Νέες σοβαρές καταγγελίες για παράνομες επιστροφές προσφύγων έρχονται από τη Σάμο. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων του χωριού Δρακαίων, 40 πρόσφυγες έφτασαν στο νησί την περασμένη Τρίτη. Αρχικά τους «συνέλεξε» το λιμενικό και στη συνέχεια τους επιβίβασαν σε κλούβα της αστυνομίας. Κατόπιν, ωστόσο, όπως συνέβη πρόσφατα με άλλους πρόσφυγες και μετανάστες «εξαφανίστηκαν». 

Ads

Όπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών, γύρω στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες του χωριού Δρακαίοι, οικισμού στη βορειοδυτική άκρη της Σάμου λίγα χιλιόμετρα από το Καρλόβασι, είδαν με έκπληξη να εμφανίζεται στη πλατεία του χωριού ομάδα 30-40 προσφύγων. Η εφημερίδα παρουσιάσει και βίντεο με απόβαση προσφύγων. Όπως αναφέρει το σημείο άφιξης που φαίνεται στο βίντεο, ταιριάζει απόλυτα με την περιγραφή των κατοίκων του χωριού στον τοπικό ραδιοσταθμό 2000 Samos FM. 

Ασυνήθιστοι στο θέαμα, μιας και οι πρόσφυγες φτάνουν κυρίως στην ανατολική Σάμο, οι κάτοικοι που τους είδαν έσπευσαν να ειδοποιήσουν φίλους, συγγενείς και αρχές. «Μια κοπέλα πλησίασε και μας ζήτησε να ειδοποιήσουμε την Αστυνομία» λέει κάτοικος της περιοχής.

Το έκαναν ενώ ύστερα από λίγα λεπτά κάτοικος, που διατηρεί κατάστημα στην πλατεία του χωριού, επικοινώνησε με τον ραδιοφωνικό σταθμό «2000 fm» προκειμένου να μεταφέρει τη πληροφορία και να εκφράσει την ανησυχία της μήπως και υπήρχε κρούσμα κορονοϊού ανάμεσα στους νεοφερμένους. «Στην αρχή πέρασαν καμιά δεκαριά, μετά αλλοί δύο, μετά άλλοι πέντε. Εμφανίστηκαν από ένα μέρος δύσβατο από τα Αγιωργίτικα, που δεν υπάρχει καν μονοπάτι, ένα σημείο που δεν περνάμε ούτε εμείς οι ντόπιοι» δήλωσε.

Ads

Όπως επισημαίνει, το σημείο βρίσκεται κοντά σε παραλία αρκετά μακριά από το χωριό, γεγονός που της προξένησε την απορία πώς κατάφεραν να φτάσουν στο χωριό. Η μαρτυρία της επιβεβαιώθηκε και από δεύτερη κάτοικο που μίλησε και αυτή στον αέρα του ραδιοφωνικού σταθμού, αλλά και από άλλους κατοίκους που έκαναν αναρτήσεις και σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα.

image

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων, στην περιοχή έφτασε περιπολικό του Λιμενικού Σώματος και μάζεψε τους πρόσφυγες έξω από το χωριό, από όπου έφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση πιθανότατα με αστυνομική κλούβα.

Ωστόσο το Λιμεναρχείο και οι άλλες αρχές του νησιού αρνούνται να επιβεβαιώσουν την άφιξη, δεν προχώρησαν σε καταγραφή της και αποσιώπησαν την παρουσία των προσφύγων.
Παραγωγός στη ραδιοφωνική εκπομπή ήταν ο δημοσιογράφος Γιάννης Νέγρης, που έσπευσε να επικοινωνήσει με το Νοσοκομείο, το Λιμενικό, την Αστυνομία και τους αιρετούς για να πάρει ξανά την απάντηση ότι «τέτοιο περιστατικό δεν υπήρξε ποτέ».

Υποψιασμένος από όσα είχαν συμβεί στην παραλία Μουρτιά της Σάμου την 1η Απριλίου, συνέχισε να ψάχνει την υπόθεση και βρήκε αυτόπτες μάρτυρες ενός περιστατικού που πιθανότατα συνδέεται με την εξαφάνιση και αυτών των προσφύγων.

«Περί τις 19.30 φιλικό μου ζευγάρι περπατούσε κοντά στο στενό της Μυκάλης στην ανατολική πλευρά του νησιού που απέχει ελάχιστα από τις ακτές της Τουρκίας. Εκεί διαπίστωσαν μια κινητικότητα από Λιμενικό και Αστυνομία, ενώ ένας αστυνομικός έσπευσε να τους κάνει έλεγχο.

»Οταν είδε τα σχετικά έντυπα, τους απομάκρυνε από την περιοχή, αναφέροντάς τους ότι εκείνη την ώρα πραγματοποιούνταν άσκηση. Σύμφωνα όμως με τα λεγόμενα της κυρίας του ζεύγους, το σκάφος του Λιμενικού που διακρινόταν στη θάλασσα ρυμουλκούσε ένα liferaft!».

Σχολιάζοντας το συμβάν ο κ. Νέγρης επισήμανε και τα εξής: «Το θέμα με τις παράνομες επαναπροωθήσεις που ανέδειξε η “Εφ.Συν.” μπορεί να πάρει άσχημες διαστάσεις. Φαντάζεται κανείς από τους αρμόδιους τι θα συμβεί αν οι Τούρκοι έχουν στήσει ενέδρα και υπάρξει κάποιο επεισόδιο;»

Απόσπασμα από τη σχετική εκπομπή στον τοπικό ρ/σ 2000 FM:

«Στην πραγματικότητα, συνεχίζοντας την παράνομη και δολοφονική πρακτική της επαναπροώθησης ανθρώπων στην Τουρκία μέσα σε πλωτές σκηνές (life-rafts), η κυβέρνηση δημιουργεί ναυαγούς και στερεί το δικαίωμα υποβολής αιτήματος ασύλου, παραβιάζοντας κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή δεκάδων αντρών, γυναικών και παιδιών», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Συντονισμός για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό και συνεχίζει: 

«Την ίδια ώρα με την δολοφονική επιχείρηση του λιμενικού, ο υπουργός μετανάστευσης και ασύλου Νότης Μηταράκης ήταν στη Σάμο, όπου προχώρησε σε ένα ακόμα ρατσιστικό κρεσέντο δηλώσεων ενάντια στα θύματα της θανατοπολιτικής του ελληνικού κράτους και της Ε.Ε., αποσιωπώντας πλήρως τις απάνθρωπες συνθήκες κολαστηρίου στα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών στα νησιά και την ενδοχώρα και τις δολοφονικές επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο και στον Έβρο.

» Μεγάλη εντύπωση προκαλεί η σιωπή διεθνών μεταναστευτικών – προσφυγικών οργανισμών και οργανώσεων υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως κατήγγειλε πρόσφατα σε ανοιχτή της επιστολή προς αυτές, η Ανοιχτή Συνέλευση Σάμου, στην οποία ενημερώνει για μια σειρά από περιστατικά που μάλλον διέφυγαν της προσοχής τους».