Στην Ανεξάρτητη Αρχή Προσφύγων στη Νίκαια κρίνεται σήμερα το μέλλον του Σαϊντού Καμαρά, του πρόσφυγα μαθητή του 1ου Λυκείου Αγίου Δημητρίου που κινδυνεύει με απέλαση στη Γουϊνέα λίγες ημέρες μετά τη συμμετοχή του στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Η απόφαση της Αρχής Προσφύγων αναμένεται να εκδοθεί σε τουλάχιστον 10 ημέρες.

Ads

Ο νεαρός μπήκε στο κτήριο συνοδευόμενος από τη δικηγόρο του χωρίς να κάνει κάποια δήλωση, έχοντας μεγάλη αγωνία για την εξέταση της προσφυγής του κατά της πρωτοβάθμιας απόφασης ασύλου που εκδόθηκε από το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Αλίμου, η οποία δεν του αναγνώρισε ότι κινδυνεύει η ζωή του αν επιστρέψει.

Έξω από την Αρχή τον υποδέχθηκε πλήθος κόσμου που συγκεντρώθηκε για να του εκφράσει την αλληλεγγύη του.

image

Ads

Δικηγόρος Σαϊντού: Η ακύρωση της απόφασης συνιστά μια δίκαιη και βάσιμη διεκδίκηση

Η δικηγόρος του, Νικολαία Τριανταφύλλου, δήλωσε στην «ΑΥΓΗ» ότι η ακύρωση της απόφασης συνιστά μια δίκαιη και βάσιμη διεκδίκηση, δεδομένου ότι δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν σημαντικές πληροφορίες και γεγονότα κατά τη διενέργεια της προσωπικής συνέντευξης που προηγήθηκε, ενώ είναι ενδεικτικό ότι δεν υπήρξε καν αναφορά τους στην αιτιολόγηση του σκεπτικού. «Ο Σαϊντού δικαιούται την αναγνώριση στο πρόσωπό του διεθνούς προστασίας καθώς πληρούνται οι προϋποθέσεις για την αναγνώριση της ιδιότητας του πρόσφυγα, όπως ορίζεται στο άρθρο 1 α (2)  της Σύμβασης της Γενεύης», σημειώνει.

«Ο Σαϊντού είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της πορείας χιλιάδων ασυνόδευτων παιδιών», λέει η Γαρυφαλλιά Τσιάρα, υπεύθυνη του προγράμματος παιδικής προστασίας της International Rescue Committee Hellas – IRC Hellas, της οργάνωσης που φιλοξένησε τον Σαϊντού μέχρι να κλείσει τα 18. Όπως εξηγε,ί τα παιδιά αυτά, «μετά από τεράστιες δυσκολίες στη χώρα καταγωγής, στο ταξίδι και συχνά κατά την άφιξη στην Ελλάδα», καταφέρνουν μεν «να βρουν μια ασφαλή στέγη και να πλαισιωθούν από τους επαγγελματίες, κοινωνικούς λειτουργούς, εκπαιδευτικούς, ψυχολόγους, νομικούς, που έχουν ανάγκη», μόλις όμως κλείνουν τα 18 «και αφού πλέον πάνε χρόνια σχολείο, μιλούν καλά ελληνικά και έχουν ενταχθεί στην ελληνική κοινωνία, αναγκάζονται να αντεπεξέλθουν μόνα τους σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες (απουσία υποστηρικτικού πλαισίου, κακές συνθήκες διαβίωσης στα διαμερίσματα για νεαρούς ενήλικες κ.τ.λ.) ενώ επίσης, σε πολλές περιπτώσεις, λαμβάνουν απορριπτική απόφαση στο αίτημα ασύλου τους».

Έως δύο χρόνια πριν, το θεσμικό πλαίσιο έδινε περισσότερες δυνατότητες. Η κυβερνητική παρέμβαση που ακολούθησε ωστόσο αυστηροποίησε τις απελάσεις. «Μέχρι το 2020, ο Σαϊντού και κάθε αιτών/ούσα άσυλο -και ειδικά τα ασυνόδευτα παιδιά- είχαν δικαίωμα να αιτηθούν άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματος ασύλου, με την παραπομπή από την αρμόδια Επιτροπή Προσφυγών. Σήμερα, η έλλειψη της παραπομπής στη νόμιμη μετανάστευση αντιτίθεται στο βέλτιστο συμφέρον του παιδιού και την κατάσταση της ψυχικής του υγείας σε περίπτωση επιστροφής του τελικά στη χώρα καταγωγής» αναφέρει η Ευτυχία Γεωργιάδη, υπεύθυνη του Τμήματος Προγραμμάτων της IRC.

Σήμερα η κυβέρνηση, πιεζόμενη απ’ το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης και διαμαρτυρίας που εκδηλώθηκε, εκφράζει την πρόθεση ν’ ασχοληθεί. Μια ημέρα μετά την 25η Μαρτίου, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανέβασε ανάρτηση με την οποία έκανε γνωστό ότι θ’ αναλάμβανε δράση, μεριμνώντας για την ενίσχυση του φακέλου τού Σαϊντού. Η προσθήκη αφορά, όπως μας ενημέρωσε η δικηγόρος Ν. Τριανταφύλλου, «συστατική επιστολή από τον διευθυντή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τη συμμετοχή και απόδοσή του στο σχολικό περιβάλλον». Με αυτήν μέσα θα κατατεθεί σήμερα η προσφυγή και η απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Προσφυγών θα γίνει γνωστή το λιγότερο σε δέκα ημέρες.

Δεδομένης της διάστασης που πήρε το θέμα υπάρχει – συγκρατημένα – η αισιοδοξία ότι ο Σαϊντού θα μείνει με τους συμμαθητές του και στη γειτονιά όπου έχει καταφέρει να ριζώσει.

Όμως το πρόβλημα δεν εξαντλείται στον ίδιο. Υπάρχουν πολλοί ακόμη Σαϊντού. Όπως λέει ακόμη στην ΑΥΓΗ η Ν. Τριανταφύλλου, «είναι τυχαίο πού γεννήθηκες, είναι τυχαίο πού μεγάλωσες, είναι τυχαίο ίσως και το ποιο θα είναι το τέλος του ταξιδιού και ποια θα είναι η νέα σου πατρίδα. Κανένας μας δεν επέλεξε να γεννηθεί στον ένα τόπο ή στον άλλον. Όταν είσαι παιδί, δεν μπορείς να επιλέξεις τίποτα, κάποια πράγματα είναι de facto. Αυτά είναι και δεν μπορείς να τ΄ αλλάξεις, αλλά τελικά… μπορείς να τ΄ αλλάξεις!

Μπορείς να βρεις νέα πατρίδα! Το ελπιδοφόρο που κρατάω είναι ότι ήχησε πολύ ισχυρά το μήνυμα του Αγ. Δημητρίου, ξεκίνησε από μια πολύ μικρή σχολική κοινότητα και τελικά αντήχησε σε όλη τη χώρα».

Στο πλάι του οι συμμαθητές του

Στο avgi.gr μίλησαν τρεις συμμαθήτριες του Σαϊντού. «Ο Σαϊντού είναι ένα παιδί που πρέπει να μείνει εδώ. Και όχι μόνο ο Σαϊντού, κάθε Σαϊντού γιατί είναι πολύ άδικο. Είμαστε εδώ για να τον υποστηρίξουμε με ό,τι τρόπο μπορούμε. Πρέπει να μείνει μαζί μας, πρέπει να μείνει στο σχολείο μας, πρέπει να μείνει στην Ελλάδα, να σπουδάσει» τόνισε η Αναστασία.

«Ο Σαϊντού έτσι όπως τον έχω γνωρίσει εγώ είναι ένα εξαιρετικό παιδί. Όχι μόνο εκείνος, ο κάθε Σαϊντού θα πρέπει να μείνει στην Ελλάδα. Δεν έχει προκαλέσει κανένα πρόβλημα. Έχει περάσει πάρα πολλά για να βρίσκεται εδώ πέρα. Έχει καταφέρει κάτι πολύ δύσκολο, να ενταχθεί μες το σχολείο, να κάνει φίλους. Έρχεται κάθε μέρα από το κέντρο στο σχολείο» σημείωσε η Λινέτ. «Ήρθαμε εδώ για να τον υποστηρίξουμε και πιστεύω ότι ο καθένας πρέπει να τον υποστηρίξει. Χαίρομαι πάρα πολύ που έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις το θέμα. Μην νομίζετε ότι είναι μόνο το δικό μας σχολείο. Σε κάθε σχολείο υπάρχει ένας Σαϊντού» συμπλήρωσε.

«Ο Σαϊντού είναι ένα πολύ καλό παιδί και πιστεύω ότι να τον υποστηρίξουμε. Τυχαία δεν είμαστε στη θέση του. Είναι ένα παιδί το οποίο πέρασε δύσκολα για να έρθει εδώ πέρα. Του αξίζει να μείνει εδώ, όπως και σε κάθε Σαϊντού» ανέφερε η Φλόρα.

«Είμαστε σήμερα εδώ για να στηρίξουμε τον μαθητή μας, τον Σαϊντού όπως τον έμαθε όλη η χώρα» υπογράμμισε από την πλευρά του στο avgi.gr ο διευθυντής του 1ου Λυκείου Αγίου Δημητρίου Νίκος Κακλαμάνος. «Αισθανόμαστε πολύ μεγάλη συγκίνηση γιατί είναι πολύ πλατιά η συμπαράσταση που έδειξε τόσο η τοπική κοινωνία του Αγίου Δημητρίου, αυτονοήτως η εκπαιδευτική κοινότητα που από την αρχή κινητοποιήθηκε όσο και ο πολιτικός κόσμος και χιλιάδες ανώνυμοι άνθρωποι από όλη την χώρα που είτε με ψηφίσματα είτε με τηλεφωνήματα είτε με email όλη αυτήν την περίοδο στήριξαν την υπόθεση του μαθητή μας» ανέφερε.

«Ο Σαϊντού είναι ένα παράδειγμα παιδιού το οποίο έχει ενταχθεί στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον με απόλυτο και σαφή τρόπο, και από αυτή την άποψη θα είμασταν αρκετά ανακόλουθοι εάν σήμερα η απόφαση ήταν μία απόφαση αρνητική ή εν πάση περιπτώσει όχι αυτή που προσδοκούμε» τόνισε ο Νίκος Κακλαμάνος.

Αλεξιάδης: «Είμαστε εδώ σήμερα για να διεκδικήσουμε και να συμπαρασταθούμε στο αυτονόητο»

Στο πλευρό του Σαϊντού βρέθηκε και αντιπροσωπεία του Τομέα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που άνοιξε και πανό έξω από το κτίριο της Ανεξάρτητη Αρχή Προσφύγων.

«Είμαστε εδώ σήμερα για να διεκδικήσουμε και να συμπαρασταθούμε στο αυτονόητο» τόνισε στο avgi.gr ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Τρύφωνας Αλεξιάδης. «Είμαστε εδώ για να κατοχυρώσουμε ένα δικαίωμα ενός μαθητή που έχει διαπρέψει και δεν είναι δυνατόν η ελληνική πολιτεία ακόμη να δημιουργεί εμπόδια σε κάτι το οποίο θα έπρεπε να έχει λυθεί εδώ και πολύ καιρό».

Ο Τρ. Αλεξιάδης υπενθύμισε ακόμη ότι οι γειτονιές της Β’ Πειραιά είναι γειτονιές που έχουν δημιουργηθεί από πρόσφυγες. «Έχουμε λοιπόν παραπάνω ευαισθησία σ’ αυτά τα ζητήματα. Και είμαστε εδώ για να συμπαρασταθούμε στον δίκαιο αγώνα του Σαϊντού» υπογράμμισε.

Πηγή: Αυγή