Απέκλεισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στην Κ.Ο. της Ν.Δ., που συνήλθε με στόχο την τόνωση του «γαλάζιου» ηθικού, καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις να δίνουν προβάδισμα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν προκαλέσεις εσωκομματικές τριβές. Στην ομιλία του, επανέλαβε ότι δεν θα γίνουν πρόωωρες εκλογές και επικεντρώθηκε σε αναφορές περί βιωσιμότητας του χρέους, πρωτογενούς πλεονάσματος, εξαπολύτοντας παράλληλα επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο κατηγόρησε για υπονόμευση της προόδου της χώρας.

Ads

«Με όσους διαλαλούν ότι θα κηρύξουν τη χώρα σε πτώχευση τη στιγμή που είμαστε στο παρά πέντε να κερδίσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους συνεργασίες δεν κάνουμε», ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς, προσθέτοντας ότι όσο ο ΣΥΡΙΖΑ «συνεχίζει αυτήν την ανευθυνότητα δεν έχουμε κανένα απολύτως περιθώριο συνεργασίας μαζί του».

«Και πώς είναι δυνατό να συνεργαστούμε με όσους συστηματικά κατ’ επάγγελμα υπονομεύουν την πρόοδο της χώρας, με όσους σκορπούν ανασφάλεια και απειλούν να μας ξαναστείλουν εκεί που ιδρώσαμε για να ξαναφύγουμε», σημείωσε.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Αντώνης Σαμαράς επανέλαβε τη θέση ότι η κυβέρνηση διέψευσε τις Κασσάνδρες «τις εγχώριες και τις εισαγόμενες απ’ έξω», υποστηρίζοντας πως κατάφερε να σταθεροποιήσει τη χώρα και να αποφύγει την έξοδο από το ευρώ.

Ads

Επιτιθέμενος στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανέφερε ότι «η Αργεντινή 13 χρόνια από τη χρεοκοπία της και ακόμα δεν έχει συνέλθει, ακόμα σπαράσσεται από ταραχές», προσθέτοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ μας καλούσε να μιμηθούμε το παράδειγμα της Αργεντινής και τώρα δεν θέλει να το θυμάται».

Σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ανέφερε: «Το ξεκαθαρίζουμε: για εκλογές εμείς πηγαίνουμε το 2016 τούς αρέσει, δεν τους αρέσει. Η παρούσα Βουλή μπορεί να δώσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τέλος με αυτό το αστείο».

Απευθυνόμενος σε όσους αμφισβητούν το πρωτογενές πλεόνασμα, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι αυτό είναι «καθαρό, αδιαμφισβήτητο και βιώσιμο» και υπολογίζεται κοντά στο 1 δισ. ευρώ για το 2013.
 
Αναφορικά με την απόφαση του ΣτΕ για τις περικοπές των αποδοχών των ενστόλων, ο Α. Σαμαράς σημείωσε ότι ούτως ή αλλως η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί να δώσει χρήματα στους ενστόλους κατά προτεραιότητα. «Αν δεν είχαμε πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα υπήρχαν περιθώρια να δώσουμε άμεσα τίποτα», συμπλήρωσε. «Το πλεόνασμα βγήκε από το αίμα του ελληνικού λαού και σε αυτόν θα επιστρέψει όπως επιστρέφουμε σήμερα και τα κλεμμένα», σύμφωνα με τον ίδιο.

Αναφορικά με το πολιτικό ζήτημα που ενέκυψε με τις δηλώσεις Κάρας ο Αντώνης Σαμαράς είπε: «περίμεναν πώς και πώς τον κ. Κάρας και όταν ήρθε εδώ, επειδή ο άνθρωπος είπε την αλήθεια, τον καθύβρισαν ως συκοφάντη και ως μερκελιστή. Πώς τη βλέπουν τη δουλειά θα μοιράζουν και πιστοποιητικά πολιτικών φρονημάτων σε εκλεγμένους εκπροσώπους της Ευρώπης;». 

Στην αντεπίθεση ο ΣΥΡΙΖΑ
 
Στην αντεπίθεση πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας με βολές κατά του Αντώνη Σαμαρά στις επικρίσεις που διατύπωσε ο Πρωθυπουργός κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη διάρκεια της ομιλίας του στην ΚΟ της ΝΔ.
 
«Είναι θλιβερό ο Πρωθυπουργός που ηγείται μιας χώρας που βρίσκεται σε μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση,  να φτάνει στο σημείο να υπερηφανεύεται στον ελληνικό λαό για τις «επιτυχίες» του μνημονίου» σχολίασε η Κουμουνδούρου.
 
Όπως επεσήμανε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «στον φανταστικό κόσμο του Αντώνη Σαμαρά δεν υπάρχουν οι διαπιστώσεις του Γραφείου του Προϋπολογισμού της Βουλής για τη μη βιωσιμότητα του πρωτογενούς πλεονάσματος και του χρέους, καθώς και οι δυσοίωνες εκτιμήσεις για την έξοδο στις αγορές, που γκρεμίζουν όλες τις κυβερνητικές κορόνες».
 
«Τελικά, έχει κάποια δική της άποψη η κυβέρνηση για το κούρεμα του χρέους ή αναμασά μόνο όσα της επιτρέπουν η κυρία Μέρκελ και οι δανειστές;», διερωτήθηκε, ενώ χαρακτήρισε «μέγιστη κοροϊδία» τα περί μοιράσματος του πρωτογενούς πλεονάσματος και των ‘κλεμμένων’ στον ελληνικό λαό.
 
«Όσο δε για το γνωστό του ύφος απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό είναι πλήρως κατανοητό. Είναι δείγμα μιας κυβέρνησης υπό πανικό και ενός πρωθυπουργού σε αποδρομή» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.