Δεν υπάρχει ακόμη καταγραφή της δημόσιας περιουσίας, «αυτή είναι μια πικρή αλήθεια. Γίνεται πολλή συζήτηση για την περιουσία του κράτους, αλλά δεν την ξέρουμε, ούτε έχουμε μια καλή εκτίμηση για την αξία της» δηλώνει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο Έθνος ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

Ads

Σε ερώτηση για το αν «θα βγουν τα νούμερα ή πάμε ολοταχώς για χρεοκοπία» ο κ. Σαχινίδης απαντά: Στα πρόθυρα της χρεοκοπίας η χώρα έφτασε τον Μάιο του 2010, όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να δηλώσει αδυναμία πληρωμής ενός μεγάλου χρεολυσίου. Με τις προσπάθειες του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, καταφέραμε να πείσουμε τους εταίρους μας, έστω και την τελευταία στιγμή, να στηρίξουν τη χώρα. Συμφωνήσαμε σε ένα πακέτο στήριξης 110 δισ. ευρώ και αποφύγαμε αυτό το ενδεχόμενο. Τα «νούμερα» θα βγουν αν προχωράμε σταθερά και με συνέπεια όλες τις αναγκαίες αλλαγές που θα φέρουν τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά και τα δημόσια οικονομικά σε έλεγχο.

Ερωτώμενος για το τί σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση εάν η Ε.Ε. δεν λάβει τις αποφάσεις που επιθυμεί η Ελλάδα, ο υφυπουργός Οικονομικών σημειώνει: «Αυτήν τη στιγμή στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης γίνεται μια σημαντική συζήτηση. Δεν ωφελεί να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Υπάρχει επιφυλακτικότητα από τις χώρες που καλούνται να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του κόστους της κρίσης χρέους. Δύο πράγματα θέλω να πω. Πρώτον, ότι πέρα από την τελική μορφή που θα πάρουν οι αποφάσεις στην Ευρώπη υπάρχει από όλους, και ειδικότερα από τις χώρες που έχουν ειδικό βάρος σε αυτήν τη συζήτηση (όπως η Γερμανία), η δηλωμένη βούληση για την ενίσχυση του ρόλου του κοινού νομίσματος. Δεύτερον, εμείς -ανεξάρτητα των αποφάσεων που ληφθούν- πρέπει να συνεχίσουμε το πρόγραμμα αλλαγών της χώρας. Πέρα από την ειλημμένη απόφαση για την επιμήκυνση, είτε υπάρξει ευρωομόλογο, είτε μείωση του επιτοκίου, είτε δυνατότητα επαναγοράς του χρέους, είτε όποιος συνδυασμός επιμέρους προτάσεων που έχουν κατατεθεί, τίποτα από όλα αυτά από μόνο του δεν θα μας σώσει εάν δεν αλλάξουμε τη χώρα από μια χώρα καταναλωτή και εισαγωγέα αγαθών και υπηρεσιών σε μια χώρα που έχει ρόλο στον διεθνή καταμερισμό της εργασίας και της παραγωγής».

Για το ενδεχόμενο δεύτερου κύκλου στο ασφαλιστικό και στους μισθούς, ο Φίλιππος Σαχινίδης λέει: «Θα καταθέσουμε μέχρι τον Ιούνιο το νομοσχέδιο για το ενιαίο μισθολόγιο. Η προσπάθεια για τον εξορθολογισμό των αμοιβών του δημοσίου τομέα δεν είναι δεύτερος κύκλος ενός σχεδίου μείωσης μισθών. Δεν είναι λογικό εργαζόμενοι με τα ίδια προσόντα και τις ίδιες αρμοδιότητες να αμείβονται με διαφορετικό τρόπο. Ταυτόχρονα δεν είναι δυνατόν να μην μπορούμε να αξιολογούμε την παραγωγικότητα του ανθρώπινου δυναμικού. Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις, οι αναλογιστικές μελέτες θα μας δώσουν μια καθαρή εικόνα για τα Ταμεία. Αν κάποια είναι προβληματικά, θα πρέπει να πάρουμε αποφάσεις για να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητά τους».

Ads

Για τη δημόσια περιουσία και την μη καταγραφή της, αναφέρει: «Αυτή είναι μια πικρή αλήθεια. Γίνεται πολλή συζήτηση για την περιουσία του κράτους, αλλά δεν την ξέρουμε, ούτε έχουμε μια καλή εκτίμηση για την αξία της. Αρα δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια σωστή αξιοποίηση της ακίνητης δημόσιας περιουσίας. Είναι σε εξέλιξη μια μεγάλη προσπάθεια να καταγράψουμε το συντομότερο δυνατόν μέρος της περιουσίας αυτής, έτσι ώστε να προχωράμε και ταυτόχρονα με την αξιοποίησή της. Αυτό θα μας βοηθήσει να προχωρήσουμε σε ταχύτερη μείωση του χρέους».

Για την αναθέρμανση της οικονομίας δηλώνει: «Βρισκόμαστε στο δυσκολότερο σημείο μιας προσπάθειας μεγάλων αλλαγών που στοχεύουν να επαναφέρουν την ελληνική οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2012. Πολλοί αμφιβάλλουν ότι υπάρχει προοπτική εξόδου από την ύφεση, γιατί όταν είσαι πριν από την κορυφή του βουνού δεν μπορείς να δεις την κοιλάδα που υπάρχει από την άλλη πλευρά. Μην ξεχνάμε ότι η ανάπτυξη κινείται αρνητικά από το 4ο τρίμηνο του 2008. Η Νέα Δημοκρατία, σε μια απέλπιδα προσπάθεια, άνοιξε τις κάνουλες του κρατικού χρήματος, αλλά και τα ελλείμματα εκτόξευσε και την οικονομία οδήγησε σε ύφεση. Ετσι, λοιπόν, το ουσιαστικό ερώτημα είναι τι ανάπτυξη θέλουμε. Η απάντησή μας είναι μια ανάπτυξη που στηρίζεται σε επενδύσεις και εξαγωγές. Και τα τελευταία μηνύματα από τις εξαγωγές είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά».

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο νέων μέτρων ο κ. Σαχινίδης απαντά: «Αν με ρωτάτε αν είμαστε αποφασισμένοι να μειώσουμε το έλλειμμα κάτω από τα 3 δισ. ευρώ το 2015, η απάντησή μου είναι «ναι, είμαστε αποφασισμένοι». Με παρεμβάσεις στο σκέλος των δαπανών και στο σκέλος των εσόδων με μία αναλογία 2 προς 1. Είναι λάθος να μιλάμε για νέα μέτρα κάθε φορά που επικαιροποιείται το πρόγραμμα. Αυτό που χρειάζεται είναι πειθαρχία στους στόχους που καταγράφονται στο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής».

Για τη Νέα Δημοκρατία, ο Φ. Σαχινίδης εκτιμά πως «Είναι σε τροχιά απαξίωσης»

Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο κοινωνικής έκρηξης και απαξίωσης του ΠΑΣΟΚ, ο υφυπουργός δηλώνει: «Αν κάποιος κινδυνεύει να απαξιωθεί πολιτικά είναι η Νέα Δημοκρατία, που παραιτήθηκε από την κυβέρνηση το 2009 και τώρα παραιτείται και από τον θεσμικό ρόλο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι δυνατόν να υποστηρίζει ότι μπορεί να μειώσει τα ελλείμματα σε ενάμιση χρόνο και να αρνείται να προσέλθει στον διάλογο για τη δημοσιονομική πορεία στα επόμενα χρόνια; Το μόνο που με απασχολεί είναι η επιτυχία της πολιτικής μας. Δεν υπάρχουν περιθώρια αποτυχίας, γιατί διακυβεύεται το μέλλον της χώρας. Ευτυχώς η πλειοψηφία των Ελλήνων έχει επίγνωση της κατάστασης και στηρίζει τις προσπάθειες που γίνονται».