Η πρώην διευθύντρια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταματίνα Μαντέλη, η οποία άλλαξε την πορεία της δικαστικής έρευνας για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου δείχνοντας τον Ι. Αγγέλου ως υπεύθυνο της προστασίας που απολάμβαναν οι δύο μοναχοί Εφραίμ και Αρσένιος στο στάδιο των ανταλλαγών, μιλά στο «Βήμα» και τη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου. Μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι «ο Αγγέλου ήταν το alter ego του Καραμανλή ή, όπως ελέγετο, ήταν ο ίδιος ο Καραμανλής».

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση αν πιστεύει ότι για την εξέλιξη του σκανδάλου είχε και ο τέως πρωθυπουργός, η κ. Μαντέλη απαντά: «όπως έχω καταθέσει, η εντολή του υπουργού Ευ.Μπασιάκου ήταν να διεκπεραιώνονται ταχύτατα όλα τα αιτήματα της μονής και να προωθούνται χωρίς καθυστέρηση οι καταστάσεις με τα προεπιλεγμένα ακίνητα αρχικά στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και μέσω αυτού στην ΚΕΔ για να μη δημιουργηθούν προβλήματα με το Μέγαρο Μαξίμου.

Ads

Η εντολή δόθηκε, όταν ξεκίνησαν οι ανταλλαγές, ενώ, όταν καθυστερούσα λίγο για μελέτη του θέματος, δεχόμουνα τηλεφωνήματα από τον υπουργό και την αδελφή του να συμμορφωθώ τάχιστα, αλλιώς υπήρχε δυσαρέσκεια και δυσφορία στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως πάντοτε μού έλεγαν. Με ρωτάτε αν γνώριζε ο τότε πρωθυπουργός; Δεν έχω ιδίαν αντίληψη. Αν δεν γνώριζε ο Καραμανλής, τότε ο Αγγέλου τον κορόιδευε, πλην όμως αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει δεκτό από κανένα λογικό άνθρωπο, γιατί ο Αγγέλου ήταν το alter ego του Καραμανλή ή, όπως ελέγετο, ήταν ο ίδιος ο Καραμανλής. Ετσι εξηγείται γιατί ο υπουργός “κατουριόταν” όταν τού τηλεφωνούσαν από το Μαξίμου!».

Για το γεγονός ότι ο κ. Κοντός της είχε ζητήσει να επιλέξει οικόπεδα για τις ανταλλαγές, παραθαλάσσια με οικοπεδική ή τουριστική αξία, σχολιάζει ότι από τότε άρχισε να φοβάται. « Προσπάθησα να επισημάνω τα προβλήματα, αλλά αντιμετώπισα απίστευτες πιέσεις, τόσο από τον κ. Μπασιάκο όσο και από τον κ. Κοντό, γιατί έτσι καθυστερούσε η διαδικασία ανταλλαγών. Μάλιστα ο κ. Μπασιάκος μού είπε με αγενές ύφος “ ποια είσαι εσύ που αντιδράς σε μια υπόθεση για την οποία έχουν γνωμοδοτήσει έγκυροι νομικοί…”».

Η ίδια επισημαίνει ότι δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ και ότι έχει ζητήσει να ανοιχτούν όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί της και όλων των συγγενικών προσώπων της, γιατί “καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται”. Ωστόσο, αν και σημειώνει ότι για άλλα πρόσωπα δεν έχει προσωπική γνώση, προσθέτει πως «δεν μπορώ να φαντασθώ ότι κάποιος συντονίζει ένα τέτοιο πελώριο σκάνδαλο, χωρίς οικονομικό όφελος».

Ads

Σε ερώτηση αν μετανιώνει που δεν μίλησε νωρίτερα, η κ. Μαντέλη απαντά: «Μόλις βρέθηκα ενώπιος ενωπίω με τη Δικαιοσύνη αποκάλυψα την αλήθεια. Ας μη λησμονείται ότι η ΝΔ ήταν κυβέρνηση, δεχόμουνα απειλές και επισκέψεις στελεχών της ΝΔ στο σπίτι μου, μεσάνυχτα. Φοβόμουνα για τα παιδιά μου. Ισως έπρεπε να είχα μιλήσει με λεπτομέρειες νωρίτερα, αλλά οι αφόρητες πιέσεις που είχα υποστεί δεν μου το επέτρεπαν. Αλλωστε και ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς έκανε ό,τι μπορούσε για να μπει ταφόπλακα στην εξιχνίαση των υπουργικών εγκλημάτων.

Οσα κατέθεσα στην ανακρίτρια ήταν ήδη γνωστά. Τα είχα καταθέσει στην εισαγγελέα κυρία Σπυροπούλου από τις 4.3.2009 αλλά και δύο μήνες μετά στην Ολομέλεια Εφετών, όπου ο δικηγόρος μου Γιάννης Μαντζουράνης είχε υποβάλει σχετική γραπτή αίτηση για διαβίβαση της σχετικής δικογραφίας στη Βουλή, όταν οι εφέτες συνεδρίασαν προκειμένου να ορίσουν ειδικό ανακριτή για τη διεξαγωγή ανάκρισης. Όσα είπα, αποδεικνύονται από συγκεκριμένα στοιχεία που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. Η απόφαση για τις ανταλλαγές είχε ληφθεί σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο και η διαδικασία έπρεπε πάση θυσία να προχωρήσει. Οι κκ. Κοντός, Μπασιάκος και άλλοι ήταν τα εκτελεστικά όργανα όλης αυτής της ιστορίας και οι ίδιοι γνωρίζουν πολύ καλά τις ευθύνες τους. Οι χαρακτηρισμοί τους περί αναξιοπιστίας μου είναι τουλάχιστον αστείοι και εξυπηρετούν υπερασπιστικές ανάγκες τους. “Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης. Ο κόσμος το ΄χει τούμπανο και αυτοί κρυφό καμάρι”… Ολοι έχουν καταλάβει εδώ και πολύ καιρό… Ας γίνει δεκτό το αίτημά μου για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και τότε θα φανεί ποιος είναι ο αναξιόπιστος και ποιος όχι…».

Τέλος, για το ρόλο που έπαιξε η δικαιοσύνη στην υπόθεση σημειώνει: «Οι συγκεκριμένοι μοναχοί είχαν υψηλές σχέσεις με όλους τους φορείς εξουσίας, γιατί όχι λοιπόν και με παράγοντες στη δικαστική εξουσία. Δεν γνωρίζω συγκεκριμένα πρόσωπα και πράγματα, άκουγα για συζητήσεις, επισκέψεις ισχυρών ανθρώπων και από την πολιτική, τη Δικαιοσύνη, τη δημοσιογραφία, στη μονή», και προσθέτει ότι «τώρα που συνταξιοδοτήθηκε ο Σανιδάς τα πράγματα είναι ευκολότερα, γιατί αποχώρησε ο νεκροθάφτης της δικαστικής ανεξαρτησίας και ιθύνων νους της σκευωρίας της συγκάλυψης, ο οποίος κατασκεύασε το νομικό και λογικό τερατούργημα των δήθεν “παραπλανηθέντων υπουργών” για να προστατεύσει τους υπουργούς, να εμποδίσει τη Βουλή να ασκήσει τις δικαστικές αρμοδιότητές της και να εγκλωβίσει τους ιεραρχικά υφισταμένους αυτού, εισαγγελείς και δικαστές, σε προκατασκευασμένες νομικές λύσεις, που θα συγκάλυπταν την αλήθεια και τις ευθύνες όσων τώρα η ειδική ανακρίτρια και η Βουλή υποβάλλουν σε ποινικό έλεγχο».

«Στο πλευρό του Καραμανλή ο Σαμαράς»

«Δεν υπήρξε ο μόνος που στάθηκε στο πλευρό του Κώστα Καραμανλή. Και ο Αντώνης Σαμαράς βρισκόταν και βρίσκεται στο πλευρό του τέως πρωθυπουργού» τονίζει, μιλώντας στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ο τέως υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο πρώην υπουργός απαντά επίσης, σε ερώτηση γιατί ο τέως πρωθυπουργός δεν μίλησε στο συνέδριο, υπογραμμίζοντας ότι και μόνο η παρουσία του ήταν αρκετή για να δείξει τη στήριξή του στη Ν.Δ. και στον πρόεδρό της. «Άλλωστε ο κ. Καραμανλής δεν ρέπει προς τα πολλά λόγια».

Παράλληλα, θεωρεί ότι τον Κ. Καραμανλή προβληματίζει «η διάλυση του κοινωνικού κράτους δικαίου και των κοινωνικών κατακτήσεων, καθώς και οι διαφαινόμενες υποχωρήσεις και υπαναχωρήσεις σε βασικά εθνικά θέματα».