λύση όμως θα οριστικοποιηθεί στην νέα σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη. Για την Ελλάδα, ο Σαρκοζί είπε ότι «τα πράγματα προοδεύουν, αλλά δεν έχουν ακόμα καταλήξει» και εμφανίστηκε αισιόδοξoς ότι θα υπάρξει συμφωνία έως την Τετάρτη.

Ωστόσο, το ζήτημα… Ελλάδα συνεχίζει να εγείρει διαφωνίες. Εξάλλου, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η καγκελάριος της Γερµανίας εµφανίζεται ανυποχώρητη στην ανάγκη η συµµετοχή του ιδιωτικού τοµέα (PSI) στο νέο πακέτο δανεισµού της Ελλάδος να ξεκινά από το 50%. Στην άποψη αυτή έχει ως σύµµαχο και την έκθεση βιωσιµότητας του ελληνικού χρέους που συνέταξε η τρόικα. Σύµφωνα µε αυτή, αναφέρεται ότι ίσως χρειαστεί ένα «κούρεµα» της τάξης του 60% προκειµένου το ελληνικό χρέος να περιοριστεί στα επίπεδα του 110% του ΑΕΠ το 2020.

Η γερµανική στάση ενοχλεί τον Γάλλο Πρόεδρο. Το Παρίσι αναγνωρίζει µεν την ανάγκη αναθεώρησης της συµφωνίας της 21ης Ιουλίου, αλλά θεωρεί ένα ποσοστό 50% ή και περισσότερο υπερβολικό. Οι ίδιες πληροφορίες επιµένουν ότι η γαλλική πλευρά θα δεχόταν να ξεκινήσει η συζήτηση περί «κουρέµατος» από ένα ποσοστό 30% και στη συνέχεια να αναζητηθούν συµβιβαστικές λύσεις.

Στο στόχαστρο η Ιταλία

Κοινό μήνυμα έστειλαν πάντως Μέρκελ και Σαρκοζί  στην Ιταλία την οποία κάλεσαν να σταθει στο ύψος των ευθυνών της και να «μειώσει αξιόπιστα» το δημόσιο χρέος της, που ανέρχεται στο 120% του ΑΕΠ. Η Ιταλία ως φαίνεται είναι η επόμενη χώρα που μπαίνει για τα καλά στο στόχαστρο.

Καθώς η Ρώμη δέχεται πιέσεις να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι προσανατολίζεται στη σύγκλιση έκτακτου υπουργικού συμβουλίου. «Σκέφτομαι να συγκαλέσω (έκτακτη) σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου για την ανάπτυξη», δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. «Θέλω να εκμεταλλευθώ την κατάσταση… να δω εάν μπορούμε να προωθήσουμε μέτρα που σκεφτόμουν πάντα, αλλά δεν είχαμε μπορέσει να προωθήσουμε, λόγω των διαφορών στην κυβερνητική πλειοψηφία-για παράδειγμα, στις συντάξεις. Κυρίως στις συντάξεις», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επισήμανε ότι θα αποπειραθεί να μεταπείσει τους συμμάχους του να υποστηρίξουν τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, στην οποία ενίσταται η Λέγκα του Βορρά. Η Λέγκα -από την οποία ο Μπερλουσκόνι εξαρτάται στη Βουλή- αντιτίθεται στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης για τις γυναίκες.

Διαφωνία Μπερλουσκόνι – Σαρκοζί για τα μάτια του Σμάγκι

Εξ άλλου ο Ιταλός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι η διένεξη ανάμεσα στην Ιταλία και στη Γαλλία για το ζήτημα που έχει ανακύψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναζωπυρώθηκε εκ νέου την Κυριακή.

Η διένεξη αφορά το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, που θα γίνει ο δεύτερος Ιταλός σε αυτό από την 1η Νοεμβρίου, όταν ο Μάριο Ντράγκι αναλαμβάνει πρόεδρός της. Ο Μπίνι Σμάγκι είχε πει στον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι και στο Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί τον Ιούνιο ότι θα παραιτηθεί πριν από τα τέλη του έτους. Αλλά έκτοτε έχει απορρίψει πολλές προσφορές να αναλάβει άλλα πόστα, είπε ο Μπερλουσκόνι.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι είχε εκ νέου διένεξη με τον Σαρκοζί για το θέμα. Ο Γάλλος πρόεδρος απαιτεί εδώ και μήνες ο Μπίνι Σμάγκι να αποχωρήσει και τη θέση του να αναλάβει κάποιος Γάλλος αμέσως μόλις ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ αποχωρήσει από το θώκο του προέδρου της ΕΚΤ. «Είμαι πεπεισμένος ότι ο Μπίνι Σμάγκι θα αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να γίνει casus belli» δήλωσε ο Μπερλουσκόνι. Η θητεία του Μπίνι Σμάγκι ονομαστικά διαρκεί ώς το 2013. Θεωρείτο διάδοχος του Ντράγκι στην διοίκηση της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, αλλά την περασμένη εβδομάδα ο Μπερλουσκόνι διόρισε στο θώκο αυτό τον Ινιάτσιο Βίσκο.

Και Γιούνκερ κατά Γερμανίας για καθυστερήσεις στη διάσωση του ευρώ

Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατηγορεί τη Γερμανία ότι καθυστερεί τις διαδικασίες για τη διάσωση του ευρώ.

«Ο οργανωτικός ρυθμός στο Βερολίνο είναι πιο αργός από ότι στις άλλες πρωτεύουσες», τονίζει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προς το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Δηλώνει την ίδια ώρα ότι κατανοεί απόλυτα ότι το γερμανικό κοινοβούλιο θέλει να ασκεί το θεμελιώδες του δικαίωμα που είναι ο έλεγχος των δημοσιονομικών. Αυτό όμως «δεν μπορεί να οδηγεί στο να μην μπορεί να αντιδράσει η ΕΕ με την δέουσα ταχύτητα».

Ο επικεφαλής του Eurogroupπροσθέτει ότι οι βουλευτές δεν μπορούν να αποφασίζουν προηγουμένως για κάθε λεπτομέρεια «καθώς συχνά σε συνόδους κορυφής υπάρχουν διαπραγματεύσεις μέχρι και την τελευταία στιγμή».