Μετά την άρνηση των Φώτη Κουβέλη και Ευάγγελου Βενιζέλου να ψηφίσουν τις αλλαγές στα εργασιακά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προχώρησε σε δήλωση με την οποία ζήτησε ενότητα και επισήμανε πως «την Ελλάδα θα τη σώσουμε όσοι τολμήσουμε». Η δήλωση αποτελεί δημόσιο μήνυμα προς τους κυβερνητικούς εταίρους. Σημειώνεται πως την Τετάρτη ενδέχεται να πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών. 

Ads

 
«Γνωρίζω πολύ καλά τι διακυβεύεται σήμερα για τη χώρα. Επί 3 μήνες, καθημερινά, αλλάζουμε την εικόνα της Ελλάδας. Και κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες, διαπραγματευόμαστε σκληρά, για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς και πρόσθεσε:
 
«Έχουμε ήδη, και στα εργασιακά και σε άλλα, αλλάξει πολλές, πάρα πολλές από τις αρχικές προτάσεις της τρόικας. Και η διαπραγμάτευση συνεχίζεται». 

«Το μόνο μου πάντα κριτήριο είναι η Ελλάδα και το μέλλον της. Απ’ αυτήν την ευθύνη πίσω δεν κάνω. Και δεν θέλω καν να σκεφθώ τι θα συμβεί, αν αυτήν την ώρα δεν κρατήσω σταθερά το τιμόνι. Κοιτάζω μόνο μπροστά ζητώντας τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα. Θα σώσουμε την Ελλάδα όσοι τολμήσουμε», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
 
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος από τη Βουλή δήλωσε πως το πακέτο μέτρων έχει ουσιαστικά κλείσει. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ανακοίνωσε ότι υπήρξε συμφωνία για τα εργασιακά με την τρόικα και παρουσίασε μάλιστα στοιχεία αυτής. 

Κύκλοι της  ΔΗΜΑΡ εκφράζουν την έκπληξή τους για τα όσα είπε ο Αντώνης Σαμαράς και διαμηνύουν από την πλευρά τους ότι δεν αντιλαμβάνονται τα περί τόλμης και υπευθυνότητας, αντιστρέφοντας τη διαπίστωση και ζητώντας να υπάρξει τόλμη και υπευθυνότητα από την κυβέρνηση απέναντι στην κοινωνία και στους εργαζόμενους και να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις.    
 
Την ίδια στιγμή πηγές προσκείμενες στον Ευάγγελο Βενιζέλο αναφέρουν πως η δήλωση Σαμαρά εκλαμβάνεται ως διαβεβαίωση ότι θα συνεχισθεί η διαπραγμάτευση.
 
«Ουσιαστική διαπραγμάτευση δεν υπήρξε ποτέ αφού ήδη από την επομένη των εκλογών ο κ. Σαμαράς έχει διαβεβαιώσει την τρόικα για την πιστή και απαρέγκλιτη εφαρμογή του μνημονίου», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στις δηλώσεις του πρωθυπουργού.
 
«Αυτός που θα τολμήσει και θα νικήσει, είναι ο λαός», σημείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας ότι «η επίκληση του κ. Σαμαρά για ενότητα δεν έχει αποδέκτη τον ελληνικό λαό».

Ads

Υπενθυμίζεται πως πριν ξεκινήσει η σημερινή σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών ο Αντώνης Σαμαράς, μπαίνοντας στη Βουλή όπου συναντήθηκαν οι κυβερνητικοί εταίροι, δήλωσε πως «πρέπει να τελειώσουμε κάποια στιγμή» δημιουργώντας την εντύπωση πως σήμερα θα υπήρχε συμφωνία για το νέο πακέτο μέτρων. Εξάλλου και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σημείωσε πως «αναγκαστικά τα μέτρα πρέπει να κλείσουν σήμερα».