Διευκολύνσεις σε οφειλέτες ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο θα προβλέπει ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών. Στόχος είναι να δοθούν κίνητρα στους οφειλέτες που δεν είχαν υπαχθεί από την αρχή στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα να το κάνουν τώρα χωρίς να χρειασθεί να καταβάλουν όλες τις δόσεις που δεν έχουν καταβάλει από την έναρξή της.

Ads

Η ρύθμιση που είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Οκτώβριο προέβλεπε την εξόφληση των οφειλών έως και σε 45 μηνιαίες δόσεις και έδινε παράλληλα τη δυνατότητα υπαγωγής σ’ αυτήν οποιαδήποτε στιγμή, αρκεί ο οφειλέτης να εξοφλούσε όλες τις δόσεις από την έναρξη του μέτρου έως και την ημέρα υπαγωγής. Αυτό σημαίνει ότι για την υπαγωγή σήμερα στη ρύθμιση τμηματικής καταβολής θα έπρεπε ο οφειλέτης να καταβάλει συνολικά 8 δόσεις από τις 45 που προβλέπει η ρύθμιση.

Με τη νέα ρύθμιση το υπουργείο Οικονομικών θα δίνει τη δυνατότητα στους οφειλέτες να ενεργοποιήσουν την ρύθμιση χωρίς να καταβάλουν και τις 8 δόσεις παρά μόνο μία αλλά θα μειώνεται ο συνολικός αριθμός των δόσεων εξόφλησης του χρέους τους από 45 σε 37.

Πρόκειται για ένα από τα μέτρα που αναμένεται να ενεργοποιήσει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να ενισχυθούν τα έσοδα του προϋπολογισμού τα οποία το πρώτο εξάμηνο του έτους παρουσίασαν υστέρηση που υπερβαίνει τα 3 δισ ευρώ.

Ads