Οι εκρηκτικές διαστάσεις που έχει λάβει η φοροδιαφυγή στη χώρα, σε συνδυασμό με την εφαρμοζόμενη πολιτική λιτότητας, έχουν προκαλέσει την αγανάκτηση των πολιτών, οι οποίοι σπεύδουν να καταγγείλουν επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες που επιλέγουν τις πρακτικές αυτές. Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επισκεπτόμενος χθες, Παρασκευή, το ΣΔΟΕ, έδωσε εντολή να ξεκινήσει «σαφάρι» εντοπισμού των φοροφυγάδων, κυρίως μεγάλης κλίμακας, σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστούν συνολικά 1,2 δισ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής, όπως προβλέπεται από τις δεσμεύσεις του μνημονίου.

Ads

Ειδικότερα, μόνο το 5μηνο Ιανουάριος-Μάιος έχουν πραγματοποιηθεί 6.000 καταγγελίες πολιτών στην υπηρεσία 1517. Αντίστοιχος αριθμός για ολόκληρο το 2009 είναι 4.098. Οι καταγγελίες πολιτών, αφού αξιολογηθούν, αξιοποιούνται είτε αυτόνομα είτε στο πλαίσιο επιχειρησιακών σχεδίων που υλοποιούνται ήδη. Εκτός, όμως, από τις καταγγελίες, γίνονται και καθημερινοί έλεγχοι σε εμπορικές συναλλαγές για τη διαπίστωσης εφαρμογής της φορολογικής νομοθεσίας. Επίσης, το ΣΔΟΕ πραγματοποιεί αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε διάφορες επιχειρήσεις, σε ελέγχους διακίνησης σε σταθμούς διοδίων και σε ελέγχους σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τουριστικές περιοχές.

Στη «μαύρη λίστα» του ΣΔΟΕ μπαίνουν τα κέντρα διασκέδασης, ενώ αναμένεται εντός της εβδομάδας να μπει λουκέτο σε 20 από αυτά. Επίσης, ιδιοκτήτες πισινών που δεν έχουν δηλωθεί, σκάφη αναψυχής, επαγγελματικές ομάδες όπως είναι οι γιατροί, οι συμβολαιογράφοι, οι ιδιοκτήτες offshore εταιρειών κτλ. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», εντός των προσεχών ημερών στο φως της δημοσιότητας θα έλθουν νέες λίστες με χειρουργούς και μεγαλοδικηγόρους οι οποίοι φοροδιαφεύγουν.

Κατά την επίσκεψή του στα γραφεία του ΣΔΟΕ, ο Γ. Παπακωνσταντίνου, απευθυνόμενος στους ελεγκτές υπογράμμισε πως «η καρδιά του κράτους είναι το σύστημα εσόδων και πρέπει να ξανακάνουμε τον Έλληνα πολίτη να εμπιστευθεί το κράτος σε σχέση με τη φορολογία, να μπορεί να πει ότι έχει απέναντί του ένα κράτοςτο οποίο επιμερίζει τα βάρη με δίκαιο τρόπο και κυνηγά αλύπητα αυτούς που προκλητικά και κατάφωρα φοροδιαφεύγουν. Δεν μπορεί πια ο Έλληνας πολίτης να αποδεχθεί ότι υπάρχουν πολίτες που ζουν με έναν συγκεκριμένο τρόπο γύρω μας και δηλώνουν εισοδήματα που παραπέμπουν σε έναν άλλον τρόπο ζωής. Δεν μπορούν να δεχθούν ότι υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελμάτων με τέτοια προκλητική διάσταση ανάμεσα στο πώς ζουν και στο τι δηλώνουν».

Ads

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Το Βήμα», το ΣΔΕΟ συστήνει επίσης μια ειδική ομάδα για τους φορολογούμενους με μεγάλα εισοδήματα, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι είναι αυτοί που έχουν αποκτήσει τεράστιες περιουσίες οι οποίες δικαιολογούνται από τις νόμιμες δραστηριότητές τους και ποιοι όχι.

Επίσημα στοιχεία από το ΣΔΟΕ

Το ΣΔΟΕ έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία, σχετικά με τη δράση του και τα αποτελέσματα των ελέγχων που έχει κάνει τους τελευταίους μήνες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.

Από έρευνες σε δικηγορικά γραφεία και επιχειρήσεις εισαγωγής σκαφών αναψυχής έχουν εντοπιστεί 35 περιπτώσεις κατόχων σκαφών μήκους άνω των 30 μέτρων, που δηλώνουν ζημιές στις επιχειρήσεις τους.

Από ελέγχους σε δεκατέσσερα διαγνωστικά κέντρα, συγκεντρώθηκαν στοιχεία 153 χειρουργών και άλλων γιατρών στους οποίους διενεργούνται ήδη έλεγχοι και ανοίγουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους. Πρόκειται για ελέγχους που επεκτείνονται και σε πανεπιστημιακούς γιατρούς και σε γιατρούς του ΕΣΥ, όπου εξετάζονται οι προμήθειες των υλικών των νοσοκομείων για να εντοπιστούν εκτός των άλλων και χρηματισμοί των ίδιων των γιατρών.

Από διασταυρώσεις που έχουν γίνει στις φορολογικές δηλώσεις συμβολαιογράφων έχει εντοπιστεί ότι το 63% όσων ελέγχθηκαν εμφανίζουν απόκλιση εσόδων και δηλωθέντων κερδών πάνω από 100.000 ευρώ. Οι περιπτώσεις αυτές ελέγχονται.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διερεύνηση πάνω από 200 περιπτώσεων ακινήτων που ανήκουν σε off-shore εταιρίες και ελέγχονται τώρα ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους, τις δηλώσεις και τις καταβολές φόρων.

Από 802 ελέγχους που διενεργήθηκαν το δίμηνο Απρίλιος-Μάιος μόνο στην Αττική σε αντίστοιχο αριθμό κέντρων διασκέδασης και χώρων μαζικής εστίασης εντοπίστηκαν 449 παραβάτες και έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για το κλείσιμο των καταστημάτων αυτών για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, με βάση το νέο φορολογικό νόμο.

Παράλληλα, το ΣΔΟΕ ερευνά εάν και πώς αξιοποίησαν 333 επιχειρήσεις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο την περίοδο 1998- 2002 τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποίησαν.