Πολιτική επιστράτευση των εργαζομένων και επίταξη των συρμών αποφάσισε η κυβέρνηση ως απάντηση στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων του Μετρό. Η απόφαση προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις με τα σωματεία των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, το ένα μετά το άλλό, να κηρύσσουν απεργίες. «Η επίταξη είναι χούντα. Ας έρθουν να μας πάρουν», ήταν η άμεση απάντηση του προέδρου των εργαζομένων στο Μετρό. Η απόφαση της κυβέρνησης προκάλεσε αντιδράσεις και στο εσωτερικό της με τη ΔΗΜΑΡ να εκφράζει την καθολική αντίθεσή της. Αντίθετα το ΠΑΣΟΚ στήριξε την απόφαση της κυβέρνησης με κύκλους της Ιπποκράτους να υποστηρίζουν πως πρόκειται για την «πιο ήπια απόφαση που μπορούσε να ληφθεί» και τον Ευάγγελο Βενιζέλο να κάνει λόγο για μία «απαράδεκτη κοινωνικά απεργία». Για πραξικόπημα κατά του Συντάγματος μιλά ο ΣΥΡΙΖA, ενώ το ΚΚΕ κάνει λόγο για «ωμό αυταρχισμό». «Να μην ρίχνει λάδι στη φωτιά και να έρθει σε ουσιαστικό διάλογο με τους εργαζόμενους στο Μετρό προκειμένου να απεμπλακούν οι συγκοινωνίες» καλεί την κυβέρνηση, η βουλευτής και υπεύθυνη του τομέα Μεταφορών των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Ραχήλ Μακρή. «Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν ανήκουν στις συντεχνίες, αλλά στο λαό», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στους απεργούς.Την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας, ζητά για τους απεργούς του μετρό η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών, Παναγιώτα Φάκου.

Ads

 
«Ο Ελληνικός Λαός έχει κάνει θυσίες. Τεράστιες θυσίες. Και εξαιρέσεις δεν μπορώ να επιτρέψω. Άλλωστε, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν ανήκουν στις συντεχνίες. Στο λαό ανήκουν, που έχει το δικαίωμα να τα χρησιμοποιεί και όχι να τον ταλαιπωρούν από το πρωί μέχρι το βράδυ.  Γι’ αυτό, ας το καταλάβουν όλοι: Τα λάθη του παρελθόντος δεν θα ξαναγίνουν. Καθαρές κουβέντες.», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς.
 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες 2.500 φύλλα επιστράτευσης θα επιδοθούν σε όλους τους εργαζόμενους στις Σταθερές Συγκοινωνίες. Σημειώνεται πως η επιστράτευση κηρύσσεται με βάση το Νομοθετικό Διάταγμα 17/1974 «Περί Πολιτικής Σχεδιάσεως Εκτάκτου Ανάγκης».
 
Η άρνηση αποδοχής του φύλλου πορείας επισύρει ποινικές ευθύνες, αλλά και διοικητικές ποινές. Στην περίπτωση αυτή κινείται άμεσα η αυτόφωρη διαδικασία και με εισαγγελική παρέμβαση αυτός που αρνείται το φύλλο πορείας συλλαμβάνεται και δικάζεται στο αυτόφωρο. Σε περίπτωση που ο παραλήπτης απουσιάζει τότε το φύλλο θυροκολλείται και αναλαμβάνει η Αστυνομία τον εντοπισμό του.
 
Σημειώνεται πως σύμφωνα με πληροφορίες οι συνδικαλιστές του Μετρό, που βρίσκονται κλεισμένοι στο μηχανοστάσιο στα Σεπόλια, δήλωσαν ότι δεν θα παραλάβουν τα φύλλα επίταξης, ενώ ανακοινώθηκε και νέα 24ωρη απεργία για την Παρασκευή. 

Συγκοινωνιακό «Μπλακ Άουτ»

image

Μετά την απόφαση της κυβέρνησης για επίταξη των εργαζομένων στο Μετρό, οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΑ, αλλά και στην ΕΘΕΛ (από σήμερα μέχρι και την Τρίτη) σε συμπαράσταση ανακοίνωσαν πως προχωρούν σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Για την Παρασκευή 24ωρη απεργία ανακοίνωσαν οι εργαζόμενοι στον Προαστιακό, ενώ θα συνεχίσουν τις επόμενες ημέρες με επαναλαμβανόμενες απεργίες. Σε 24ωρη απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι και στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ και προσανατολίζονται επίσης σε κλιμάκωση με επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες έως και την Τρίτη, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις εξελίξεις.

Ads

Εν τω μεταξύ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) ανακοίνωσε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από το Σάββατο (26/1) έως τη Δευτέρα (28/1) για το προσωπικό του ΟΣΕ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ΕΕΣΣΤΥ, της ΕΡΓΟΣΕ και της ΓΑΙΑΟΣΕ. «Οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και θα διευρυνθούν όσο διαρκεί η επίταξη των εργαζομένων», προειδοποιεί η ΠΟΣ και κατηγορεί την κυβέρνηξη ότι επέλεξε τον δρόμο του αυταρχισμού.

Διαβάστε Επίσης: Επιστράτευση των απεργών του Μετρό αποφάσισε η κυβέρνηση 

Παναττική πανεργατική στάση εργασίας για την Παρασκευή, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το μεσημέρι, καθώς και την προκήρυξη 24ωρης απεργίας για τους εργαζομένους της ΣΤΑΣΥ ανακοίνωσε το Εργατικό Κέντρο Αθηνών. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Εργατικό Κέντρο Αθηνών αναφέρει πως αίτημα τόσο της στάσης εργασίας όσο και της 24ωρης απεργίας είναι η άμεση ανάκληση του βάρβαρου και αντιεργατικού μέσου της πολιτικής επιστράτευσης των απεργών των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας και την άμεση έναρξη διαλόγου για σύναψη νέων συλλογικών συμβάσεων στους οργανισμούς αστικών συγκοινωνιών. 

image

Η ΓΣΕΕ με ανακοίνωσή της αποφάσισε τη στήριξη και κάλυψη των απεργιακών κινητοποιήσεων που έχουν ήδη αποφασίσει οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και τονίζει πως θα επισπεύσει την πραγματοποίηση 24ωρης Γενικής Απεργίας όπως αυτή αποφασίστηκε στο πρόσφατο Γενικό Συμβούλιο της Συνομοσπονδίας.
 
«Καταδικάζοντας την επιστράτευση και απαιτώντας την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τις απαράδεκτες αυτές πρακτικές και να ξεκινήσει άμεσα διάλογο με όλους τους εργαζόμενους» η ΓΣΕΕ τονίζει πως «η Κυβέρνηση αντί να κάνει επίδειξη ισχύος στους εργαζόμενους θα πρέπει επιτέλους να αλλάξει ρότα και να συζητήσει Ανοιχτά-Δημόσια-Σοβαρά για τη σύναψη Συλλογικών Συμβάσεων».
 
«Ο αγώνας για την προάσπιση συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τα οποία η κυβέρνηση παραβιάζει θα συνεχιστεί τόσο σε συνδικαλιστικό όσο και σε νομικό επίπεδο. Παράνομες είναι οι κυβερνητικές αποφάσεις οι οποίες καταργούν ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις. Παράνομοι δεν είναι οι εργαζόμενοι», τονίζει.

Εισαγγελική Παρέμβαση

Την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας, ζητά για τους απεργούς του μετρό η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών, Παναγιώτα Φάκου. Η Π. Φάκου απέστειλε στην Κρατική Ασφάλεια τις αποφάσεις με τις οποίες κρίθηκαν παράνομες οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο μέσο μεταφοράς και ζητά, η αστυνομία να προχωρά σε συλλήψεις για παραβίαση δικαστικής απόφασης.
 
Εν τω μεταξύ, αναβλήθηκε για αύριο η συζήτηση της αγωγής της ΣΤΑΣΥ ΑΕ με την οποία στρέφεται κατά των επτά Σωματείων εργαζομένων του Μετρό ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία τους. Η συζήτηση αναβλήθηκε κατόπιν αιτήματος των συνηγόρων του «Σωματείου Εργαζομένων Κέντρου Ελέγχου Λειτουργίας Μετρό Αθηνών» οι οποίοι ανέφεραν στο δικαστήριο ότι η απόφαση για επιστράτευση των απεργών δεν τους γνωστοποιήθηκε μέχρι και την εκφώνηση της υπόθεσης.

Φωτογραφίες: Παναγιώτης Τζάμαρος και Αλέξανδρος Κατσης / Fosphotos