Έδρες: ΝΔ 129, ΠΑΣΟΚ 33, ΔΗΜΑΡ 17
 

Ads

Με τη φράση «πιστεύω ότι υπάρχουν τα περιθώρια για επιτυχία» επισκέφθηκε το προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος αποδέχθηκε ευθύς αμέσως την εσπευσμένη (αυτο)τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αντίθετη άποψη έχει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο επιθυμεί διακαώς να βάλει την Κουμουνδούρου στο «παιχνίδι». Παρομοίως και η ΔΗΜΑΡ. Ωστόσο, η ασφυκτική πίεση για την αποφυγή περαιτέρω ακυβερνησίας καθιστά αμφίβολη την τελική άρνηση Βενιζέλου. Σε γρίφο ανάγεται η στάση Κουβέλη, καθώς η ΔΗΜΑΡ δεν είναι απαραίτητη για τη συγκρότηση κυβέρνησης από αριθμητική άποψη.

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, από τον οποίο έλαβε το μεσημέρι της Δευτέρας τη διερευνητική εντολή για τη δημιουργία κυβέρνησης, ο κ. Σαμαράς ανέδειξε ως στόχο ένα σχήμα «εθνικής σωτηρίας, μακράς πνοής, με τα κόμματα που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και στο Ευρώ» και στην άποψη «ότι πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις στο πρόγραμμα, προκειμένου να ξεφύγει ο ελληνικός λαός από τις απίστευτα μεγάλες δυσκολίες τις οποίες βιώνει». Ο ίδιος σημείωσε ότι η κυβέρνηση «θα πρέπει να είναι αποφασιστική στο ζήτημα της κοινωνικής συνοχής, όχι μόνο από την πλευρά της οικονομίας αλλά και από την πλευρά της ασφάλειας».
 
Όπως είναι φυσικό, ο πρόεδρος της ΝΔ επιμένει να οριστεί ο ίδιος πρωθυπουργός της επιδιωκόμενης κυβέρνησης συνεργασίας, αν και η Συγγρού φέρεται διατεθειμένη να διαπραγματευτεί ακόμη και τη συγκεκριμένη παράμετρο, εφόσον χρειαστεί και αφού πρώτα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια. Πληροφορίες θέλουν τον κ. Σαμαρά να προσανατολίζεται σε κυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχουν επίσης τόσο τεχνοκράτες, όσο και εξωκοινοβουλευτικές προσωπικότητες, αναζητώντας πρόσωπο ευρείας αποδοχής για το νευραλγικό υπουργείο Οικονομικών. Η Συγγρού μιλά χαρακτηριστικά για μία κυβέρνηση «Εθνικής Ελλάδος».
 
Υπ’ αριθμόν ένα υποψήφιος εταίρος της ΝΔ σε μία κυβέρνηση συνεργασίας, αμέσως μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος, το ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ρητά την προεκλογική τοποθέτηση του κ. Βενιζέλου σύμφωνα με την οποία το κόμμα του «δεν είναι δεδομένο». Σε αυτό το πλαίσιο, έθεσε ως προϋπόθεση για τη δημιουργία κυβέρνησης «εθνικής συνευθύνης» τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνέχεια, ωστόσο, στελέχη του τέως κυβερνητικού κόμματος αποκλιμάκωσαν τη συγκεκριμένη θέση, τονίζοντας ότι η χώρα «δεν θα μείνει ακυβέρνητη» και αυτή τη φορά. Εφόσον το ΠΑΣΟΚ αποφασίσει τελικά να συνεργαστεί με τη ΝΔ, αποτελεί ζητούμενο αφενός αν θα παρέχει ψήφο εμπιστοσύνης ή απλώς ανοχής, αφετέρου αν θα συμμετέχουν στελέχη του στο κυβερνητικό σχήμα.
 
Η ΔΗΜΑΡ διαφωνεί επίσης σε υψηλούς τόνους με την απουσία του ΣΥΡΙΖΑ από μία κυβέρνηση συνεργασίας, θέτοντας θέμα ευρύτερης πολιτικής και κοινωνικής νομιμοποίησης του σχήματος αλλά και μεγαλύτερης ανάληψης ευθύνης από την Κουμουνδούρου. Ωστόσο, στελέχη της επισημαίνουν με τη σειρά τους ότι ύψιστη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή αποτελεί η συγκρότηση κυβέρνησης. Υπό αυτή την έννοια, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η στάση του κόμματος, το οποίο από καθαρά αριθμητική άποψη δεν είναι απαραίτητο για τη δημιουργία κυβερνητικού σχήματος, υπό την προϋπόθεση ότι τελικώς θα συνδράμει το ΠΑΣΟΚ.
 
Εν μέσω αυτού του κλίματος, ο κ. Σαμαράς συναντά στις 2 το μεσημέρι τον κ. Τσίπρα και στις 6 το απόγευμα τον κ. Βενιζέλο.