Σαράντα μέρες έμεινε στη θέση του, ως πρόεδρος στον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων του υπουργείου Πολιτισμού ο Θεσσαλονικιός Σταύρος Κωνσταντινίδης. Απαντώντας σε ρεπορτάζ που υποστηρίζει πως οι λόγοι παραίτησης του είχαν σχέση με την συμπεριφορά  της υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη, η οποία δεν του άφηνε περιθώρια δράσης, απαντά με νόημα πως δεν θα σχολιάσει σχετικά, γιατί σέβεται τους ανθρώπους από την κεντρική κυβέρνηση που τον εμπιστεύτηκαν.

Ads

Όπως ενημέρωσε ο ίδιος, μέσω της σελίδας του στο facebook, προ ημερών υπέβαλε την παραίτησή του. «Παραιτήθηκα γιατί έπρεπε. Έκανα το μέγιστο δυνατόν σε 40 ημέρες. Δεν θα ήθελα να γίνει έτσι. Ήταν όμως υποχρεωτικό».

Δημοσιοποίησε επίσης μία επιστολή του προέδρου των εργαζομένων στον ΟΔΑΠ, Παναγιώτη Σταθουλόπουλου ο οποίος τον ευχαριστεί εκ μέρους όλων των συναδέλφων του για όσα προσέφερε στη διάρκεια αυτής της πολύ σύντομης θητείας του, αναπτύσσοντας, μεταξύ άλλων, μια ξεχωριστή και ισότιμη σχέση με τους εργαζόμενους.

Η ιστοσελίδα voria.gr επικοινώνησε μαζί του για να μάθει λεπτομέρειες, αλλά εκείνος περιορίστηκε να πει το γνωστό, σε αυτές τις περιπτώσεις, ότι δηλαδή η παραίτηση «οφείλεται σε προσωπικούς λόγους».

Ads

Αυτούς τους… προσωπικούς λόγους, αναζήτησε συντάκτης του site  στους διαδρόμους της Μπουμπουλίνας όπου η έδρα του υπουργείου. «Εκείνο που κατάφερα να μάθω είναι ότι η παραίτηση ήταν αποτέλεσμα της σύγκρουσης που είχε ο Κωνσταντινίδης με την υπουργό Λίνα Μενδώνη. Όπως πληροφορήθηκα η υπουργός τού εξέφρασε σφοδρά παράπονα και του έκανε παρατηρήσεις για το στυλ διοίκησης που είχε υιοθετήσει ο ίδιος στον ΟΠΑΔ το οποίο η Μενδώνη το έβρισκε υπερβολικά εξωστρεφές, έως και υπερφίαλο.

Την ενόχλησαν, μου λέει πηγή μου στη Μπουμπουλίνας, οι συνεχείς επισκέψεις του Σταύρου σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους ανά την επικράτεια και κυρίως, κάποιες συναντήσεις που έκανε με σημαντικά πρόσωπα, όπως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. Λογικό το βρίσκω. Η Μενδώνη, μαζί με την πολύ στενή συνεργάτιδά της, δεν έχουν μάθει να μοιράζουν την τράπουλα. Θέλουν τα πάντα να περνούν από τα χέρια τους και να τυγχάνουν της έγκρισής τους.

Οποιοσδήποτε παρεκκλίνει απ’ αυτό, παύεται ή παραιτείται. Απόδειξη ότι ουδείς γνωρίζει ή μαθαίνει οτιδήποτε για τη δράση (αν υποθέσουμε ότι υπάρχει) των υφυπουργών και των γενικών γραμματέων του υπουργείου Πολιτισμού.

Μαθαίνω, τέλος, ότι για την υπόθεση ενημερώθηκε και το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς η επιλογή Κωνσταντινίδη είχε γίνει από εκεί και όχι από την Μενδώνη. Μου λένε ότι επιχειρήθηκε από το Μαξίμου να υπάρξει εκτόνωση της έντασης, αλλά η προσπάθεια συμβιβασμού απέβη άκαρπη».

Ο κ. Κωνσταντινίδης απαντώντας στο ρεπορτάζ του vioria.gr έγραψε στο facebook

Η παραίτηση ως αξιοπρέπεια

Σκέφτεσαι καμία φορά, έχει σωτηρία αυτή η χώρα; Και όμως πρέπει να έχει. Μια σύντομη παραίτηση από ένα τιμητικό δημόσιο αξίωμα μπορεί να έχει δύο αναγνώσεις. Η μια ότι είσαι ρίψασπις και φοβισμένος, ή άλλη ότι είναι έμπρακτη γλώσσα αξιοπρέπειας και άρνησης του παραλόγου. Όσοι με γνωρίζουν καλά ξέρουν ότι δεν τα βάζω κάτω εύκολα, ότι δεν υπήρξα αναχωρητής της ευκολίας ή καλύτερα ότι ποτέ δεν φεύγω απο μάχες. Ακόμη ότι είμαι τέρας ορθολογισμού. Για την κα Λίνα Μενδώνη, δεν θα πω τίποτα. Σέβομαι ως ευπατρίδης τον θεσμό. Ας την κρίνει η πολιτική ιστορία, οχι εγώ .

Διαδεχόμενη στον ιστορικό χρόνο μία Μελίνα Μερκούρη, ας βρει τις ισορροπίες που νομίζει. Το βάρος είναι δικό της . Για το δημοσίευμα της έγκριτης Voria.gr θα σχολιάσω με τον αγαπημένο Νίκο Καζαντζάκη : «Πάνω απο τα λόγια, είναι οι πράξεις, και πάνω από τις πράξεις, η σιωπή» Και αν ασπάζομαι το απόφθεγμα είναι από σεβασμό προς τον παρόν για τα πράγματα όπως εξελίχθηκαν  , και πάντα  σε υψηλό φιλοσοφικό επίπεδο. Κυρίως όμως  σέβομαι ανθρώπους που με εκτίμησαν και με εμπιστεύτηκαν. Σημαντικούς, άοκνους, και αποτελεσματικούς. Αυτοί της κεντρικής κυβέρνησης. Στην προσπάθεια να κάνουμε επιτέλους κάποιες μεταρρυθμίσεις, κάποιες αναγκαίες τομές, να προχωρήσουμε μπροστά, με εξωστρέφεια, άνεση, προσήνεια και σύγχρονο τρόπο

Η ανακοίνωση των εργαζομένων  στον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων του υπουργείου Πολιτισμού

Σήμερα οι εργαζόμενοι στον ΟΔΑΠ, ενημερώθηκαν από την επιστολή του Προέδρου μας , ότι την Παρασκευή 22 10 21 υπέβαλε την παραίτησή του, για αιφνίδιους οικογενειακούς και προσωπικούς λόγους…

Μια επιστολή που με ένα μοναδικό τρόπο και έμφαση μιλάει με τα καλύτερα λόγια για τους εργαζόμενους καθώς και την ενίσχυση του κύρους του Φορέα μας.

Λόγια που στα 35 χρόνια, που είμαι Πρόεδρος των εργαζόμενων δεν τα ακούσαμε ποτέ.

Αντιθέτως ακούγαμε ότι για όλες τις παθογένειες, φταίγαμε όλοι οι εργαζόμενοι και βέβαια κανείς άλλος….

Τον γνώρισα αυτές τις 40 ημέρες, με τον θεσμικό μου ρόλο. Είναι εντυπωσιακό που στο γραπτό κείμενο, που του καταθέσαμε ως Σύλλογος δρομολόγησε διαδικασίες, που οι προκάτοχοί του δεν τόλμησαν…διαδικασίες που ήταν υπέρ των εργαζομένων και έσπασε τα στεγανά που λειτουργούν χρόνια τώρα..

Οι δημόσιες δηλώσεις του, ήταν έπαινοι για τον Οδαπ και τους εργαζόμενους του σε αντίθεση με άλλους Προέδρους…  που συκοφάντησαν το τότε ταπ για να καλύψουν τα λάθη τους και την ανυπαρξία τους.

Δεν ζητούσε ΕΔΕ,ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ,ΗΘΕΛΕ ΜΟΝΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΘΕΩΡΟΥΣΕ ΟΤΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΑΣ.

Κρίμα μια σοφή επιλογή της κας Υπουργού Πολιτισμού να μην έχει συνέχεια. Μακάρι να υπάρχει τρόπος όλο αυτό να ξεπεραστεί…

Οπως και να έχει όμως ένα μεγάλο ευχαριστώ μέσα απο την καρδιά μας στον κ. Σταύρο Κωνσταντινιδη γιατί μέσα σε 40 ημέρες μας έδωσε δύναμη, ελπίδα και κυρίως μας αναγνώρισε στο δύσκολο στίβο της ζωής….

Πρόεδρε στο επανιδείν όπως έκλεισες την επιστολή σου κι εσύ…