Η γκανγκστερικού τύπου επίθεση στον διευθυντή της Πολεοδομίας Σαντορίνης αποτελεί, όπως όλα δείχνουν, απλώς την κορυφή του παγόβουνου.

Ads

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Νέα Σελίδα”, πίσω από τη μαφιόζικη εισβολή και τον ξυλοδαρμό του δημοσίου υπαλλήλου κρύβονται συμφέροντα επιχειρηματία, ο οποίος δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να πετύχει τους σκοπούς του και να κερδίσει τεράστια χρηματικά ποσά.

Το χρονικό

Το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας ο προϊστάμενος της Πολεοδομίας Σαντορίνης δέχεται μια περίεργη επίσκεψη στο γραφείο του από δυο εύσωμους άνδρες, οι οποίοι, όπως αποδεικνύεται, εκπροσωπούν επιχειρηματία του νησιού. Οι δύο νεαροί ζητούν επιτακτικά από τον ανώτερο υπάλληλο να μην ανακληθεί η άδεια δόμησης που έχει εκδοθεί από την υπηρεσία για ξενοδοχειακή μονάδα σε γνωστή παραλία ιης Σαντορίνης.

Ads

Ο διευθυντής Πολεοδομίας δεν κάνει δεκτό το αίτημά τους, με αποτέλεσμα οι μπράβοι να τον γρονθοκοπήσουν άγρια και να τον απειλήσουν ακόμη και για τη ζωή του σε περίπτωση που ασχοληθεί ξανά με τη συγκεκριμένη υπόθεση. Ο προϊστάμενος της υπηρεσίας μεταφέρεται στο νοσοκομείο της Σαντορίνης. Αμέσως τα στόματα κλείνουν, καθώς κανείς δεν τολμά να μιλήσει για τους «νταήδες» που απειλούν και τρομοκρατούν για να επιβάλουν τον νόμο του κέρδους στο νησί.

Στη Βουλή

Όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα της “Νέας Σελίδας”, η τραμπούκικη επίθεση που δέχτηκε ο αρμόδιος υπάλληλος έφτασε μέχρι τη Βουλή, με τους βουλευτές Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Μανιό, Νίκο Συρμαλένιο και Αντώνη Συρίγο να θέτουν το ζήτημα των σκοπιμοτήτων και των πρακτικών που χρησιμοποιούν τα οργανωμένα συμφέροντα που Λυμαίνονται τη Σαντορίνη – και όχι μόνο.

Αστυνομική έρευνα

Μετά το περιστατικό, οι αστυνομικές Αρχές αμέσως ξεκινούν τις έρευνες, ενώ την ίδια ώρα παράγοντες του νησιού, που επικαλείται η εφημερίδα, κάνουν λόγο για “ομερτά”, πίσω από την οποία κρύβονται κέρδη επιχειρηματιών, που αναζητούν αξιοηοιήσιμη γη, αδιαφορώντας για τη ρυμοτομική “ασφυξία” που επικρατεί στα Φηρά, στο Ημεροβίγλι, στην Οία και στα υπόλοιπα χωριά της Θήρας.

Ενδεικτικό της αλόγιστης δόμησης που έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια στη Σαντορίνη είναι το γεγονός ότι το 18% του εδάφους του νησιού έχει καλυφθεί από τσιμέντο, ποσοστό που αναμένεται να διπλασιαστεί όσο αυξάνεται η ζήτηση για καταλύματα με θέα στη μαγευτική Καλντέρα. “Εχει μπουκώσει το νησί. Αυτή η υπερανάπτυξη προκαλεί αύξηση στην κατανάλωση νερού και ενέργειας, που ήδη είναι στα όριά τους. Με τις υπάρχουσες υποδομές το νησί δεν θα αντέξει”, λέει στη “Νέα Σελίδα” ο δήμαρχος Θήρας, Αναστάσιος Ζώρζος, που καταγγέλλει ότι μπορεί οι δράστες της επίθεσης εναντίον του προϊσταμένου της Πολεοδομίας να είναι άγνωστοι στο νησί, ωστόσο έδρασαν για τα συμφέροντα γνωστού επιχειρηματία, ο οποίος ζητά επίμονα άδεια ξενοδοχείου σε διάσημη παραλία της Σαντορίνης.

“Η παραλία της Βλυχάδας και η απαράμιλλη ομορφιά της έχουν αποτελέαει δέλεαρ για πολλούς που επενδύουν στο νησί. Ωστόσο, η Βλυχάδα θα έπρεπε να έχει ήδη κηρυχθεί εθνικό πάρκο και να έχει λήξει το θέμα”, τονίζει ο κ. Ζώρζος, ο οποίος δεν κρύβει την ανησυχία του από την γκανγκστερική επίθεση που δέχτηκε ο υπάλληλός του. «Η κατάσταση μετά το συγκεκριμένο επεισόδιο είναι εκτός ορίων. Από τις διαμαρτυρίες περάσαμε σε μαφιόζικες μεθόδους κι αυτό είναι πλέον πέρα από κάθε έλεγχο», σημειώνει και εξηγεί ότι τέτοια φαινόμενα θα ενταθούν όσο κάποιοι απαιτούν εκτάσεις χωρίς κανόνες.

Οι απειλές των μπράβων

“Να δώσεις την άδεια!” φώναζαν οι μπράβοι μέσα στο γραφείο του διευθυντή της Πολεοδομίας την ώρα που τον ξυλοκοπούσαν. Αυτό είναι, απ’ ό,τι φαίνεται, και το αίτημα ορισμένων επιχειρηματιών που αποφασίζουν να επενδύσουν στη Σαντορίνη, αψηφώντας τους περιορισμούς που επιβάλλει η πολεοδομική νομοθεσία. “Το συγκεκριμένο περιστατικό αφορούσε είτε σε άδειες ξενοδοχείων που δεν είχαν δοθεί σε περιοχές εξαιρετικού κάλλους, όπως το σεληνιακό τοπίο της Βλυχάδας, είτε σε περιπτώσεις όπου δεν δίνονται άλλες άδειες λόγω κορεσμού”, δηλώνει στη «Νέα Σελίδα» ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος, ο οποίος θέτει το ζήτημα των αυθαιρέτων που νομιμοποιήθηκαν με διάφορους τρόπους από το 2002 και μετά.

“Υπάρχει σοβαρό θέμα κορεσμού στην περιοχή. Δεν υπάρχουν εκτάσεις. Πόσο πια να χτίσεις στη Σαντορίνη;” λέει ο κ. Συρμαλένιος και διευκρινίζει ότι αντίστοιχα προβλήματα παρατηρούνται και στη Μύκονο, όπου “τη νύχτα οι μπετονιέρες γυρίζουν σαν παλαβές και το πρωί ξεφυτρώνουν αυθαίρετα”.