Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανέφερε από το Μιλάνο ότι η χώρα διαπραγματεύεται προληπτική γραμμή πίστωσης – κάτι που έχουν απαιτήσει οι δανειστές στο άκουσμα των περί πρόωρης εξόδου από τα προγράμματα στήριξης. Την ίδια στιγμή, ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ποτέ δεν είπε πως δεν έχει ανάγκη την ευρωπαϊκή στήριξη, η οποία βέβαια, όπως ανακοινώθηκε από το Βερολίνο θα υπάρξει μόνο με δέσμευση για εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.  

Ads

«Η Ελλάδα διαπραγματεύεται προληπτική πιστωτική γραμμή στήριξης» δήλωσε ο Α. Σαμαράς μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής Ασίας – Ευρώπης στο Μιλάνο, στον απόηχο του κραχ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, από την αβεβαιότητα των αγορών – μια αντίδραση που χαρακτήρισε «υπερβολική». Παράλληλα είπε ότι «η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο μνημόνιο» και ότι «υπάρχει συμφωνία για την επόμενη μέρα και προχωρεί μια σοβαρή συζήτηση για με τους εταίρους  και τους δανειστές μας για την πρώτη μεταβατική φάση». 

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η Ελλάδα κατάφερε μια «τεράστια αλλαγή τα τελευταία δυο χρόνια» στα ελλείμματα και στις μεταρρυθμίσεις κάτι που «αναγνωρίζεται από όλους» και «δεν αμφισβητείται». «Η συζήτηση που γίνεται είναι για το πώς θα προχωρήσουμε με τον πιο ασφαλή τρόπο», είπε. «Η συζήτηση γίνεται με τρόπο συστηματικό με όλους. Έχει εξηγηθεί από την πλευρά της Ελλάδας ότι δεν χρειαζόμαστε νέο Μνημόνιο. Όπως αποτελεί και στοιχείο των διαπραγματεύσεων, μια πιθανή προληπτική γραμμή στήριξης, που θα προστάτευε τη χώρα μας από πιθανές αναταράξεις στις αγορές. Και μάλιστα σε μια στιγμή που η παγκόσμια οικονομία δείχνει σημάδια κάμψης», σχολίασε τονίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις και η δημοσιονομική εξυγίανση θα συνεχιστούν. Σημειώνεται ότι σε δηλώσεις του στο Reuters είπε ότι «δεν θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα το 2015. Οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2016, στο τέλος της τετραετούς θητείας της Βουλής».

Παράλληλα επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον για «έλλειψη σοβαρότητας, η οποία ανησυχεί τις αγορές». «Το μόνο που προκαλεί ανησυχία είναι το πολιτικό ρίσκο: το ότι δηλαδή τα ελλείμματα μπορεί να επανέλθουν, ότι οι μεταρρυθμίσεις υπάρχει ο κίνδυνος να ανατραπούν», συμπλήρωσε. Στις ίδιες κατηγορίες προέβη και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, από το βήμα της Συντονιστικής Γραμματείας της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής για το Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, λέγοντας ακόμη ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση συκοφαντεί προληπτικά ως “συναλλασσόμενο” όποιον βουλευτή ψηφίσει, λοιδορεί τη δικαιοσύνη, αφού δεν έχει να πει κάποιο στοιχείο, λέει ότι η χώρα έχει μπει σε μια προεκλογική περίοδο και ζητεί επίσπευση των εκλογών, εγκατάλειψη της διαπραγμάτευσης, να μην ολοκληρωθεί η αναθεώρηση που κάνει η τρόικα, να μην συμφωνηθεί η ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού σκέλους του προγράμματος, να μην αγωνιστούμε για την επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους και να παραδώσει η κυβέρνηση τη χώρα μέσα σε μνημόνιο και τρόικα, για να κάνει μια άλλη κυβέρνηση τη δική της διαπραγμάτευση, χωρίς να λέει, όμως, αν θα είναι εντός πλαισίου ή διαπραγμάτευση μονομερών ενεργειών και εκπλήξεων».

Ads

Ακόμη είπε ότι «στόχος μας είναι η έξοδος από το μνημόνιο και την επιτήρηση της τρόικας, η επάνοδος στους κανονικούς θεσμούς της Ευρώπης». «Δεν χρειαζόμαστε προληπτική στήριξη εκτός Ευρωζώνης και ΕΕ και αυτό φάνηκε με τις άμεσες κινήσεις που έκανε ο κ. Ντράγκι για τη ρευστότητα των τραπεζών, αλλά και τις πολύ καθαρές δηλώσεις του κ. Κατάινεν. Αλλά ποτέ δεν είπαμε ότι δεν έχουμε ανάγκη από στήριξη ευρωπαϊκή, είπαμε ότι θέλουμε την κανονική στήριξη, τις κανονικές διαδικασίες, τους κανονικούς ευρωπαϊκούς μηχανισμούς» ανέφερε.

Από την πλευρά του Βερολίνου πάντως δόθηκε αυστηρό μήνυμα: «Όλοι θέλουμε να δούμε την Ελλάδα να βγαίνει από το πρόγραμμα στήριξης, αλλά με υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων».

Το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών, τόνισε πως στην Ελλάδα υπάρχει ήδη πρόγραμμα στήριξης, που θα πρέπει να εφαρμοστεί και επισήμανε πως η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι όπλο για να διασφαλιστεί η εμπιστοσύνη των αγορών. Συμπλήρωσε πως οι αποφάσεις για τυχόν ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα ληφθούν το Δεκέμβριο, στο πλαίσιο της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Πάντως, η δέσμευση Σαμαρά σε προληπτικό πρόγραμμα έφερε ανάκαμψη στην ελληνική χρηματαγορά σήμερα. Μετά το εβδομαδιαίο πτωτικό ράλι, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε με άνοδο 7,21%, στις 931,8 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 235,55 εκατ. ευρώ. Αποκλιμάκωση όμως καταγράφεται και στα δέκατη ομόλογα, με την απόδοση, που παραμένει αρκετά υψηλά, να διαμορφώνεται στο 8,29%. 

Απαντώντας στην επίθεση της κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «συνεχείς διαψεύσεις των κυβερνητικών ισχυρισμών» από την πλευρά του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίες «υπονόμευσαν πλήρως την αξιοπιστία της κυβέρνησης», με αποτέλεσμα -όπως αναφέρεται- «οι επενδυτές να θεωρούν ότι οι προβλέψεις Σαμαρά – Βενιζέλου για την πορεία της οικονομίας είναι τόσο αξιόπιστες όσο οι τυμπανοκρουσίες για το ‘τέλος της εποχής των μνημονίων’».

Διαβεβαιώνει ακόμη ότι μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «θα αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας για την Ελλάδα και την Ευρώπη, καταργώντας τα μνημόνια και αλλάζοντας την οικονομική πολιτική», αλλά και διεκδικώντας ταυτόχρονα «τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους τους χρέους και την αποπληρωμή του υπόλοιπου με ρήτρα ανάπτυξης, μέσα από την επαναδιαπραγμάτευση των δανεικών συμβάσεων σε ευρωπαϊκό (και όχι διμερές) επίπεδο».