Μετά την έντονη αντίδραση της Αθήνας, η Αλβανική κυβέρνηση απέσυρε (από την ηλεκτρονική σελίδα) το ΦΕΚ με την απόφαση που ανοίγει το δρόμο για τις απαλλοτριώσεις περιουσιών της ελληνικής μειονότητας στη Χειμάρρα. 

Ads

Το μήνυμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ήταν σαφές: Χωρίς σεβασμό στην ελληνική μειονότητα δεν πρόκειται να συνεχιστεί η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ. Η άμεση και σαφής απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού ανάγκασε σε πρώτη υποχώρηση της Αλβανική κυβέρνηση, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει πως αναμένει καθαρή θέση των Τιράνων με την οποία θα ανακαλείται οριστικά η αποξένωση των Ελλήνων της μειονότητας από τις περιουσίες τους.

Όπως σημείωσαν διπλωματικές πηγές η «αφαίρεση» δεν σημαίνει «ανάκληση» του νόμου που έχει ψηφίσει το Αλβανικό Κοινοβούλιο. Μετά την αφαίρεση του ΦΕΚ «μένει να φανεί αν η κίνηση αυτή ήταν το πρώτο βήμα για την πλήρη ανάκληση των απαράδεκτων αποφάσεων που στοχοποιούν την ελληνική μειονότητα και την περιουσία της, υπονομεύοντας ανεπανόρθωτα την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές. Εξάλλου στην Αθήνα εκτιμάται ότι η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί μέρος συνολικού σχεδίου για την υφαρπαγή των Ελληνικών περιουσιών, ειδικά στην περιοχή της Χειμάρρας. Έντονες ήταν και οι αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης.