Σε γρίφο εξελίσσεται η εβδομαδιαία ενημέρωση του ΕΟΔΥ για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα. Ο τρόπος παρουσίασης μοιάζει να θέλει περισσότερο να μπερδέψει «εξαφανίζοντας» επί της ουσίας δείκτες που μέχρι σήμερα ήταν βασικοί στην επιδημιολογική επιτήρηση.

Ads

Τα ημερήσια κρούσματα και οι ημερήσιοι θάνατοι «κρύφτηκαν» σε μέσους εβδομαδιαίους όρους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, προκαλώντας αντιδράσεις αλλά και ειρωνικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τις επιδιώξεις του ΕΟΔΥ και της κυβέρνησης.

Πολλοί έκαναν λόγο για «αλχημείες» και «μαγειρέματα» ώστε να παρουσιάζεται μια καλύτερη επιδημιολογική εικόνα εν μέσω της τουριστικής περιόδου.

Υπενθυμίζεται πως ήδη η απόφαση για υποχρεωτική καραντίνα για τους Έλληνες με κορονοϊό, αλλά όχι για τους τουρίστες, προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων, ενώ ο Γκίκας Μαγιορκίνης, μέλος της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, παραδέχτηκε πως «υπάρχει θέμα σχεδιασμού, καθώς δεν περιμέναμε τόσο μεγάλη διασπορά μέσα στο καλοκαίρι».

Ads

Μαθηματικές εξισώσεις…

Στην πρεμιέρα της εβδομαδιαίας ενημέρωσης, που αντικατέστησε την καθημερινή, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε για την εβδομάδα από τις 4/7 έως τις 10/7 «16 θανάτους ασθενών COVID-19 ανά εκατομμύριο πληθυσμού» και «13.623 κρούσματα COVID-19 ανά εκατομμύριο πληθυσμού».

Για να βρει κάποιος τον πραγματικό αριθμό των ημερήσιων θανάτων θα πρέπει είτε να ανατρέξει στην έκθεση της 3ης Ιουλίου και να βγάλει τη διαφορά των συνολικών θυμάτων (30.496 – 30.302), διαιρώντας στη συνέχεια με το 7 (ημέρες της εβδομάδας), είτε να κάνει τον πολλαπλασιασμό του αριθμού των θανάτων ανά εκατομμύριο με το 10,5 (συνολικό πληθυσμό της χώρας).

Στην πρώτη περίπτωση ο συνολικός εβδομαδιαίος αριθμός των θυμάτων ήταν 194 και αν αυτός διαιρεθεί με το 7 δίνει κατά μέσο όρο 27 νεκρούς την ημέρα. Με τον δεύτερο τρόπο κατά μέσο όρο ο αριθμός των  θυμάτων ήταν 24.

Αντίστοιχα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 13.623 κρούσματα COVID-19 ανά εκατoμμύριο πληθυσμού (18% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 17% των λοιμώξεων. Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων ανέρχεται σε 4.058.998. Με τις ίδιες μεθόδους μπορούμε να καταλήξουμε πως τα κρούσματα ανέρχονται κατά μέσο όρο περίπου σε 22.500 ημερησίως.

Τα σχόλια στο Twitter…