Σύγχυση, νέο γύρο σεναρίων και διαψεύσεις πυροδότησε δήλωση που φέρεται να έκανε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης στο Spiegel διαμηνύοντας ότι εάν η Ελλάδα δεν πάρει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση τότε θα επιδιώξει συμφωνία για να καθυστερήσει την πληρωμή της δόσης των 448 δισ ευρώ προς το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου.

Ads

Οπως μετέδωσε το Reuters, ο Νίκος Βούτσης δήλωσε στο Spiegel πως εάν δεν υπάρξει εκταμίευση χρημάτων από τους εταίρους «μέχρι τις 9 Απριλίου, τότε θα πληρώσουμε πρώτα μισθούς και συντάξεις και μετά θα ζητήσουμε από το εξωτερικό συμφωνία και κατανόηση, ώστε να μην πληρώσουμε εγκαίρως τα 450 εκ. ευρώ στο ΔΝΤ».

Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε στο Reuters ότι «δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα η Ελλάδα να μην ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου. Η πορεία των διαπραγματεύσεων, άλλωστε, έχει καλύψει την απόσταση και έχει δημιουργήσει κοινό έδαφος. Τις επόμενες ημέρες θα γίνει περαιτέρω εξειδίκευση και σύντομα θα υπάρξει θετική κατάληξη σε Eurogroup που θα επικυρώσει τη συμφωνία.»

Ο κ. Βούτσης φέρεται να έχει δηλώσει στο Spiegel ότι «τα χρήματα φτάνουν μέχρι τα μέσα Απριλίου», ενώ εκτίμησε ότι η πρώτη δόση των 7 δισ. ευρώ θα μπορούσε να εκταμιευτεί το νωρίτερο στα τέλη Μαΐου. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση προσπαθεί μέχρι στιγμής να βρει χρήματα από άλλες πηγές.

Ads

«Θα θέλαμε επίσης τα 1,2 δισ. από το EFSF πίσω, τα οποία επιστρέψαμε από λάθος», είπε ο κ. Βούτσης. «Θα θέλαμε επίσης τα 1,9 δισ. από το ταμείο για τη διάσωση των τραπεζών, τα οποία δεν δίνονται εδώ και μήνες… Και μετά η Ελλάδα θα ήθελε να έχει τουλάχιστον μια ελάχιστη συμμετοχή στα χρήματα του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης του κ. Ντράγκι», πρόσθεσε ο κ. Βούτσης σύμφωνα με το Reuters.

Σύμφωνα με το Spiegel, η μη καταβολή πληρωμών στο ΔΝΤ συνιστά σαφή παραβίαση των κανονισμών του Ταμείου – μια παραβίαση, που δεν έχει υπάρξει ποτέ στην ιστορία του ΔΝΤ.

Το νέο θέμα με την πληρωμή της δόσης του ΔΝΤ προέκυψε διαρκούσης της τηλεδιάσκεψης του EuroWorkingGroup για την ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων.

Επισημαίνεται, ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προς την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ είχε προειδοποιήσει πως, εάν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να φθάσει σε αδυναμία εξυπηρέτησης των πληρωμών στο ΔΝΤ και είχε αφήσει να εννοηθεί πως θα επιλέξει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.