«Είναι πολύ μεγάλη, βαριά κουβέντα, να πω ότι είμαι περήφανη για τη Δικαιοσύνη» δήλωσε η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία βρισκόταν στο δικαστικό σώμα για δεκαετίες.

Ads

«Εσείς είσαστε υπερήφανη για την ελληνική Δικαιοσύνη;», ρωτήθηκε από τον Σταύρο Θεοδωράκη κατά τη διάρκεια εκπομπής του Alpha, για να απαντήσει:

«Είναι πολύ μεγάλη, βαριά κουβέντα, να πω ότι είμαι περήφανη. Εγώ δεν έχω να κρίνω και κανέναν. Υπήρξα σχεδόν 40 χρόνια δικαστής. Ξέρω ότι πολλοί συνάδελφοί μου προσπαθούν να κάνουν το σωστό. Βεβαίως θα υπάρξουν αστοχίες και λάθη. Άνθρωποι είναι και οι δικαστές. Αυτό που μέσα μου βαθιά εύχομαι και ελπίζω, είναι ακριβώς ότι είναι ανεξάρτητοι και δεν επηρεάζονται από κανέναν στην κρίση τους. Αυτό εύχομαι πάντα».

Αναφορικά με την τραγωδία των Τεμπών και την απόδοση δικαιοσύνης σε αυτή την περίπτωση, η ίδια δήλωσε τα εξής:

Ads

«Θέλω να πιστεύω πως ναι, είναι απαίτηση της κοινωνίας, του καθενός από εμάς. Από τη βραδιά εκείνη, που χάθηκαν 57 ανθρώπινες ζωές και μάλιστα νέων ανθρώπων, τα αισθήματα του πόνου και της οργής είναι αυτά νομίζω που διακατέχουν όλους μας. Θέλω να πιστεύω ότι η Δικαιοσύνη θα κάνει το χρέος της. Οφείλει να το κάνει. Όλοι περιμένουμε απαντήσεις. Να αναζητηθούν, να αποδοθούν οι ευθύνες και να υπάρξει η τιμωρία που προβλέπει η έννομη τάξη».

«Από την ημέρα εκείνη, όταν βλέπω γραμμές ή τρένο, πέρα από τον πόνο και την οργή, νιώθω και ντροπή ακόμη» ανέφερε επίσης.

Σχετικά με το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και το ζήτημα της παραβίασης του άρθρου 16, η κ. Σακελλαροπούλου είπε: «Συνταγματολόγοι εκφράστηκαν και προς τη μία και προς την άλλη κατεύθυνση. Θεωρώ ότι ο τελικός κριτής σε ένα κράτος δικαίου, όπως είναι η χώρα μας, είναι τα δικαστήρια».