Σάλο έχουν προκαλέσει σε Ελλάδα, Ευρώπη και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι αποκαλύψεις το Στέλιου Κούλογου στο tvxs.gr για τα κεντρικά πρόσωπα του σκανδάλου των υποκλοπών Γιάννη Λαβράνο και Φέλιξ Μπίτζιο, αλλά και τη διαγραφή των φακέλων των παρακολουθήσεων του Νίκου Ανδρουλάκη και του Θανάση Κουκάκη. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, ουσιαστικά αρνείται να απαντήσει.

Ads

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι δύο επιχειρηματίες, που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον παραιτηθέντα ανιψιό του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, είναι εκείνοι που βρίσκονται πίσω από την εταιρεία KRIKEL , η οποία τα τελευταία τρία χρόνια έχει σκανδαλωδώς εξασφαλίσει «απόρρητες» συμβάσεις πολλών εκατομμυρίων από το Ελληνικό Δημόσιο. 

Επιπλέον, ο διαχειριστής της εταιρείας KRIKEL, Σταμάτης Τριμπάλης, κατά την κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής στις 22 Σεπτεμβρίου 2022, προσπάθησε με πλαστά επιχειρήματα να παραπλανήσει τους βουλευτές για το ρόλο των Λαβράνου και Μπίτζιου στην KRIKEL. 

Σόφι ιν’τ Βελντ (Renew Europe): «Αναπόφευκτο οι Μπίτζιος και Λαβράνος να καταθέσουν»

Ads

Μετά τις αποκαλύψεις, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η ευρωβουλευτής Σόφι ιν’τ Βελντ του Renew Europe, και εισηγήτρια της επιτροπής για τις παρακολουθήσεις (PEGA), έγραψε στην ανάρτησή της: «Περισσότερα στοιχεία αποκαλύφθηκαν από τον Στέλιο Κούλογλου για το σκάνδαλο Predatorgate. Μοιάζει αναπόφευκτο οι Μπίτζιος και Λαβράνος να καταθέσουν ενώπιον της ελληνικής εξεταστικής επιτροπής. Επίσης ενδιαφέροντα σημεία για την “τυχαία” διαγραφή των αρχείων για τους Θανάση Κουκάκη και Νίκο Ανδρουλάκη».

Θ.Κουκάκης: «Κάποιος να τα πει στη Γιούροβα»

Στην Ελλάδα, ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, ένα από από τα πιο σημαντικά πρόσωπα στην υποθεση όντας ο ίδιος στόχος των παρακλουθήσεων, υπογράμμισε στο twitter την κρισιμότητα των αποκαλύψεων και την συνέδεσε με την συνάντηση της Βέρα Γιούροβα με την ελληνική κυβέρνηση, όπου η αντζέντα της συζήτησης περιέχει το Κράτος Δικαίου, την κατάσταση στα μέσα ενημέρωσης, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και τη χρήση spyware.

 Συγκεκριμένα, έγραψε: «Κάποιος πρέπει να ενημερώσει τη Γιούροβα για τις αποκαλύψεις του Στέλιου Κούλογλου σχετικά με τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου των υποκλοπών, Φέλιξ Μπίτζιο και Γιάννη Λαβράνο, τους οποίους η κυβέρνηση προσπαθεί να προστατεύσει. Είμαι σίγουρος ότι η PEGA θα ασχοληθεί μαζί τους».

Θ.Καμπαγιάννης: «Οι δύο εταιρείες, μέσω Λαβράνου και Μπίτζιου, συλλειτουργούσαν»

Οι αποκαλύψεις δεν έμειναν ασχολίαστες και από τον έγκριτο νομικό Θανάση Καμπαγιάννη που σε ανάρτησή του υποστήριξε πως «μέχρι σήμερα, οι ψηφίδες που γνωρίζαμε φέρναν ολοένα πιο κοντά την Intellexa (που εμπορεύεται το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator) με την Krikel (που είναι προνομιακός προμηθευτής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όπως προκύπτει μέσω πολλών απόρρητων συμβάσεων). Οι σημερινές αποκαλύψεις του TV Χωρίς Σύνορα δείχνουν ότι οι δύο εταιρείες, μέσω των επιχειρηματιών Λαβράνου και Μπίτζιου, συλλειτουργούσαν» αναφέρει ο Θ. Καμπαγιάννης και καταλήγει:
 
«Το Predator ήταν στα πόδια του Μαξίμου. Και όπως προκύπτει από τις συστηματικές συνδυαστικές παρακολουθήσεις “ΕΥΠ plus Predator”, το πρωθυπουργικό γραφείο άδραξε την ευκαιρία.».

ΣΥΡΙΖΑ: «Μονόδρομος η κλήση των μαρτύρων»

Σε επίπεδο κομμάτων ήρθε πρώτα η αντίδραση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσου Ηλιόπουλου δηλώνοντας πως «οι σημερινές αποκαλύψεις του TV Χωρίς Σύνορα επιβεβαιώνουν αυτό που όλοι έχουν καταλάβει. Πως η ΝΔ αποκλείει βασικούς μάρτυρες από την Εξεταστική, όπως οι κ.κ. Λαβράνος, Μπίτζιος, Δημητριάδης, φοβούμενη τις αποκαλύψεις για τον κ. Μητσοτάκη και το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, ενώ προσπαθεί να κλείσει άρον άρον τις εργασίες της Επιτροπής».
 
Έτσι, ο Ν. Ηλιόπουλος ζήτησε, όπως ακριβώς τόνισε και η Ολλανδή ευρωβουλευτής, ότι «πλέον είναι μονόδρομος για τους βουλευτές της ΝΔ να δεχθούν επιτέλους την κλήση των μαρτύρων που από την πρώτη στιγμή ζητά σύσσωμη η αντιπολίτευση». 

«Βράζει» το twitter

Οι αποκαλύψεις προκάλεσαν πλήθος σχολίων και από χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ειδικά στο twitter, μεταξύ των οποίων και δημόσια πρόσωπα, όπως η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (2011-2014) Δέσποινα Κουτσούμπα, η πρώην Βουλευτής Κατερίνα Μάρκου κτλ.

Καμία απάντηση από κυβέρνηση

Πάντως, παρά το μπαράζ αντιδράσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας σε ερώτημα που του τέθηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, αναφορικά με τις αποκαλύψεις του Tvxs.gr. Μάλιστα, παρότι του τέθηκε και το ζήτημα της άρνησης εκ μέρους της πλειοψηφίας της ΝΔ στην Εξεταστική να κληθούν οι Γιάννης Λαβράνος και Φέλιξ Μπίτζιος ως μάρτυρες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρκέστηκε να αναφέρει:
 
«Η Εξεταστική Επιτροπή και η ελληνική Δικαιοσύνη διερευνούν εδώ και πολύ καιρό οτιδήποτε σχετίζεται με τα κακόβουλα λογισμικά». Παράλληλα, υποστήριξε πως «εκείνο που είναι σαφές -δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο- είναι ότι οι ελληνικές αρχές δεν έχουν προμηθευτεί και δεν χρησιμοποιούν αυτού του είδους τα κακόβουλα λογισμικά».