Οι ακραίοι της Χρυσής Αυγής είναι υπόλογοι και υπόδικοι, κάποιοι είναι ήδη προφυλακισμένοι, κάτι τέτοιο δεν είχε γίνει ποτέ ως τώρα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από την Ουάσινγκτον όπου είχε σήμερα συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ads

 
«Είμαστε Δημοκρατία και η Δημοκρατία λειτουργεί. Η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της. Όσοι υπονομεύουν τη Δημοκρατία αντιμετωπίζουν τις συνέπειες. Όσοι παραβιάζουν το νόμο αντιμετωπίζουν τη δικαιοσύνη. Όλα γίνονται με βάση το νόμο. Η δικαιοσύνη έχει την πρωτοβουλία. Αυτό σημαίνει δημοκρατική νομιμότητα», δήλωσε, σημειώνοντας πως η εικόνα της χώρας δεν έχει καμία σχέση με εκείνη πριν από δύο εβδομάδες.
 
Ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί στις 15:45 (τοπική ώρα) με την επικεφαλής των Δημοκρατικών Νάνσι Πελόζι και μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων. Στις 16:55 (τοπική ώρα) θα συναντηθεί με μέλη της Hellenic Caucus, ομάδα βουλευτών που προωθούν τα ελληνικά θέματα στο Κογκρέσο. Στις 17:00 (τοπική ώρα) θα έχει συνάντηση με την ηγεσία της Γερουσίας στο Καπιτώλιο.
 
Ο πρωθυπουργός, νωρίτερα, μιλώντας στην Ουάσινγκτον σε εκδήλωση στο Peterson Institute for International Economics σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τόνισε: «Συντρίβουμε τον εξτρεμισμό, έχουμε σαν κυβέρνηση την πολιτική βούληση, πάντα με σεβασμό στο Σύνταγμα και τους νόμους, η ηγεσία της Χρυσής Αυγής έχει οδηγηθεί στη φυλακή».
 
Απευθυνόμενος σε οικονομικούς, επιχειρηματικούς και πολιτικούς παράγοντες της Ουάσινγκτον ο Αντώνης Σαμαράς περιέγραψε την πορεία για την έξοδο από την κρίση και τις προοπτικές της χώρας.
 
«Τα τελευταία έξι χρόνια χάσαμε 25% του ΑΕΠ, 40% του βιοτικού επιπέδου μας, έχουμε 27% ανεργία και πάνω από 60% στους νέους. Δεν νομίζω ότι άλλη χώρα έχει περάσει παρόμοια κρίση, συγκρίνεται μόνο με την κρίση του 1930 στην Αμερική. Οι Έλληνες έζησαν έναν εφιάλτη. Έλεγαν ότι μία Δημοκρατία δεν μπορεί να επιβιώσει σε τέτοιες συνθήκες. Τους διαψεύσαμε. Το ποσοστό ανεργίας για πρώτη φορά εμφανίζει σημάδια μείωσης, οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιούνται, το έλλειμμα έχει μηδενιστεί από το 15% που ήταν το 2009. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι κοντά στην έξοδο από τη κρίση», ανέφερε.