Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να είναι αμείλικτη με τους νεοναζί και να εξαλειφθούν τα αίτια που τους δημιούργησαν, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΝΔ. Σημείωσε πάντως ότι το νομικό οπλοστάσιο της Δημοκρατίας ήταν επαρκές αλλά έλειπε η πολιτική βούληση.

Ads

 
«Το φαινόμενο των ναζί στην Ελλάδα είναι παράδοξο και ντροπή γιατί η χώρα υπέφερε τα πάνδεινα από τους ναζί» υποστήριξε ο πρωθυπουργός μιλώντας στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΝΔ. Όπως είπε, πρόκειται για φαινόμενο «επικίνδυνο για τις δημοκρατία μας γιατί την απειλούν όχι μόνο στα λόγια αλλά και έμπρακτα: δημιουργούν τάγματα εφόδου… σκοτώνουν».
 
Αναφερόμενος στις ενέργειες της Πολιτείας, ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε πως «τους αντιμετωπίζουμε όπως τους αξίζει, ως εγκληματίες», προσθέτοντας πως «η δικαιοσύνη έχει τώρα το λόγο». Σημείωσε μάλιστα πως αν αποκαλυφθούν ως εγκληματική οργάνωση θα υποστούν τις βαρύτατες συνέπειες και θα ανασταλεί η χρηματοδότησή τους. «Πρέπει να τελειώνουμε μαζί τους» υπογράμμισε.
 
Συμπλήρωσε ότι το νομικό οπλοστάσιο της Δημοκρατίας ήταν επαρκές, για να επιτρέψει την προστασίας της Πολιτείας από την Χρυσή Αυγή, αλλά αυτό που έλειπε μέχρι τώρα ήταν η πολιτική βούληση.
 
«Παραβιάσεις της νομιμότητας δεν έγιναν μόνο από τη Χρυσή Αυγή»
 
Ο Πρωθυπουργός αντέκρουσε τις επικρίσεις που δέχεται σχετικά με τη θεωρία των δύο άκρων, τονίζοντας ότι ο ίδιος «κάνει πολιτική» και δεν ασχολείται με «θεωρίες».
Σημείωσε πάντως ότι παραβιάσεις της νομιμότητας δεν έγιναν μόνο από τη Χρυσή Αυγή, αλλά και «από άλλους» και χαρακτήρισε επικίνδυνη τη θεωρία ότι «υπάρχει η καλή και η κακή βία».
 
«Εγκληματική βία δεν ασκήθηκε μόνο στο Πέραμα αλλά και στον εμπρησμό της Marfin και εδώ η ευθύνη όλων είναι να καταγγέλλουν κάθε μορφή βίας» υπογράμμισε. Αναφέρθηκε ακόμη και στα επεισόδια στις Σκουριές, τονίζοντας ότι το λόγο έχει η δικαιοσύνη. Κάλεσε δε όλα τα κόμματα να στηρίξουν τη νομιμότητα και τους θεσμούς, χωρίς διγλωσσία και χωρίς «ναι μεν αλλά», όπως είπε χαρακτηριστικά.
 
«Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα»
 
Αναφερόμενος στην οικονομία τόνισε ότι η χώρα έχει κουρέψει 150 δισ. ευρώ χρέους και τώρα που «περάσαμε τον ωκεανό και έχει μείνει η σταγόνα (σ.σ. το χρηματοδοτικό κενό των 11 δισ. ευρώ) εξακολουθούν ορισμένοι να τα βλέπουν μαύρα».
 
Όπως είπε, οι εταίροι μας έχουν δεσμευτεί ότι θα κάνουν ότι πρέπει για να καλύψουν το πρόβλημα τους χρέους αρκεί εμείς να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι που επιτυγχάνεται.
 
Επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα και στάθηκε ιδιαίτερα στην σχετική αναφορά της Κρ. Λαγκάρντ η οποία σημείωσε ότι δεν επιθυμεί το Ταμείο «οριζόντια» μέτρα.
 
ΣΥΡΙΖΑ: Αρχιερέας του πολιτικού διχασμού

«Ο κ. Σαμαράς ανακηρύσσεται για μια ακόμη φορά σε αρχιερέα του πολιτικού διχασμού και της θεωρίας των δύο άκρων, από την οποία φραστικά και μόνο αποστασιοποιείται, για να διασκεδάσει την πολιτική του απομόνωση ακόμα και μέσα στο ίδιο του το κόμμα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απαντώντας στις δηλώσεις του πρωθυπουργού.

Παπαδημούλης: Ιθύνων νους των δυο άκρων ο Σαμαράς

Ads

«Η θεωρία που εξισώνει τη Χρυσή Αυγή με τον ΣΥΡΙΖΑ βλάπτει τη χώρα και τη δημοκρατία», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος τουΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού. «Δυστυχώς, ιθύνων νους αυτής της άθλιας θεωρίας, είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός», συμπλήρωσε. «Οι ακροδεξιοί του σύμβουλοι που οργιάζουν στην προβολή αυτής της επικίνδυνης θεωρίας, το κάνουν με “εντολή Σαμαρά”», πρόσθεσε.