Η ΠΓΔΜ δεν μπορεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, αν δεν αλλάξει την ονομασία της και αν δεν επικυρώσει τη συμφωνία με την Ελλάδα, ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ σήμερα από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ads

«Είναι μια μοναδική ευκαιρία για τον λαό της πΓΔΜ και είναι δική τους η απόφαση», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ , ξεκαθαρίζοντας ότι αν ο λαός της πΓΔΜ δεν στηρίξει τη συμφωνία για το όνομα, η χώρα δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να αλλάξει το όνομά της η χώρα», ανέφερε ο Γ. Στόλτενμπεργκ. Ο ίδιος τόνισε ότι ξεκινούν οι ενταξιακές συνομιλίες με το ΝΑΤΟ, αλλά χρειάζεται η ολοκλήρωση όλων των εθνικών διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής του συντάγματος της χώρας, ούτως ώστε να εφαρμοστεί η συμφωνία που επετεύχθη με την Αθήνα και στη συνέχεια το ΝΑΤΟ να καλέσει τη χώρα να γίνει το 30ο μέλος της Συμμαχίας.

«Είναι μια μοναδική ευκαιρία για τον λαό της FYROM και είναι δική του η απόφαση», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ , ξεκαθαρίζοντας ότι «αν ο λαός της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας δεν στηρίξει τη συμφωνία για το όνομα, η χώρα δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ». «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να αλλάξει το όνομά της η χώρα», ξεκαθάρισε ο Γ. Στόλτενμπεργκ.

Το προσχέδιο συμπερασμάτων για την πρόσκληση στα Σκόπια

Ads

Εν τω μεταξύ, το ειδησεογραφικό πρακτορείο της ΠΓΔΜ «ΜΙΑ» έδωσε στη δημοσιότητα το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου του ΝΑΤΟ για την πρόσκληση ενταξιακών διαπραγματεύσεων. «Το 2008, στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου, αποφασίσαμε ότι το ΝΑΤΟ θα απευθύνει πρόσκληση στη FYROM να ενταχθεί στη Συμμαχία, με το που υπάρξει μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Καλωσορίζουμε την ιστορική συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για τη λύση της ονομασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίσαμε να καλέσουμε την κυβέρνηση των Σκοπίων να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για ένταξη στη Συμμαχία μας. Προϋπόθεση για μια επιτυχημένη κατάληξη της διαδικασίας ένταξης είναι η πλήρης εφαρμογή όλων των προβλεπόμενων από τη συμφωνία διαδικασιών για το όνομα», αναφέρεται στο προσχέδιο.

Μάλιστα, το ΝΑΤΟ συνιστά στην κυβέρνηση των Σκοπίων να ενισχύσει σημαντικά τις σχέσεις καλής γειτονίας και να θέσει σε εφαρμογή τη συμφωνία που υπέγραψε με τη Βουλγαρία. Επίσης, χαιρετίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης Ζάεφ και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε θέματα που έχριζαν άμεσης επίλυσης και την ενθαρρύνει να τις συνεχίσει, ώστε να ενισχυθεί η συνεισφορά της στη Συμμαχία. Τέλος, το προσχέδιο καταλήγει με μια έκκληση προς την αντιπολίτευση και τον πρόεδρο της χώρας, Ιβανόφ, να στηρίξουν τη συμφωνία των Πρεσπών.