«Δημιουργούμε σταδιακά την εικόνα ενός κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης το οποίο ξέρει που πατά, δεν έχει ‘δουλείες’ σε κανέναν, δεν έχει ‘γραμμάτια’ από το παρελθόν και χτίζει από τώρα τις προοπτικές της δικής του διακυβέρνησης», σημειώνει, με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κόσμος του Επενδυτή», ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς.

Ads

Σε όσους των αποκαλούν «εθνικιστή», ο κ. Σαμαράς απαντά ότι «δεξιός» και «αριστερός» δεν είναι κουσούρια, ούτε αρετές, αλλά πολιτικές ταυτότητες. Απαντώντας σε ερώτηση για το πόσο εθνικιστής είναι, απαντά μεταξύ άλλων ότι είναι «όσο εθνικιστής μπορεί να είναι όποιος βιώνει τον πολιτισμό και την παράδοση του τόπου του, χωρίς να υποτιμά τον πολιτισμό και την παράδοση άλλων λαών».

Σημειώνει ότι δεν βλέπει τη Ντόρα Μπακογιάννη ως «ηττημένη» και προσθέτει: «Τη θέλω δραστήρια, τη θέλω δίπλα μας, μαζί μας, τη θέλω στην πρώτη γραμμή. Δεν μπορώ, ασφαλώς, να την υποχρεώσω να αναλάβει ρόλους».

«Δεν θα πελεκήσω τον αντίπαλό μου, για να πέσει αυτός και να έρθω εγώ… Αλλά σημαίνει ακόμη ότι αν κάνει πράγματα επιζήμια για τον τόπο μου θα τον πολεμήσω πιο σκληρά από ό,τι μπορείτε να φανταστείτε», δηλώνει ο κ. Σαμαράς, αναφερόμενος στον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου.

Ads

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρεται ειδικότερα στο ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, αλλά και στη συζήτηση που έχει προκύψει για το νομοσχέδιο χορήγησης ιθαγένειας στους μετανάστες. Σχετικά με το 1ο θέμα, τονίζει ότι πρόκειται για μια «λάθος λύση σε λάθος πρόβλημα». «Με το γερμανικό μοντέλο, το πολιτικό σύστημα της χώρας μας θα γίνει ακόμα πιο συγκεντρωτικό, τα κόμματα πιο αρχηγικά και η κομματοκρατία ακόμα πιο ασφυκτική», εξηγεί.

Για το ν/σ για τους μετανάστες ο κ. Σαμαράς σημειώνει ότι «τα βήματα που κάνει η κυβέρνηση θα εντείνουν την ανασφάλεια της κοινωνίας και θα δυσκολέψει και την ένταξη των μεταναστών», προσθέτοντας ότι ο ίδιος είναι «υπέρ μια «πολιτιστικής κοινότητας» και όχι μιας «κοινότητας αίματος» για τους μετανάστες».

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο κ. Σαμαράς τονίζει ότι χρειάζονται πολύ πιο δραστικές περικοπές στις σπατάλες, αναπτυξιακά μέτρα, και μεταρρυθμίσεις στη διάρθρωση των αγορών. Αν γίνουν αυτά η έξοδος από την κρίση θα είναι ταχύτερη και ευκολότερη απ ό,τι φαντάζονται πολλοί.

Για το Κυπριακό επαναλαμβάνει τη θέση ότι αν το νέο σχέδιο είναι το ίδιο με το Σχέδιο Αναν, θα το στείλει στο καλάθι των αχρήστων ο ίδιος ο κυπριακός λαός, ενώ για τα ελληνοτουρκικά υπογραμμίζει ότι προέχει η εφαρμογή από την Τουρκία των διμερών συμφωνιών που έχουμε κάνει για τον έλεγχο της λαθρομετανάστευσης.

Αναστάτωση στο εσωτερικό της ΝΔ από τις διαφοροποιήσεις στελεχών

Στο μεταξύ, οι διαφοροποιήσεις στελεχών του κόμματος από τη θέση του κ. Σαμαρά περί «ακυβερνησίας» προκαλούν αναστάτωση στο εσωτερικό του κόμματος. Μετά τις δηλώσεις της Μαριέττας Γιαννάκου ότι «δεν υπάρχει θέμα ακυβερνησίας» και ότι «καμία κυβέρνηση δεν προλαβαίνει στις πρώτες 100 ημέρες να κάνει πραγματικό έργο…», καθώς και του Νικήτα Κακλαμάνη ότι «Δεν θα έλεγα ότι είναι αποτυχημένη η κυβέρνηση, όχι. Αυτά είναι ακραία πράγματα. Δεν είμαι ακραίος για να πω ότι στις 100 ημέρες αυτή η κυβέρνηση πρέπει να πάρει τη βούλα ή της επιτυχημένης ή της αποτυχημένης», νέες παρεμβάσεις εκ μέρους του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Γεράσιμου Γιακουμάτου έρχονται να πυροδοτήσουν την εσωκομματική ένταση.

Μιλώντας στη ΝΕΤ, ο τομεάρχης Περιβάλλοντος, Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η ΝΔ δεν κατάφερε να ελέγξει τον τελευταίο χρόνο τα δημόσια οικονομικά και υπεραμύνθηκε του «γερμανικού» εκλογικού συστήματος, αν και διευκρίνισε ότι θα συνταχθεί με την κομματική γραμμή. Υπέρ του «γερμανικού μοντέλου» έχει ταχθεί και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους» θα κάνει την πρώτη της ουσιαστική πολιτική παρέμβαση την Tρίτη στο συνέδριο της KEΔKE, θα ζητήσει να γίνει αναλυτική συζήτηση στα κομματικά όργανα και θα δηλώσει εξαρχής ότι μετά τον εσωκομματικό διάλογο θα στηρίξει την άποψη της πλειοψηφίας.

Χθες, Παρασκευή, ο βουλευτής της ΝΔ, Γ. Γιακουμάτος ζήτησε συγγνώμη για τη στήριξη που προσέφερε στην κυβέρνηση Καραμανλή, προσφέροντας παράλληλα στήριξη στον υπουργό Εργασίας, Α. Λοβέρδο. Όπως αναφέρει το «Βήμα», βουλευτές και στελέχη που ανήκουν στην ομάδα των σκληρών υποστηρικτών του νέου προέδρου επισημαίνουν ότι η αναφορά στη διακυβέρνηση του κ. Καραμανλή δεν βοηθάει τη νέα ηγεσία. Και αυτό διότι υπενθυμίζει με τον χειρότερο τρόπο τα τελευταία πεντέμισι χρόνια, και μάλιστα με πρωτοβουλία των «γαλάζιων» στελεχών, ότι η ΝΔ είναι υπεύθυνη για τη σημερινή κατάσταση, κυρίως στην οικονομία.

Έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη της ΝΔ, συνεχίζει η εφημερίδα, σημειώνουν ότι η ανάκαμψη του κ. Σαμαρά περνάει αυτόματα από την οικοδόμηση του νέου αρχηγικού προφίλ, την ενίσχυση της εικόνας της ΝΔ και κυρίως από τη μετάθεση της συζήτησης για το «χθες» στο «μέλλον» και για την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια σειρά ζητήματα.