Για τις εικόνες μεγάλου συνωστισμού που παρατηρήθηκαν στην κηδεία του αρχιμανδρίτη Σαράντη Σαράντου και τις αντιδράσεις που προκάλεσαν, μίλησε στο MEGA ο Μητροπολίτης Κηφισίας Αμαρουσίου και Ωρωπού, Κύριλλος.

Ads

«Ο πατήρ Σαράντης Σαράντος ήταν ένας κληρικός 80 ετών, επί 50 χρόνια υπηρετούσε στο Μαρούσι. Η οικογένειά του έχει 4 παιδιά και 19 εγγόνια. Πεθαίνει την Κυριακή το βράδυ τις 11. Στις 12 με παίρνουν τα παιδιά και μου λένε ότι δεν ήθελαν να δημιουργηθεί πρόβλημα, και να μην κηδευτεί στο Μαρούσι. Το πρωί έκανα εγώ την κηδεία και ήμουν εγώ εκεί. Ειδοποιώ από το πρωί την αστυνομία να βρίσκεται στο χώρο, ήρθε η αστυνομία και ασφαλίσαμε το χώρο. Έγινε στο μοναστήρι στον Άγιο Στέφανο. Είμαι αυστηρός με την τήρηση των μέτρων, σε σημείο που να έχω παρεξηγήσεις» είπε ο Μητροπολίτης Κύριλλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέσα στο ναό μπήκε μόνο η οικογένεια και οι ιερείς. «Ήταν λάθος που ήρθε ο κόσμος. Το έμαθαν και ήρθαν. Για να προσεγγίσει κάποιος εκεί υπάρχει μια διαδικασία. Η αστυνομία έκανε σωστά τη δουλειά της. Δεν είναι 500 άτομα, δεν χωράνε 500 άτομα. Στις εικόνες πόσοι φορούν μάσκες; Το 80% φοράει μάσκες» συνέχισε ο ίδιος.

«Όταν πήγα και ξεκίνησα την Ακολουθία, όποιος ήταν μέσα στον ναό τον βγάλαμε έξω. Σε σύγκριση με καταστάσεις που βλέπουμε αλλού, το 80% φορούσε μάσκες» εξήγησε στη συνέχεια, προσθέτοντας ότι «στην κηδεία ήταν σκορπισμένοι. Οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται μόνο μέσα σε κλειστά γραφεία. Είναι αλλιώς σε μια λειτουργία σε μια συγκροτημένη κατάσταση, και αλλιώς σε μια κηδεία. Η αστυνομία ήταν εκεί και έκανε και προσωπικό έλεγχο».

Ads

Λινού: Είχε τεράστια επίδραση στην κοινωνία

«Ο πατήρ Σαράντης Σαράντος ήταν μια μορφή που τη ζωή του δεν την έζησε ούτε ο σεβασμιότατος, γιατί είναι νεότερος. Έχασε τη σύζυγό του σε ατύχημα, και παρέμεινε κληρικός, και είχε τεράστια επίδραση στην κοινωνία. Και στην εκκλησία, όπως και σε όλους τους χώρους, υπάρχουν και οι αρνητές, και αυτοί που έχουν αναγάγει σε κάτι μεταφυσικό τη νόσο, και υπάρχει μελέτη που λέει ότι επειδή δεν μπορούμε να μοιραστούμε τον πόνο για μεγάλες απώλειες, θα δημιουργήσει προβλήματα. Αυτό δεν αναιρεί ότι αυτή η εικόνα είναι επικίνδυνη. Θα έπρεπε να το έχει προβλέψει η πολιτεία και να υπάρχουν συστάσεις», είπε η κ. Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών.

«Για το Πάσχα νομίζω ότι πρέπει να γίνουν οι ακολουθίες, να γίνουν πολλαπλές ώστε να διασπαρεί ο κόσμος, και σε εξωτερικούς χώρους. Αν είμαστε σε εξωτερικό χώρο, με σοβαρή επίβλεψη, με κορδέλες, αποστάσεις και μάσκες, τότε θα μπορούν περισσότεροι άνθρωποι να το απολαύσουν. Αν αυτό προετοιμαστεί εγκαίρως, θα μπορούσε να γίνει», πρόσθεσε η ίδια.