Για ισχυρές ενδείξεις σχετικά με την ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε Δυτική Ελλάδα, Ήπειρο και Ιόνιο, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μετά την ολοκλήρωση σύσκεψης του στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, που πραγματοποιήθηκε στον απόηχο  συμφωνίας ΔΕΠΑ-GAZPROM για μείωση 15% στο φυσικό αέριο.

Ads

 
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε έσοδα ύψους έως και 150 δις. ευρώ από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε βάθος 25-30 ετών.

«Τα κοιτάσματα τα οποία παραχωρούνται αρχικά σε Ιωάννινα και Κατάκολο, θα προσδώσουν οικονομική ανεξαρτησία στον τόπο» δήλωσε επίσης ο Αν. Σαμαράς, σύμφωνα με τον οποίο, θα επέλθουν άμεσες και έμμεσες χιλιάδες θέσεις εργασίας στον τομέα των υδρογονανθράκων. Επίσης ανέφερε ότι θα τηρηθούν οι πιο αυστηροί περιβαλλοντικοί όροι, υποστηρίζοντας ότι οι τοπικές κοινωνίες θα έχουν τεράστια οφέλη.

Επιπλέον, δήλωσε ότι θα ζητηθεί από τα ελληνικά πανεπιστήμια να αλλάξουν τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματά τους και να κατευθυνθούν στον τομέα των υδρογονανθράκων, ώστε να ελληνοποιηθεί το επιστημονικό προσωπικό που θα εργαστεί εκεί.

Ads

Όσον αφορά τη συμφωνία ΔΕΠΑ – Gazprom για το φυσικό αέριο, εκτίμησε οτι θα δώσει ώθηση στην ανταγωνιστικότητα της χώρας, με ταυτόχρονη αποκλιμάκωση του κόστους ενέργειας τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για τα νοικοκυριά.
 
Το πρωί της Τετάρτης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ασημάκης Παπαγεωργίου, δήλωσε, στον τηλεοπτικό σταθμός ΣΚΑΪ, ότι οι μειώσεις στην τιμή του φυσικού αερίου, θα ισχύσουν από τους λογαριασμούς του Απριλίου, μετά τη σχετική συμφωνία στην οποία κατέληξαν ΔΕΠΑ και Gazprom.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι οι τελικές υπογραφές της συμφωνίας θα μπουν εντός του Μαρτίου, επομένως οι μειώσεις θα περάσουν στην κατανάλωση από τα τιμολόγια του Απριλίου.