Σαφή όρο της ΕΕ αποτελεί πλέον η συναίνεση της ελληνικής αντιπολίτευσης στους στόχους του μνημονίου. Χθες, το Eurogroup ζήτησε ρητά τη δέσμευση της αντιπολίτευσης για συναίνεση στους στόχους του Μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου σχεδίου θέτοντάς τη, ως όρο για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας. Από την πλευρά της η ΝΔ εξετάζει το ενδεχόμενο να υπερψηφίσει ορισμένα από τα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Ads

«Είναι ζήτημα εθνικό και όχι κομματικό» δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ξεκαθαρίζοντας τη θέση της Ευρώπης. Αντίστοιχες ήταν και οι δηλώσεις του Όλι Ρεν. Οι δυο αξιωματούχοι υπογράμμισαν την ανάγκη επίσπευσης της πολιτικής συναίνεσης και ξεκαθάρισαν ότι είναι από εκ των ουκ άνευ για την ομαλή συνέχιση της χρηματοδότησης.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο, φαίνεται ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπερψηφιστούν ορισμένα από τα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που συγκροτεί η κυβέρνηση. Σύμφωνα με το «Έθνος» ο Αντώνης Σαμαράς παρότι δηλώνει ότι ο κ. Παπανδρέου θα πρέπει να αποδεχτεί ολόκληρο το πακέτο που παρουσίασε στο Ζάππειο, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις δεν αποκλείει την καταψήφιση επί της αρχής και να στηρίξει μεμονωμένα μέτρα, όπως η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων και οι αποκρατικοποιήσεις. Αν τελικά ο πρόεδρος της ΝΔ προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση αυτό δεν θα θεωρηθεί άσχετο με τις πιέσεις που ασκήθηκαν από την τρόικα και την ΕΕ. Πάντως, στελέχη του κόμματος αποκλείουν κάθε πιθανότητα συνυπογραφής από τον κ. Σαμαρά του συνολικού κυβερνητικού «πακέτου».

Έτσι, αποφασισμένος να μη μετακινηθεί από την πάγια θέση του για το μνημόνιο αλλά χωρίς να αρνηθεί στήριξη σε μέτρα που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο, θα προσέλθει σήμερα στη συνάντηση που θα έχει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Αντώνης Σαμαράς. Σύμφωνα με την «Καθημερινή» στενοί συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ υπογραμμίζουν ότι υπάρχει απάντηση στο αίτημα για συναίνεση και αυτή θα επαναληφθεί εφόσον ζητηθεί. Εξάλλου η Συγγρού επιχείρησε να ακυρώσει τα σενάρια που κυκλοφόρησαν μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Σαμαρά – Παπανδρέου περί προετοιμασίας του εδάφους για πολιτική συναίνεση. «Λέμε όχι σε θυσίες του λαού χωρίς αντίκρισμα» υπογράμμισε χθες ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς από τη Θεσσαλονίκη. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ειπώθηκε εξάλλου ότι η επικοινωνία αυτή δεν σημαίνει ότι επιτεύχθηκε η εύρεση κοινού τόπου.

Ads

Πάντως στελέχη της ΝΔ φάνηκαν σε δηλώσεις του «φιλικά προσκείμενα» στη μερική έστω συναίνεση εφόσον υιοθετηθούν μέτρα που προτείνει το κόμμα από την κυβέρνηση. «Εάν η κυβέρνηση υιοθετήσει προτάσεις που εμείς καταθέσαμε, γιατί να μην υπάρχει συναίνεση; Γι’ αυτό και καταθέσαμε την πρόταση, για να συμβάλουμε» σημείωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας. Νωρίτερα, ο κ. Δημ. Αβραμόπουλος σε δηλώσεις του στην «Καθημερινή» είχε ζήτησει υποστολή των κυβερνητικών και κομματικών σημαιών χάριν του εθνικού συμφέροντος, θέση που αρχικά εκνεύρισε κάποια «γαλάζια» στελέχη αλλά τελικώς θεωρήθηκε εντός γραμμής.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Γ. Μιχελάκης σε δηλώσεις του χθες, επέμενε ότι ένα από τα πρώτα μέτρα που θα υλοποιήσει η ΝΔ ως κυβέρνηση είναι η επιστροφή του ποσού που «κόπηκε» από τους χαμηλο-συνταξιούχους. Όταν ρωτήθηκε, μάλιστα, για το εάν υπάρχουν τα σχετικά κονδύλια, απάντησε: «Όλα αυτά που προτείνουμε είναι κοστολογημένα. Όλα αυτά τα χρήματα υπάρχουν. Δεν κάναμε ποτέ αντιπολίτευση με την έννοια ”λεφτά υπάρχουν” όπως το έλεγε το ΠΑΣΟΚ».

Οι δηλώσεις προκάλεσαν την αντίδραση της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Γ. Οικονόμου επεσήμανε ότι «σε μια περίοδο που ο κίνδυνος της χρεοκοπίας είναι περισσότερο απειλητικός από ποτέ, η ηγετική ομάδα της ΝΔ αντιγράφει πλήρως τη φιλοσοφία που το ΠΑΣΟΚ εφάρμοζε όταν ήταν αντιπολίτευση. Μετά τον μηδενισμό του ελλείμματος χωρίς θυσίες, ανακάλυψε ότι ”τα λεφτά υπάρχουν”. Είναι η πιο επικίνδυνη λογική για τον τόπο» κατέληξε.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο των σκληρότερων μέτρων καθώς τελεί υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικας και της ΕΕ. Εντός της εβδομάδας αναμένεται να παρουσιαστεί η τελική μορφή του μεσοπρόθεσμου και θα γίνουν γνωστά και τα ανταλλάγματα που καλείται να παράσχει η Ελλάδα, προκειμένου να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη συνέχιση της κοινοτικής βοήθειας. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αρνητικός στη χορήγηση εγγυήσεων δημόσιας περιουσίας, ενώ κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η Ελλάδα έχει ουσιαστικά δεχθεί και απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και κατά κύριο λόγο στις ΔΕΚΟ.