Ο Αντώνης Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης και ο τομεάρχης Εσωτερικών του κόμματος Μάκης Βορίδης φαίνεται πως βρίσκονται πίσω από την απόπειρα να τορπιλιστεί η συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Κράτους και Εκκλησίας. Έχοντας παραγκωνίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος αρχικά εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία, υποστηρίζοντας μάλιστα πως πρόκειται για προτάσεις της ΝΔ, οι Σαμαράς, Γεωργιάδης και Βορίδης συντόνισαν ένα σκηνικό ρήξης και μετωπικής επίθεσης κατά του Αρχιεπισκόπου με διαδοχικές υπόγειες παρεμβάσεις σε μητροπολίτες και κληρικούς τα τελευταία 24ωρα.

Ads

Σύμφωνα με την εφημερίδα Νέα Σελίδα, επιχειρήθηκε να στηθεί ένα “πραξικόπημα” κατά του εκλεγμένου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδας. Οι πληροφορίες θέλουν αποδέκτες των τηλεφωνικών κλήσεων να ήταν οι Μητροπολίτες Μεσσηνίας, Χρυσόστομος, Καλαβρύτων, Αμβρόσιος, και Πειραιώς, Σεραφείμ. Στην επιχείρηση που έστησε η “Αγία Τριάδα” της ΝΔ φαίνεται ότι προσεγγίστηκαν σε δεύτερο χρόνο και οι Μητροπολίτες Δημητριάδος, Ιγνάτιος, και Καισαριανής, Δανιήλ, οι οποίοι μαζί με τον Χρυσόστομο, όχι μόνο πρωτοστάτησαν στη δημιουργία του σκηνικού πόλωσης κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου, αλλά αποχώρησαν και από την αίθουσα. Σημειώνεται πως ο μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ, που έχει αναδειχθεί σε έναν από τους σφοδρότερους πολέμιους της συμφωνίας και πρωτοστάτησε στην κίνηση κατά του Ιερώνυμου, εμπλέκεται στο σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς διατέλεσε μέλος του ΔΣ από το 2000 μέχρι το 2015, ενώ η μητρόπολή του επιχορηγήθηκε από το Κέντρο για διάφορες δράσεις με το ποσό που κυμαίνεται από 800.000 έως έως 1 εκατ. ευρώ.

Οι ιεράρχες, με πρόσχημα τη μισθοδοσία των κληρικών, εξαπέλυσαν επιθέσεις κατά του προκαθήμενου της Εκκλησίας. “Να παραιτηθείς, δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή κατάσταση”, φέρεται να φώναξε ο Αμβρόσιος κατά τη συνεδρίαση απευθυνόμενος στον Ιερώνυμο. Το αποτέλεσμα ήταν η Ιερά Σύνοδος να χωριστεί σε δύο στρατόπεδα και να οδηγηθεί σε ακραία πόλωση. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι μητροπολίτες Δημητριάδος Ιγνάτιος, Καισαριανής, Δανιήλ, Ναυπάκτου, Ιερόθεος, Θεσσαλονίκης, Άνθιμος, Σπάρτης, Ευστάθιος, Πειραιώς, Σεραφείμ, Κέρκυρας, Νεκτάριος και Μεσογαίας, Νίκολαος, τάχθηκαν κατά τη συμφωνίας, ενώ από την άλλη οι Μητροπολίτες, Πατρών, Χρυσόστομος, Κορίνθου, Διόνυσος, Ιωαννίνων, Μάξιμος, Νέας Ιωνίας, Γαβριήλ, και Αλεξανδρουπόλεως, Άνθιμος, στήριξαν τις προτάσεις του Αρχιεπίσκοπου.

Ο Αντώνης Σαμαράς, όπως αναφέρει η Νέα Σελίδα, φέρεται να είχε κατ΄ιδίαν τηλεφωνήματα με ιεράρχες και παράγοντες της εκκλησιαστικής ζωής ζητώντας επίμονα  “μετωπική και άκρως επιθετική στάση” έναντι της κυβέρνησης ώστε να απορριφθεί στην Ιερά Σύνοδο το σύνολο της συμφωνίας. Η συντονισμένη δράση, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι ακραίοι της ΝΔ με πρωταγωνιστές τους Μάκη Βορίδη και Άδωνη Γεωργιάδη, εξελίχθηκε σε όλα τα εκκλησιαστικά επίπεδα και οι βουλευτές της Σαμαρικής πτέρυγας ανέλαβαν τις κατά τόπους επαφές. Σε αυτή την επιχείρηση αναφέρθηκε έμμεσα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, τονίζοντας σε συνέντευξή του στον Real Fm, πως “θα ήταν πραγματικά επιβλαβές για την ίδια την αυτονομία της Ελληνικής Εκκλησίας αν το πολιτικό προσωπικό ή συγκεκριμένα στελέχη της ΝΔ εμπλέκονται στα εσωτερικά της Εκκλησίας”. Σχετική αναφορά έγινε και από το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για υπόγειους σχεδιασμούς πρωτοκλασάτων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ads

Χρειάστηκαν μόνο λίγες ώρες για να επιβεβαιωθεί ποιος κάνει κουμάντο στη ΝΔ. Το ένα μετά το άλλο, πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ, προεξαρχόντων του Αντιπροέδρου της, Άδωνι Γεωργιάδη, του Μάκη Βορίδη και εσχάτως του Κωνσταντίνου Κυρανάκη, ακυρώνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τάσσονται κατά της πρότασης συμφωνίας”, ανέφερε χαρακτηριστικά το Μαξίμου. Υπενθυμίζεται πως αρχικά μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας Τσίπρα – Ιερώνυμου, η ΝΔ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εξέφραζε τη ικανοποίησή της, υποστηρίζοντας μάλιστα πως πρόκειται για δικές της προτάσεις. “Δεν περιμένει κανείς ότι ο κ. Μητσοτάκης θα μπορέσει να επιβληθεί στους ακραίους που ελέγχουν το κόμμα του και στους υπόγειους σχεδιασμούς τους. Περιμένουμε ωστόσο από τον κ. Μητσοτάκη μία ξεκάθαρη απάντηση: Η ΝΔ παραμένει υπέρ της πρότασης συμφωνίας με την Εκκλησία της Ελλάδος ή για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας ο κ. Μητσοτάκης έγινε πάλι έρμαιο των ακροδεξιών; ”

Πάντως παρά την επιχείρηση που στήθηκε εναντίον του, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απάντησε με χαμηλούς τόνους, υπογραμμίζοντας πως ο διάλογος με την Πολιτεία θα συνεχιστεί “επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος”, όπως αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος. Μάλιστα μετά την ανακοίνωση του Μαξίμου στην οποία ανέφερε πως “η κυβέρνηση θα εκπονήσει νομοσχέδιο στο πλαίσιο της συμφωνίας, το οποίο θα τεθεί σε γνώση της Ειδικής Επιτροπής Ιεράς Συνόδου πριν κατατεθεί στη Βουλή” και ξεκαθάριζε πως “το καθεστώς της μισθοδοσίας των κληρικών αποτελεί ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας”, ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την ικανοποίησή του, τονίζοντας πως “η από κοινού συνεργασία αποτελεί ένα περαιτέρω βήμα για την εμβάθυνση των διακριτών μας ρόλων στο πλαίσιο πάντα της από κοινού εξυπηρέτησης των συμφερόντων του λαού μας”.