Το βράδυ της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή έναρξης της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, από την οποία έλειπαν ο Αλέξης Τσίπρας, ο Φώτης Κουβέλης, ο Πάνος Καμμένος και ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μίλησαν κατά σειρά, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ, και ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. Νωρίτερα το απόγευμα ένταση προκλήθηκε μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων στα Προπύλαια και στην Ομόνοια. 

Ads

Διαβάστε για τις δηλώσεις στο Ζάππειο: Σαμαράς: Η Ευρώπη ξέρει καλά τον δρόμο της

«Η προεδρία είναι ευκαιρία να προβάλει η Ελλάδα το κανονικό πρόσωπό της, αυτό μιας θεσμικά ισότιμης χώρας μέλους της ΕΕ» τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Σημείωσε, δε, ότι το επόμενο εξάμηνο «κορυφαία προτεραιότητα θα είναι η στροφή προς την οριστική έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο και η επιστροφή στην «κανονικότητα» μιας χώρας-μέλους της ΕΕ και της Ευρωζώνης». Διαβάστε αναλυτικά: Βενιζέλος: Προτεραιότητά μας η επιστροφή στην «κανονικότητα»

Μια «πρόκληση» και ένα «μήνυμα ελπίδας» για τον ελληνικό λαό, «μία απόδειξη ότι η επίμονη προσπάθεια αποδίδει καρπούς» είναι η ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα, όπως είπε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Διαβάστε αναλυτικά: Μπαρόζο: Η Ελλάδα απέφυγε την άτακτη χρεοκοπία

Ads

«Η οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη είναι ένας κακοτράχαλος δρόμος που απαιτεί θυσίες», δήλωσε ο Χέρμαν βαν Ρομπάι και πρόσθεσε ότι «οι προσπάθειες τόσο στην Ελλάδα, όσο και αλλού αποδίδουν καρπούς». Παράλληλα είπε ότι «θα είμαστε στο πλευρό σας σε όλο το δρόμο μέχρι την ανάκαμψη». Διαβάστε επίσης: Ρομπάι: Οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι αυτοσκοπός αλλά μέσο

Τέλος στο βήμα του Μεγάρου Μουσικής ανέβηκε ο Αντώνης Σαμαράς, που είπε πως «οι Έλληνες είμαστε πεισματάρηδες και θα τα καταφέρουμε». «Η χώρα μας που θεωρείτο ως αδύναμος κρίκος στο τέλος της ελληνικής προεδρίας θα είναι σύμβολο ότι η Ευρώπη δουλεύει, μπορεί και θα τα καταφέρει», πρόσθεσε.

Ο Α. Σαμαράς είπε ότι «η Ελλάδα πλήρωσε αυστηρά δικά της σφάλματα, αλλά και κατασκευαστικές ελλείψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διέψευσε τις Κασσάνδρες και ανέλαβε την προεδρία. Πολλοί ήταν εκείνοι που προεξοφλούσαν ότι η Ελλάδα δεν θα παραμείνει στην Ευρωζώνη και στοιχημάτιζαν ότι η Ευρωζώνη δεν θα τα καταφέρει»

«Η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί και η Ευρώπη απέδειξε ότι μπορεί. Πετύχαμε αυτά που πολλοί θεωρούσαν ακατόρθωτα» πρόσθεσε λέγοντας ότι «η Ευρώπη πέτυχε αυτό που πολλοί θεωρούσαν ανέφικτο: να μείνει ενωμένη, να κοιτάξει κατάματα τις αδυναμίες της και να αρχίσει να τις ξεπερνά».

«Στο τέλος της ελληνικής προεδρίας η Ελλάδα θα στέκεται στα πόδια της», κατέληξε ο πρωθυπουργός.