Ξημερώματα της 17ης Ιανουαρίου 2013 στα Πετράλωνα, o 27χρονος Σαχζάτ Λουκμάν ενώ πηγαίνει με το ποδήλατό του στη δουλειά του στη λαϊκή, δολοφονείται εν ψυχρώ, στη μέση του δρόμου. Φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας ήταν οι χρυσαυγίτες Χρήστος Στεργιόπουλος και Διονύσης Λιακόπουλος.

Ads

Σε αντιφασιστική συγκέντρωση και πορεία μνήμης για την συμπλήρωση 11 χρόνων από τη δολοφονία του Πακιστανού εργάτη καλούν σήμερα Τετάρτη, στις 6:30 το απόγευμα, στην πλατεία Μερκούρη στα Άνω Πετράλωνα (πλησίον ΗΣΑΠ Πετραλώνων) η ΚΕΕΡΦΑ και η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας.

Όπως αναφέρουν, μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές:

«Κλείνουν 11 χρόνια από τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν από τους χρυσαυγίτες Λιακόπουλο και Στεργιόπουλο με επτά μαχαιριές στην καρδιά, χαράματα στις 17 Γενάρη του 2013, στην οδό Τριών Ιεραρχών στα Πετράλωνα, όταν πήγαινε με το ποδήλατο στη δουλειά του. Δύο μέρες μετά στις 19 Γενάρη, ο αντιφασιστικός ξεσηκωμός έφερε χιλιάδες στους δρόμους στην κινητοποίηση “Αθήνα πόλη αντιφασιστική”. Όμως, η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου άφησε τη ναζιστική δολοφονική συμμορία της Χρυσής Αυγής να παριστάνει το “νόμιμο πολιτικό κόμμα”, φτάνοντας στις 18 Σεπτέμβρη στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Ads

» Η αντιφασιστική έκρηξη οργής ήταν αυτή που ανάγκασε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε συλλήψεις της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής και τους εισαγγελείς να μελετούν τους ξεχασμένους στα συρτάρια του Δένδια φακέλους με τα εγκλήματα των ναζί».

Εκτός της σημερινής κινητοποίησης, αντιφασιστική συγκέντρωση για τα 11 χρόνια από τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20 Ιανουαρίου στις 12:00, στην πλατεία Μερκούρη, στα Άνω Πετράλωνα. Στο κάλεσμά τους, ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας – Πειραιά και η καμπάνια «Δεν είναι αθώοι, οι ναζί στη φυλακή» αναφέρουν:

«17 Γενάρη 2013. Ο εργάτης μετανάστης Σαχζάτ Λουκμάν βγήκε με το ποδήλατό του για να πάει στη δουλειά του. Εκείνη την ώρα διάλεξαν οι χρυσαυγίτες Σεργιόπουλος και Λιακόπουλος να βγουν για «κυνήγι». Ήταν αποφασισμένοι και προετοιμασμένοι να σκοτώσουν με σχέδιο και μίσος. Βρήκαν τον Σαχζάτ και με απανωτές μαχαιριές τον σκότωσαν, στη διασταύρωση Τριών Ιεραρχών και Φυλασίων, στα Πετράλωνα. Αδίστακτα, στο φως της μέρας.

» Ο Σαχζάτ Λουκμάν τώρα ζει στη μνήμη μας μαζί με όλα τα θύματα των φασιστών που εκείνη την περίοδο είχαν απόλυτη ασυλία από το κράτος. Θυμόμαστε τον Σαχζάτ όπως και τον Παύλο Φύσσα, όπως και όλους όσους και όσες υπήρξαν τα γνωστά και άγνωστα θύματα της φασιστικής και της κρατικής βίας. Ένα μακρύς κατάλογος από διωγμένους, χτυπημένους, πνιγμένους που μέχρι σήμερα μεγαλώνει και ζητά δικαιοσύνη.

» Με τους αγώνες μας τιμούμε τη μνήμη του Σαχζάτ και όλων των άλλων. Καλούμαστε να απαντήσουμε στις προκλήσεις που μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα: Αστυνομική καταστολή, αντιμεταναστευτική, αντιπροσφυγική πολιτική σε Ελλάδα και Ευρώπη, φτώχεια και άνοδος της ακροδεξιάς, πόλεμοι και ασυδοσία του καπιταλισμού σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

» Οι αγώνες μας δίνονται στον δρόμο! Ούτε σπιθαμή γης στους φασίστες! Η θέση τους είναι στο περιθώριο! Άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες. Δουλειά και ίσα δικαιώματα για όλους και όλες.

» 20 Γενάρη, 12 το μεσημέρι καλούμε σε αντιφασιστική συγκέντρωση, για τα 11 χρόνια από τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν, στην πλατεία Μερκούρη στα Πετράλωνα, μαζί με τοπικές συλλογικότητες, φοιτητικούς συλλόγους και συνδικάτα.

Δεν ξεχνάμε τα θύματα
Δε συγχωρούμε τα εγκλήματα».

 

Η δολοφονία

Την Πέμπτη 17 Γενάρη του 2013, στις 3.30 τα ξημερώματα, ο 26χρονος μετανάστης Σαχτζάτ Λουκμάν δολοφονήθηκε εν ψυχρώ στα Πετράλωνα από δύο μέλη της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής σε μηχανάκι, ενώ κατευθυνόταν με το ποδήλατο του προς τη δουλειά του, στη λαϊκή. Ποιο ήταν το «έγκλημά» του; Ήταν Πακιστανός!

Τον Απρίλιο του 2014 με απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ένοχοι με ποινή ισόβιας κάθειρξης και χωρίς ελαφρυντικά, κρίθηκαν οι δύο κατηγορούμενοι χρυσαυγίτες, Διονύσης Λιακόπουλος και Χρήστος Στεργιόπουλος, για τον φόνο του 27χρονου Πακιστανού Σαχζάτ Λουκμάν.

Το δικαστήριο έκρινε ότι το κίνητρο των δολοφόνων του Σαχζάτ Λουκμάν, Διονύση Λιακόπουλου και Χρήστου Στεργιόπουλου, ήταν ρατσιστικό, εφάρμοσε δε την διάταξη του άρθρου 79 παρ. 3 ΠΚ που όριζε το ρατσιστικό κίνητρο ως επιβαρυντική περίσταση κατά την επιμέτρηση της ποινής (πλέον άρθρο 81Α για το ρατσιστικό έγκλημα).

Οι δολοφόνοι, αφού προσπέρασαν το ποδήλατο του Λουκμάν και του έκοψαν το δρόμο, κατέβηκαν στο οδόστρωμα και οπλισμένοι με «πεταλούδες» μαχαίρωσαν τον Λουκμάν.

Πρώτος χτύπησε ο Λιακόπουλος, κατευθείαν στην καρδιά. Ακολούθησαν έξι λυσσαλέα χτυπήματα, στον ήδη τραυματισμένο θανάσιμα Λουκμάν, από τον Στεργιόπουλο, πυροσβέστη στο επάγγελμα, στην σπονδυλική στήλη, στην πλάτη, στο χέρι του θύματος και αλλού.

Ο Σαχζάτ Λουκμάν ήταν νεκρός και οι χρυσαυγίτες έφυγαν, αφού έκαναν τον γύρο του θριάμβου γύρω απ’ τον νεκρό, για να συνεχίσουν να σκοτώνουν την ώρα τους στους δρόμους της Αθήνας. Οι μάρτυρες κατέθεσαν πως οι δράστες έφυγαν «σαν να μη συνέβη τίποτα».

Εκτός από τους κατοίκους της περιοχής που βγήκαν στον δρόμο, ένας οδηγός ταξί διερχόμενος από την περιοχή, συγκράτησε την πινακίδα του σκούτερ των χρυσαυγιτών, ανέφερε το περιστατικό στην αστυνομία και μερικές ώρες αργότερα οι δολοφόνοι συνελήφθησαν στο Σύνταγμα.

Στην έρευνα που ακολούθησε στα σπίτια τους εντοπίστηκαν τρία στιλέτα «πεταλούδες», ένας σουγιάς, μια μαύρη λεπίδα με ειδική λαβή, δύο ξύλινα ρόπαλα, σφαίρες, μία σφεντόνα, ενώ στο σπίτι του ενός βρέθηκαν και πενήντα προεκλογικά φυλλάδια της Χρυσής Αυγής.