«Η ανεργία είναι ο πιο ύπουλος και σκληρός αντίπαλος της κοινωνίας, καθώς υπονομεύει τα όνειρα της νεολαίας» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κατά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Απασχόλησης.

Ads

Όπως είπε η ανεργία δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ευχολόγια και υποστήριξε πως είναι «αποφασισμένος να αναλάβει η κυβέρνηση δράση καθώς η χώρα μπαίνει σε διαδικασία ανάκαμψης».

Ο Αντώνης Σαμαράς, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορειό, ανέφερε πως «για πρώτη φορά υπάρχει πρόβλεψη για άνοδο του ΑΕΠ έπειτα από 24 τρίμηνα, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για 770.000 θέσεις απασχόλησης έως το 2020». Παράλληλα επισήμανε πως «στην προσπάθεια απορρόφησης των ανέργων πρέπει παράλληλα να καταβάλλεται προσπάθεια χωρίς να απαξιώνεται το πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό».

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τα μέλη του Συμβουλίου Απασχόλησης να συγκεράσουν τις προτάσεις τους και στην επόμενη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο, να προσέλθουν με ενιαία πρόταση.

Ads

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης αναφέρθηκε στη θεσμοθέτηση του λευκού μητρώου επιχειρήσεων, μέσω του οποίου θα «πριμοδοτούνται» οι συνεπείς επιχειρήσεις με μειωμένους ελέγχους, και σε δεύτερη φάση με πιθανή μείωση εισφορών. Για τη «σπουδαιότητα της πρότασης του Ευάγγελου Βενιζέλου για τη ρήτρα απασχόλησης με αντίστοιχα κίνητρα φορολογικής ελάφρυνσης», έκανε λόγο ο υφυπουργός Βασίλης Κεγκέρογλου. 

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παπαγόπουλος πρότεινε να υπάρξει πρόβλεψη για ρύθμιση των δανείων και της εργατικής κατοικίας, ενώ ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας τόνισε πως οι σωστές και συνεπείς επιχειρήσεις πρέπει να επιβραβεύονται. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδ. Ανδρεάδης επισήμανε ιδιαίτερα τις 100.000 θεσεις εργασίας που δίνει ο τουρισμός, τα 19,5 εκατ. αφίξεων το καλοκαίρι, αλλά και τα 13,5 δισ ευρώ, έσοδα που προέρχονται από τον τουριστικό κλάδο.

Η πρόταση για «ρήτρα απασχόλησης»

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος  στην εισήγηση του στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Απασχόλησης, τόνισε πως η «Η Ελλάδα διεξάγει μια μεγάλη προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση και τα αποτελέσματα, όπως αυτά αποτυπώνονται στους οικονομικούς δείκτες, είναι πολύ ενθαρρυντικά (έλλειμμα, ύφεση, ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κ.λπ)» και εισηγήθηκε την εισαγωγή ρήτρας απασχόλησης σε οποιαδήποτε κυβερνητική απόφαση, δράση ή πρόγραμμα για την ανάπτυξη.

Ειδικότερα η πρόταση για ρήτρα απασχόλησης προβλέπει:

  • Ρήτρα απασχόλησης στο Φορολογικό σύστημα. Μπορεί να προβλεφθούν εκπτώσεις στην φορολογία των επιχειρήσεων, εάν αυξηθεί η μέση ετήσια απασχόληση σε αυτές, φυσικά σε σταθερές θέσεις εργασίας. Η ίδια ρήτρα μπορεί να εφαρμοσθεί και για εργασία μέσω εργόσημου στον τομέα αγροτικής παραγωγής, στην κατ’ οίκον κοινωνική φροντίδα κλπ. Ή εναλλακτικά: Να προβλεφθεί πρόσθετη έκπτωση στις ασφαλιστικές εισφορές (εργοδοτικές) για όσες επιχειρήσεις αυξήσουν την απασχόληση (σε μέση ετήσια βάση).
  • Ρήτρα απασχόλησης στα επενδυτικά σχέδια. Η αύξηση της απασχόλησης μπορεί να αποτελέσει ένα βασικό κριτήριο μοριοδότησης προγραμμάτων (ΕΣΠΑ, Αγροτικής Ανάπτυξης, στον Αναπτυξιακό Νόμο, Περιφερειακής Συνοχής κλπ.)
  • Ρήτρα απασχόλησης και νομοθεσία. Για κάθε Νομοθετική πρωτοβουλία κατατίθεται υποχρεωτικά έκθεση ανάλυσης συνεπειών των ρυθμίσεων στην απασχόληση, μαζί με το σχέδιο των διατάξεων στο Γραφείο Καλής Νομοθέτησης. Για κάθε κανονιστική πράξη (Ν. Π. , ΚΥΑ, ΥΑ) μείζονος οικονομικής και κοινωνικής σημασίας, προηγείται γνωμοδότηση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ), για τις επιπτώσεις στην απασχόληση.