Πλήθος κόσμου βρέθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, όπου κηδεύτηκε ο δημοσιογράφος και ιστορικός διευθυντής της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», Σεραφείμ Φυντανίδης.

Ads

Στεφάνια απέστειλαν τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας και ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, όσο και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Μεταξύ άλλων, στην κηδεία παρέστησαν οι πολιτικοί αρχηγοί των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος και του «Ποταμιού», Σταύρος Θεοδωράκης, οι βουλευτές Ντόρα Μπακογιάννη, Νίκος Σηφουνάκης, Γιάννος Παπαντωνίου, Μίμης Ανδρουλάκης, Παντελής Καψής, Αντζελα Γκερέκου, Γιώργος Καρατζαφέρης, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες και άλλοι.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ εξέδωσε την Παρασκευή ανακοίνωση, με την οποία εξέφρασε τη «θλίψη για την απώλεια μίας ιστορικής μορφής για τη δημοσιογραφία, απώλεια που αφήνει ένα μεγάλο κενό στην ελληνική δημοσιογραφία, καθώς χάνεται ένας από τους τελευταίους της γενιάς των διευθυντών που έγραψαν ιστορία στην έντυπη δημοσιογραφία, ένας άνθρωπος που συνέδεσε τη ζωή του με μία κραταιά εφημερίδα – σημαία για τον Τύπο».

Ads

«Έφυγε ένας γνήσιος ‘εφημεριδάνθρωπος’, όπως αυτοαποκάλεσε τον εαυτό του σε μία από τις τελευταίες του συνεντεύξεις, που έζησε την πλούσια αυτή εμπειρία… με απέραντη ελευθερία και μακριά από επιχειρηματικά και άλλα συμφέροντα. Με πολύ κέφι, δημιουργία και … τραγούδι…», σημειώνεται – μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ.

Ο πολιτικός κόσμος για τον Σεραφείμ Φυντανίδη

Μεγάλη θλίψη για την απώλεια του Σεραφείμ Φυντανίδη εκφράζει σε συλλυπητήρια δήλωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη. «Παρέμεινε στις επάλξεις μέχρι το τέλος του βίου του, διέγραψε μια μακρά και επιτυχημένη πορεία στον χώρο των ΜΜΕ, υπεράσπιζε με πάθος τις απόψεις του, είχε την ικανότητα να αναγνωρίζει λάθη και αδυναμίες, ασκούσε κριτική, αλλά έδινε πάντα χώρο για την αντίθετη άποψη. Ρηξικέλευθος και διορατικός, τα τελευταία χρόνια ανέλυσε την κρίση χωρίς ποτέ να κρύψει τα αίτιά της και χωρίς να ωραιοποιεί καταστάσεις και πρόσωπα», αναφέρει στη δήλωσή της.

Η κ. Βούλτεψη αναφέρει ακόμα ότι ο Σεραφείμ Φυντανίδης ανήκει «σε μια ιστορική γενιά ψύχραιμων δημοσιογράφων, που άφησε το στίγμα της μέσα από σκληρές συγκρούσεις, αποφεύγοντας ωστόσο τις ακρότητες και αρνούμενη να παρασυρθεί από την παρούσα συγκυρία. Στην οικογένειά του εκφράζω – και εκ μέρους του πρωθυπουργού – θερμότατα συλλυπητήρια».

Σε δήλωσή του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για εμβληματική φυσιογνωμία του Τύπου: «Ο Σεραφείμ Φυντανίδης έφυγε ανήμερα τα Χριστούγεννα για να φανεί ακόμη πιο έντονα πόσο αντίθετη με το φαινόμενο του θανάτου ήταν η προσωπικότητα του.

Εμβληματική φυσιογνωμία του μεταπολιτευτικού Τύπου, αλλά και όλης της ευφορίας της μεταπολίτευσης, ο Σεραφείμ Φυντανίδης ταυτίστηκε με την Ελευθεροτυπία, καταγράφοντας και σχολιάζοντας τις διακυμάνσεις του εθνικού βίου, τις κατακτήσεις και τις αντιφάσεις του.

Όλα αυτά που τέθηκαν υπό σκληρή δοκιμασία τα τελευταία πέντε χρόνια. Ο Σεραφείμ Φυντανίδης έχει γράψει ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία των ελληνικών ΜΜΕ. Στη σύζυγο και την οικογένεια του απευθύνω τα πιο θερμά συλλυπητήρια και ευχές για κουράγιο».

«Ο Σεραφείμ Φυντανίδης τίμησε με την παρουσία του το δημοσιογραφικό επάγγελμα, άνοιξε νέους δρόμους στην ενημέρωση και αποτελεί δικαίως σημείο αναφοράς στον Τύπο, ιδιαίτερα μέσω της ταύτισής του με την εφημερίδα Ελευθεροτυπία. Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια του και σε όσους τον αγάπησαν», αναφέρει σε δήλωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Θερμά συλλυπητήρια για την απώλεια του Σεραφείμ Φυντανίδη εξέφρασε ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος. «Ανήμερα Χριστούγεννα, μέρα φωτός κι ελπίδας, έφυγε αιφνιδιαστικά από κοντά μας μια μεγάλη μορφή της δημοσιογραφίας. Ο εμβληματικός Σεραφείμ Φυντανίδης, ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομά του με τον έντυπο τύπο στη χώρα και ιδίως την «Ελευθεροτυπία» την οποία κατηύθυνε για πάνω από 30 χρόνια. Άνθρωπος που ανέπνεε στον κόσμο της «εφημερίδας», υπήρξε από τους κύριους διαμορφωτές του ύφους και του περιεχομένου του συγκεκριμένου μέσου, τα χρόνια που ο χώρος αυτός διέθετε μέγιστο κύρος και κυριαρχούσε στη δημόσια ζωή» αναφέρει ο υπουργός.

Ο ίδιος δήλωσε ότι «τα τελευταία χρόνια της ζωής του, με το ένστικτο του μεγάλου δημοσιογράφου και συντονισμένος πάντα με τα ρεύματα της εποχής, εξέφραζε την πικρία του για την ραγδαία αλλαγή στο χώρο της ενημέρωσης, αναγνωρίζοντας παράλληλα την ανάγκη για προσαρμογή στα νέα δεδομένα της ταχύτητας και της τεχνολογίας».

«Πρωταγωνιστική μορφή της μεταπολίτευσης, «συνυπέγραψε» και αυτός τα γεγονότα της εποχής τα οποία παρατήρησε, κατέγραψε, συχνά με τρόπο καυστικό πάντα όμως με ευθύτητα, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην τελική τους διαμόρφωση. Η εφημερίδα που διηύθυνε γνώρισε στις μέρες του την εποχή της ακμής της, υπηρετώντας διαχρονικά την προοδευτική ατζέντα και συντελώντας στην επίτευξη διαφάνειας στη δημόσια ζωή. Η ζωή του υπήρξε ζωή προσφοράς και δημιουργίας, πλούσια σε γεγονότα και εμπειρίες, τις οποίες μας άφησε παρακαταθήκη στο έργο του. Με αισθήματα σεβασμού και περισυλλογής, θέλω να απευθύνω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του», ανέφερε ο κ. Λοβέρδος.

Τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος δημοσιογράφου απεύθυνε με ανακοίνωσή του και ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Τέρενς Κουίκ. «Ο Σεραφείμ Φυντανίδης αναδείχθηκε σε ένα από τα κορυφαία ονόματα της ελληνικής δημοσιογραφίας. Ανήκει σε μια γενιά παραδοσιακών διευθυντών εφημερίδων, κυρίως της μεταπολιτευτικής περιόδου, που άνοιξαν νέους ορίζοντες στην ενημέρωση.Στα 19 μου, εκείνος ως αρχισυντάκτης δίπλα στον Γιάννη Καψή, με προσέλαβε στο ΕΘΝΟΣ, μου έμαθε και με έκανε δημοσιογράφο. Θέλω να πάρει μαζί του το μεγάλο ευχαριστώ μου».

Ανακοίνωση για το θάνατο του Σεραφείμ Φυντανίδη εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ. Η ανακοίνωση αναφέρει: «Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Σεραφείμ Φυντανίδη, ο οποίος υπήρξε μία μεγάλη μορφή της δημοσιογραφίας».

Διαβάστε επίσης:

Έφυγε από τη ζώη ο Σεραφείμ Φυντανίδης
Η γέννηση της «Ελευθεροτυπίας»