Ικανοποιημένος από τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών σχετικά με την αντιμετώπιση της ανεργίας εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αναχωρώντας από τις Βρυξέλλες, όπου παρέστη στη Σύνοδο Κορυφής. Νωρίτερα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν συμφωνήσει στη λήψη μέτρων με στόχο την αναχαίτιση της ανεργίας των νέων και τη διευκόλυνση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε δάνεια.

Ads

Ειδικότερα, οι ηγέτες παρουσίασαν ένα σχέδιο ύψους 6 δις ευρώ για την ενίσχυση της επαγγελματικής απασχόλησης μεταξύ των νέων, το οποίο πρόκειται να τεθεί σε ισχύ τα επόμενα δύο χρόνια. Παράλληλα, ενέκριναν μέτρα που αποσκοπούν στο να «αποδεσμευτεί η χορήγηση δανείων» σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν «την ψυχή της οικονομίας», όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
 
«Χαιρετίζω τα συγκεκριμένα βήματα που αποφασίσθηκαν για την αντιμετώπιση της ανεργίας, και ιδιαίτερα της ανεργίας των νέων, καθώς και για την αύξηση της ρευστότητας στην ευρωπαϊκή οικονομία, ειδικά προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», σχολίασε ο κ. Σαμαράς αποχωρώντας από τη Σύνοδο.
 
Πλέον, επισήμανε ο πρωθυπουργός, όλοι αναγνωρίζουν ότι ανάπτυξη και απασχόληση, μαζί με την δημοσιονομική προσαρμογή, συνδέονται άρρηκτα και αποτελούν τον μόνο δρόμο εξόδου από την κρίση.
 
Πρόσθεσε ότι τα κονδύλια για την ανεργία των νέων θα εκταμιευθούν άμεσα και τα προγράμματα θα αρχίσουν να υλοποιούνται από τον Ιανουάριο του 2014. Πέραν των κονδυλίων που προβλέπονται στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την ανεργία των νέων, θα χρησιμοποιηθούν συμπληρωματικοί πόροι από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς και από τα αδιάθετα υπόλοιπα  των ετών 2014-17.
 
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ακόμη θετικό για την χώρα μας ότι επήλθε συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-20. Υπογράμμισε μάλιστα ότι τα αρμόδια υπουργεία έχουν ήδη αρχίσει τις προετοιμασίες «ώστε να αξιοποιήσουμε άμεσα και το τελευταίο ευρώ».

Έως 180 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα
 
Ποσό της τάξεως των 160 ως 180 εκατ. ευρώ θα λάβει η Ελλάδα τη διετία 2014- 2015 για τη στήριξη της απασχόλησης των νέων κάτω των 29 ετών, από το σύνολο των 6 δισ. ευρώ που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών πηγών.
 
Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, το Πρόγραμμα Απασχόλησης των Νέων αφορά κυρίως σε ευρωπαϊκές περιφέρειες με ποσοστά ανεργίας στους νέους που ξεπερνούν το 25%. Ως εκ τούτου, όλες οι περιφέρειες της Ελλάδας εντάσσονται σε αυτό, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, εκτιμώντας παράλληλα ότι η Ελλάδα θα λάβει από 160 έως 180 εκατ. ευρώ τη διετία 2014-2015.
 
Όπως σημειώνουν, το ποσό αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί, εάν ισχύσει κλιμακωτή χρηματοδότηση (ανάλογα με τα ποσοστά της ανεργίας), την οποία διεκδικεί η Ελλάδα.
 
Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το πρώτο τρίμηνο του 2013, στην Ελλάδα καταγράφηκαν περίπου 410.000 άνεργοι νέοι.